Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Dönemimizde toplam 8 bin 500 adet imar uygulaması tapusu ve 24 bin adet geri dönüşüm uygulaması tapusu dağıtımı yaptık” dedi.
Deprem riski altındaki güvensiz ve sağlıksız konutları yıkarak, yerine modern, güvenli ve sağlıklı konutlar yaptık diyen Başkan Yılmaz, ”Tarihin, kültürün, medeniyetin kenti Yıldırım, son 50 yılda yoğun göç almış, yurdun dört bir yanından gelen insanlara kucak açan ilçemiz ne yazık ki plansız büyümenin kurbanı olmuştur. Çarpık ve kaçak yapılaşmanın ortaya çıkardığı sorunlar yıldan yıla katlanarak büyümüştür. Yıldırım’ın en önemli sorununun plansız yapılaşma olduğunu bilerek, göreve geldiğimiz 2019 yılında kolları sıvadık. Hayalimiz; tüm hemşehrilerimiz için daha yaşanabilir, modern, güvenli, yeşil, çocuklarımızın sokaklarında özgürce koştuğu, sosyal yaşam alanları ile donatılmış bir Yıldırım inşa etmek.
‘727 hektarlık alan’
“ 2019 yılında Değirmenönü Mahallesi’nde toplam 4374 adet tapu dağıtımı yapıldı. 2020 yılında Karapınar Mahallesinde 1292 adet tapu dağıtımı yapıldı. 2021 yılında 204 adet tapu dağıtımı yapıldı. 2022 yılında 1306 adet imar uygulaması ve 6 mahalle geri dönüşüm uygulaması ile 24 bin tapu dağıtımı yapıldı. 2023 yılında bin 324 adet tapu dağıtımı yapıldı. İnşallah bu yıl sonuna kadar toplam 33 bin hak sahibine tapu dağıtmış olacağız. İlçemizdeki sağlıksız yapılaşmadan kaynaklı risklerin azaltılması ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2019-2022 yılları arasında toplam 727 hektarlık alanda planlama çalışmaları gerçekleşmiştir. 2023 yılında ilçemiz sınırları içerisinde Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilen 241 hektarlık alanda koruma amaçlı imar planı çalışması başlatılmıştır. Toplamda 301 adet bağımsız bölümün bulunduğu 123 adet vatandaş mülkiyetinde bulunan parsel ile yüzde 100 oranında uzlaşma sağlanarak proje sahasının tahliyesi Nisan 2021 itibarıyla gerçekleşmiş olup, 248 adet hak sahibine kira yardımı yaptık. Hedefimiz söz konusu alanlarda başlatılan planlama çalışmalarının yürürlüğe girmesidir” dedi.
En güzel örnek Mevlâna Mahallesi
‘Yerinde ve gönüllü’ dönüşümün en güzel örneği olan Mevlâna Mahallesi 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde katlar yükselmeye devam ediyor. Bölgenin dönüşümüne hız kazandıracak ve model oluşturacak Mevlâna Kentsel Dönüşüm Projesi’ni 7’nci ve 8’inci etaplar olmak üzere 2 bölümde inşa ediyoruz. Deprem riski altındaki güvensiz ve sağlıksız konutları yıkarak, yerine modern, güvenli ve sağlıklı konutlar yapıyoruz. Hak sahipleri ile yüzde 100 uzlaşı sağladığımız projeyi rezerv alan kullanılmadan 60 dönümlük alanda hayata geçirip dönüşüm kapsamında toplamda 944 konutu yıkarken, yerine bin 244 konut inşa ediyoruz. Çalışmaların yüzde 60’ının tamamlandığı projeyi kısa süre içerisinde tamamlayıp hemşehrilerimizin yüzünü güldüreceğiz.”
Büyükşehir’den Kozan’da iftar
Adana Büyükşehir Belediyesi, Kozan Belediyesi ile birlikte, Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay Meydanı’nda iftar yemeği verdi. Kozanlıların yoğun katılım gösterdiği iftarda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozanlılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Kozan’a çok önemli hizmetler yaptıklarını ve birkaç köy yolu eksiğinin de bu yıl tamamlanacağını belirten Başkan Zeydan Karalar, Kozan halkının sevgisine layık olmak için ne gerekiyorsa yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Kozan’a doğal gaz gelmesi için AKSAGAZ’ın çalışma gerçekleştirdiğini, bu nedenle yolların kazıldığını, normalde bu çalışma için belediyeye para ödenmesi gerektiğini ama halkın doğalgaza ulaşmasının önündeki zorlukları azaltmak için bu ödemeyi talep etmediklerini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, kışa girmeden kazılan yolların da yapılacağını açıkladı.
