Son dakika Jeofizik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Jeofizik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Jeofizik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.981 jeofizik haberi bulunmuştur.
1500 yıl önceki savaş alanı aranıyor: Procopius’un satırlarının izinde…Romalılar ve Sasaniler arasında 530 yılında Mardin’deki Dara Antik Kenti önlerinde yaşanan savaşın yerini belirlemek için çalışmalar başladı. Çalışmalarda savaşın görgü tanığı tarihçi Procopius’un satırlarının izleri sürülüyor.
2025 Sayısal Meslekler: 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversite Sayısal (MF) Bölümleri ve Meslekleri Nelerdir?Üniversite hazırlık aşamasındaki öğrencilerin tercih ettiği alanlardan birisi de sayısaldır. Matematik fen ağırlıklıdır. Ortaöğretiminde MF bölümünü seçen öğrenciler hangi mesleği seçecekleri konusunda kararsız kalırlar. Sayısal mesleklerin sayısı oldukça fazladır. Üniversitelerin 2 yıllık ve 4 yıllık sayısal bölümleri vardır. Tıp, mühendislik, veterinerlik, eczacılık gibi meslekler sayısal bölümlerde yer alır. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite sayısal bölümleri ve meslekleri nelerdir? 2025 sayısal meslekler ile ilgili detaylı bilgilere sizin için hazırladığımız içerikten ulaşabilirsiniz.
Depremler peş peşe geldi! 2024'te Japonya'yı vurmuştu: Uçak kazalarının sebebi mi?2024'ün ilk günü deprem, 2’nci günü uçak kazası Japonya’yı vurmuştu. Yıl içinde pek çok gün, deprem ve uçak kazası birbirini takip etti. Bazı kaynaklarda depremlerin elektromanyetik dalgalarının, uçak kazalarını tetikleyebileceği iddiası yer alıyordu. 29 Aralık’ta Güney Kore’de yaşanan, 179 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasından önce ya da sonra sismik aktivite gözlenmemiş olsa da merak edilen sorulara yenisi ekledi. Uçak kazalarının sebebi deprem olabilir mi? Prof. Dr. Şerif Barış açıkladı.
Çayeli açıklarında 'petrol' heyecanı: Türkler zoru başarır!
Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nafız Maden, Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında yapılması planlanan petrol sondajına ilişkin, "Zahmetli bir işe girilecek. Türkler zoru başarır. Ben, Doğu Karadeniz havzasında petrole ve doğal gaza ulaşacağımıza eminim." dedi.
Çayeli açıklarında 'petrol' heyecanı: Türkler zoru başarır!Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nafız Maden, Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında yapılması planlanan petrol sondajına ilişkin, "Zahmetli bir işe girilecek. Türkler zoru başarır. Ben, Doğu Karadeniz havzasında petrole ve doğal gaza ulaşacağımıza eminim." dedi.
Balıkesir'deki patlama anı kameradaBalıkesir'de 11 çalışanın hayatını kaybettiği ve 7 kişinin yaralandığı patlayıcı fabrikasındaki patlama anının görüntüsü ortaya çıktı. Fabrikadaki patlama sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 5 savcı ile bilirkişi heyeti de, 11 çalışana mezar olan binada incelemelerde bulundu.
Fay üzerinde yakalanırsa Boğaz'da facia yaratır mı? Gemilerdeki tehlike: 'İnsan hatası var'Depreme nerede yakalanılacağı hiç belli olmuyor. Bazen tam fayın üzerinde, bazen evlerde, iş yerlerinde, sokakta ya da trafikte depremle yüzleşilebiliyor. Peki deprem anında, seyir halinde olan gemilerde neler oluyor? The Nautical Institute’ye göre, İstanbul’da tahmin ettikleri gibi 8 ila 9.5 büyüklüğünde bir deprem olursa büyük gemi kazaları yaşanabilir. Hem bu kadar büyük bir deprem olup olamayacağını hem de olası gemi kazalarını, 2 uzman Milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.
