23.07.2018 - 10:16 | Son Güncellenme:
Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin 17 kilometre güneyinde Behramkale köyü sınırları içinde kalan antik bir kenttir. Sultan 1. Murat Hüdavendigar döneminde kurulan Behramkale köyü son yıllardaki restorasyon çalışmaları sonrasında daha fazla turisti ağırlamaya başladı. 2018 Troya Yılı kapsamında bölgeye gerçekleştirdiğim ziyarette hem Behramkale köyü hem de Assos antik kent ve limanını görme fırsatı buldum.
Assos, milattan önce 6. yüzyıldan itibaren Lidyalıların daha sonrasında Atinalıların, Romalıların, Bizans ve son olarak da Osmanlıların hakimiyetine gire bir yer. Antikçağ'da önemli bir kent olan Assos'ta, amfitiyatro, Apollon tapınağı, liman, çok sayıda ev ve Aristo'nun da ders verdiği bir akademi bulunuyordu.
Assos'ta göze çarpan ilk şeylerden biri tarihe damga vuran medeniyetlere ait izlerin bir arada yer alması. Helenistik dönem, Roma ve Osmanlı mirasını bir arada barındıran Assos, bu yönüyle de dikkat çekiyor.
Assos Antik kentinin hemen yanında bulunan ve Sultan 1. Murat Hüdavendigar'ın kurduğu Behramkale köyü, tarihi camisi ve taş evleriyle dikkat çekiyor. 14. yüzyılda inşa edilen Behramkale hemen yanındaki Assos antik kentiyle turistik açıdan bir bütün oluşturuyor.
Assos konum itibariyle tepelik bir noktada yer alsa da bir de sahil kısmında limanı bulunuyor. Assos antik kentinden limana doğru inerken gymnassium, nekropolis gibi yerlerden geçiyorsunuz. Antik limanda günümüde çok sayıda butik otel bulunuyor. Bu oteller berrak Ege denizinin hemen kıyısında sakin, huzurlu ve tarihle iç içe bir tatil geçirmek isteyenlere göre bir yer.
Midilli ya da diğer adıyla Lesbos, Assos'un tam karşısında bulunuyor. Efsaneye göre de Assos'u buradan gelenlerin kurduğuna inanılıyor. Assos'un tepelik noktasında Apollon tağınağının bulunduğu bölgeden özellikle günbatımını izlemek ise turistlerin en çok sevdiği şeyler arasında yer alıyor.Hazırlayan: İhsan Dindarihsan.dindar@milliyet.com.tr