06.07.2025 - 16:29 | Son Güncellenme:
2025 yılı kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme zammının ne zaman ve ne kadar olacağı kamuoyunda merak konusu. Yaklaşık 600 bin 4-D statüsündeki kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme süreci dikkatle takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta ikinci teklif sunulurken, üçüncü teklifin Temmuz ayı başında önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi bekleniyor. Peki, kamu işçileri için toplu sözleşme zammında üçüncü teklif ne zaman açıklanacak?
TÜHİS tarafından yapılan geçtiğimiz haftalarda yapılan ilk teklifte 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 16, ikinci 6 ayı için ise yüzde 8 olmuştu.
Hükümetin kamu işçilerine ikinci zam teklifi 2025 için ilk 6 ay yüzde 17 ikinci 6 ay yüzde 10 olarak açıklandı.
amu işçisi toplu sözleşme zammı 3. teklifi ise henüz belli olmadı. Bakan Işıkhan, kamudaki yaklaşık 600 bin işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleriyle ilgili soruya "Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında, TÜHİS aracılığı ile sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız, İnşallah makul bir noktada anlaşma sağlanacağına inanıyorum." yanıtını vermişti.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, devam eden Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin, "Hükümetimize çağrı yapalım. Kamu çalışanlarımızın taleplerini lütfen dikkate alın. Biz hükümetimizden anlayış bekliyoruz" dedi.
Arslan, kentteki bir otelde düzenlenen HAK-İŞ Kadın Komitesi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün arzu ettikleri gibi şu ana kadar gerçekleşmediğini söyledi.
600 bin kamu çalışanının 300 binden fazlasının HAK-İŞ'in sendikalarının üyesi olduğunu belirten Arslan, dolayısıyla kamu çalışanlarının bu kamu çerçeve protokolünde beklentilerinin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Arslan, 6 aylık enflasyonun yüzde 15,6 çıktığını anımsatarak, "Geçtiğimiz cuma günü bir teklif bekliyorduk ancak bu teklif gelmedi. Önümüzdeki hafta içi yeni bir teklif geleceği söyleniyor ama bu tekliflerle bizim taleplerimiz arasında büyük uçurum var. Bu işi nasıl çözeceğiz bilmiyorum. Grev yapılacak yerlerde grev yapılması söz konusu olabilir. Grevin yasak olduğu yerlerde yüksek hakem kurulu söz konusu olabilir." diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugünkü verilerine bakıldığı zaman hükümetin bu tekliflerini daha yükseltebileceğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak noktada Türkiye'nin imkanları var. Türkiye büyüyor. Bu sene milli gelirimiz 17 bin doları geçecek. İhracat devam ediyor ve artıyor. Çalışanlar olarak üretiyoruz. İstihdam tarihimizin en yüksek noktasındayız. İşsizlik Türkiye'de en düşük noktada. 8,4'e gelmiş. Daha da düşüyor. Enflasyon göreceli olarak düşüyor. Faizler artık yükselmiyor, bu ay içerisinde faizlerin düşeceğini göreceğiz."
Arslan, devletin kaynaklarına inandıklarını ve güvendiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zorluklar olduğunu biliyoruz ama bu zorluklar bizim taleplerimizi karşılayabilecek zorluklar, karşılamasını engelleyen zorluklar değil. Kaynak var. Lütfen bizim taleplerimizi çok yüksek talepler görmeyin. Bu şartlarda bu sözleşmenin imzalanmasını istenmesi haksızlıktır. Hükümetimize çağrı yapalım. Kamu çalışanlarımızın taleplerini lütfen dikkate alın. Biz hükümetimizden anlayış bekliyoruz."