Fay hattı yok ama 4.3'lük deprem oldu: Burası özel bir bölge
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Doç. Dr. Alkan, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
Fay olmayan yerde deprem oldu! Gerçek ortaya çıktı: Burası özel bir bölgeVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Doç. Dr. Alkan, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
Marmara'da olası büyük depremde 3 metrelik tsunami uyarısı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Marmara Bölgesi'nde büyüklüğü 6,5'ten fazla olası bir depremde yer yer 3 metreye varan tsunami oluşabileceği uyarısında bulundu.
6 Şubat’ın ardından 23 ilde afet risk çalışmaları tamamlandıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mikrobölgeleme etüt çalışmalarıyla kentlerin aktif fay ve heyelan gibi afet tehlikelerini belirleyip yeni yerleşim alanlarının kurulacağı bölgeleri tespit ediyor.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyorTürkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyor
Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi. Prof. Dr. Özgür Karaoğlu: "Özellikle bu bölgedeki jeotermal sistemi de ısıttığını düşündüğümüz bir magma kütlesi var, yüzeye 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseldiğini, sokulduğunu tespit etmiş durumdayız" dedi.
Antik kentte temiz su iletim hattı bulunduÇanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyündeki 2 bin 400 yıllık Alexandria Troas Antik Kenti'nde, kentin merkezindeki forum bölgesinin kuzeyinde devam eden kazı çalışmalarında 2 bin yıllık temiz su ileti hattı bulundu.
Tartışmada son nokta: Kıtalar yeniden birleşir mi? Dünya haritasını tarihe gömebilirDünya’nın yüzeyini oluşturan kıtalar gözle görülmeyen biz hızla ama sürekli bir hareket halinde. 250 milyon yıl sonra bu hareketlerin dünya yüzeyini radikal bir biçimde değiştirebileceği ve yeni bir süper kıta oluşturabileceği yönünde tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık 300 milyon yıl önce Pangea adı verilen tek bir süper kıta, yeryüzündeki tüm kara parçalarını birleştirmişti. Peki, kıtaların bu hareketliliği gelecekte benzer bir sonucu doğurabilir mi? Prof. Dr. Zihni Mümtaz Hisarlı, Milliyet.com.tr için yanıtladı.
5.0'lık deprem sonrası çarpıcı uyarı: Beklenen artçı daha meydana gelmediJeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin beklenilen artçı deprem olmadığını belirterek, “Beklediğimiz artçı deprem meydana gelmedi. 7,7 ve 7,6’lık depremlerin artçısı 6 büyüklüğünde bir depremdir. 6 ile 6,6 arasında büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse o bölge uzun bir süre rahatlayacaktır” dedi.
7.4'lük depremden 30 gün önce görüldü! 'Kıyamet balığı' son işareti nerede verdi?Depremin işaret vermesi ya da önceden tahmin edilmesi yıllardır araştırma konusu. Bazı sarsıntılardan önce 'öncü'ler yaşanıyorsa da, bu depremler daha büyüğü olmadan öncü olarak nitelendirilemediğinden pek de doğru tahminler sağlamıyor. Bazı canlılar ise 2 bin 500 yıldan fazla süredir adıyla bile felaketi işaret ediyor. Japonların korkulu rüyası 'kıyamet balığı' gibi!
1700 yıllık mezardaki sır perdesi! Çalışmalar başladıÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus Kutsal Alanında 2024 yılı kazı çalışmalarında tapınağın kuzeybatısında kalan nekropoliste (mezarlıkta) 1700 yıllık kiremit mezar bulundu.
Kentte büyük tedirginlik! 'Şuurumuzu kaybetmek üzereyiz'Kentte son zamanlarda meydana gelen yeryüzü yarıkları vatandaşları tedirgin ediyor. Bir yıl içerisinde evinin hemen yakınında tarlada 2 obruk oluşan ve çevrede yapılan ölçümlerde ev çevresinde obruk riski olduğu belirlenen vatandaş ise evinin taşınması için yardım istiyor.
Jeofizik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.