Sanatseverler tam not verdi
Çağdaş Sanatlar Galerisi’nin 27’nci, 2023 yılının 2’nci sergisi olan Hüsnü Dokak ‘’Mahrem’’ Resim Sergisi düzenlenen açılış töreniyle sanatseverlerle buluştu. Açılış törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sanatçı Hüsnü Dokak, çok sayıda sanatsever katıldı. Serginin açılışında konuşan sanatçı Dokak, “Bu sergide ben kendimi anlatmak istedim. Bu sebeple sergimin ismi olarak Mahrem’i uygun buldum. Yaşadığım süreç içerisinde resimlerimde kendimi gizlemeyi değil daha çok kişilerin beni tanımasına fırsat vermek istiyorum. Serginin açılması konusunda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
‘Mera kanununu ihlal ediyorlar’
Kars’ta yaşamakta olan bir okurumuz, “Kars ili, Sarıkamış ilçesi, Boyalı köyümüze 2018 tarihinde mera komisyonu girdi. Yapılan tespit-tahsis çalışmaları sonucunda hane başına 2 büyükbaş veya 21 küçükbaş hayvan merada otlatma hakkı verildi. Köyümüze sonradan yerleşen Iğdır ilenden otlatma mevsiminde köyümüze gelen mevsim sonunda tekrar Iğdır iline giden şahıslar bu kanuna uymayarak hane başı 500-1000 küçükbaş hayvan getirerek mera kanununu ihlal ediyorlar. İlgili kamu kurumu yetkilileri bu duruma duyarsız kaldıkları için köyümüzde sürekli kavgalar yaşanmaktadır. İlgililerin bu konuya duyarsız kalmaları durumunda cinayetle sonuçlanacak kavgaların çıkmasından korkuyoruz. Yetkililerden talebimiz, kanunun tüm köylülere eşit uygulanarak meralarımıza tahsiste belirtilen hayvan sayısından fazla hayvan sokulmaması. Bu talebimizi ilgililere defalarca iletmemize rağmen hiçbir sonuç alamadık” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini Kars Valiliği ve Sarıkamış Kaymakamlığı’na iletmiş olalım, bakalım yetkililerden ne yanıt alacağız?
‘Görevlerini yapmıyorlar’
İstanbul’da yaşamakta olan okurumuz Oktay Çamaş, “İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki parkların her birinde farklı güvenlik kuralları geçerli. Kimisinde motosiklet sürülmesine izin verilmiyor, kimisinde ise motosikletler yarış bile yapabiliyor. Can dostlar köpeklere de her bir parkta farklı kurallar uygulanıyor ya da hiçbir kural uygulanmıyor. Can dostumdan dolayı bu parkı yaklaşık 10 yıldır her gün ziyaret ediyorum. Güvenlik görevlilerinin neye karışıp, neye karışmadıklarını hâlâ anlayabilmiş değilim. Bir tane küçük kabin vardı, yetmedi, iki tane daha büyük ofis yapıldı. Motosikletleriyle yarım saatte bir tur atıp yerlerine çekiliyorlar. Hiçbir şeye müdahale etmiyorlar. Geçtiğimiz gün Eyüp, Haliç sahilindeki Tekke Parkı’nda golden köpeğime bir Kangal ipini kopartıp köpeğime saldırdı. Ağzından güçlükle alabildim. Görevlilere şikâyet ettim. ‘Bizim görevimiz değil. Polis çağırın’ dediler. Daha önce de defalarca bu tavırla karşılaştık. Neden sorumlu olduklarını ne onlar ne de biz biliyoruz” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletmiş olalım.
‘Sokak köstebek yuvası gibi’
Edirne, Abdurrahman Mahallesi, Amire Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, ”Sokağımız kışın çamur, yazın toz içerisinde kalıyor. Köstebek yuvası gibi. Belediye yetkililerine defalarca şikâyette bulunduk ancak bir çözüm bulamadık. Belediyenin en önemli görevleri arasında kent yapısı gelmektedir. Eğer şehir içi yollarında herhangi bir bozukluk varsa belediye ilk olarak bu yolları tamir eder. Bunun için ihale açar ya da kendi bünyesinde yapmaya başlar. Biz de sokağımızın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Edirne Belediyesi’ne iletmiş olalım, bakalım yetkililerden nasıl bir yanıt gelecek?
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...