Son dakika Jeofizik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Jeofizik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Jeofizik haber sayfamızda...
Kırılan fayda yeni senaryolar! Beklenen deprem İstanbul'a yaklaştı mı?Tüm deprem uzmanları aynı fikirde birleşmese de bazılarına göre dün yaşanan 6.2’lik depremin ardından beklenen “büyük depremi” oluşturacak kırılma noktası daha doğuya yaklaştı. Önceki günkü sarsıntının, beklenen depremi yalnızca mekânsal değil zamansal olarak da yaklaştırdığını, hatta beklenen depremin şiddetinin azaldığını savunanlar da var.
Büyük kehanet ve İstanbul'u vuran depremin kaderi! 3 ayda bir sallamış: 'Kanıtı bulduk'23 Nisan günü, 1766’da olanları anımsatan bir sarsıntı İstanbul’u vurdu. Üstelik 2 gün önce 900 yıl önce yaşanan bir kehanete göre yaşamını yitiren 112’nci Papa’nın ardından ‘yedi tepeli şehrin’ yıkılacağına ilişkin tarihi bir kayıt yayınlanmıştı. Yaşananlar pek çok uzmanın dikkat çektiği ve büyük İstanbul depremini beklediği noktada kaydedilmişti. Peş peşe 6.2 ve 5.9’luk 2 depremin sonunda 100’den fazla artçı sarsıntı meydana geldi. Peki yaşananlar büyük İstanbul depreminin habercisi mi yoksa ta kendisi miydi? 2 uzman değerlendirdi.
İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem: 'Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı, ucuz kurtulduk'İstanbul'da Silivri açıklarında saat 12.49'da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şiddetli deprem, çok sayıda çevre ilden de hissedildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya da tüm ekiplerin saha taramalarına başladığını aktardı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremi değerlendirdi.
AFAD'dan 'Gabion duvar'lı kalkan: Bu alanlara çözüm bulamıyordukTrabzon'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kaya düşmesi nedeniyle yaklaşık 80 konutun güvenliği için toplamda 80 bin metrekarelik yamaca, esnek ve tutucu özelliği bulunan ‘gabion duvar’ sistemi uygulandı.
Zeus Tapınağı görkemine kavuşacakMuğla’daki tarihi Euromos Antik Kenti’nde bulunan ve asırlara meydan okuyan Zeus Lepsynos Tapınağı, restorasyon çalışmasıyla yeniden doğuyor
Türkiye'de gittikçe büyüyor! Tomografide ortaya çıktı: Bu yarık yeni değil, adı AmasyaTürkiye ve çevresinde kuzeyde Avrasya, güneyde Afrika, güneydoğuda Arabistan ve Anadolu levhaları yer alıyor. Yani Türkiye, birden çok levhanın sınırları üzerindeki toprak parçası üzerine kurulmuş bir ülke. Bu da ülkenin deprem, volkanik aktivite gibi tehlikelerin tam da ortasında olduğunu gösteriyor. Üstelik hemen güneyinde büyüyen ve her geçen gün artan bir 'okyanuslaşma' göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye gelecekte güneyinde okyanus olan bir ülke olabilir! Prof. Dr. Murat Utkucu Türkiye’nin güneyinde başlayıp büyüyen kopmayı anlattı.
Santorini'deki basınç Türkiye'yi vurur mu? Güney Kore'yi yıktı, 10 yıllık kış yaşattıDepremler pek çok sebeple yaşanabilir. Çoğu doğal yollarla tektonik ya da volkanik kaynaklı olsa da bazı sarsıntılar insan eliyle yapılan deney ya da projelerle de meydana geliyor. Santorini’de 28 Ocak’tan bu yana süren deprem aktivitesi, faylarla doğrudan ilişkili 'jeotermal'in de bir tehlike olup olamayacağını düşündürüyor. Çünkü insan eliyle yapılan jeotermal projeler, 2017’de Güney Kore’de yıkıcı bir deprem üretmişti. Peki Santorini, Türkiye’ye jeotermal için sinyal veriyor mu?
Ege Denizi’ndeki depremlerde son durumu Kandilli paylaştı! 3 bini aşkın sarsıntıEge Denizi’nin güneyinde yer alan Hellenik Dalma-Batma Zonu’nda sismik hareketlilik tedirgin edici boyutlara ulaştı. Santorini ve Kolumbo çevresinde 28 Ocak’tan bu yana 3524 deprem meydana gelirken, en büyük sarsıntının 5.3 büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Uzmanlar, deniz tabanındaki magma hareketliliği ve hidrotermal aktivitelerin bu depremleri tetikleyebileceğini belirtirken, bölgede tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kandilli Rasathanesi ve uluslararası sismoloji merkezleri, bölgedeki gelişmeleri 7/24 izlemeye devam ediyor. İşte detaylar…
Ege Denizi'nde 5.0 büyüklüğünde deprem: Yunan sismolog 'Hikaye bitmedi'Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana süren depremlere AFAD'ın son dakika bildirimine göre 5 büyüklüğünde bir deprem daha eklendi. TSİ ile saat 07.46'da ölçülen depremin ardından 09.08'de 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Santorini'ye acil kaçış limanı inşa edilecek.
Son dakika... Ege Denizi'nde 5.0 büyüklüğünde deprem: Yunan sismolog 'Hikaye bitmedi'Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana süren depremlere AFAD'ın son dakika bildirimine göre 5 büyüklüğünde bir deprem daha eklendi. TSİ ile saat 07.46'da ölçülen depremin ardından 09.08'de 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Santorini'ye acil kaçış limanı inşa edilecek. İşte Yunan sismolog'un açıklamaları...
Ege Denizi'nde depremler: Santorini'ye kaçış limanı, 'Bu hikaye bitmedi'Ege Denizi'nde 28 Ocak'ta başlayan deprem fırtınası inişli çıkışlı şekilde devam ederken Yunanistan, büyük bir deprem meydana gelmesi durumunda insanların adayı güvenli bir şekilde terk edebilmesini sağlamak için Santorini'de acil durum kaçış limanı kuracak. Yunan hükümetinin baş sismoloğu Costas Papazachos se ERT'ye "Ne yazık ki şu an için beklemek zorundayız" dedi. İşte yeni detaylar...
Altından diri fay geçmeyen Ankara neden sallanıyor? 2 depremle tetiklendi: 'Artık güvenli değil'Dün Ankara'nın 3.5 büyüklüğünde küçük bir depremle sarsılması, başkentin depremselliğini yeniden gündeme getirdi. Ankara sanıldığı gibi depremden muaf ya da depremin pek de uğramayacağı bir yer mi yoksa Türkiye’nin her noktası gibi büyük depremlerin etkisi altında kalabilir mi? Yapı stokunun depreme hazır olmadığı açık şekilde görünen başkentin depremselliğini, 2 uzman önceki depremleri de değerlendirerek Milliyet.com.tr'ye anlattı.
Grafitiler: Tarihin fısıldadığı hikâyelerZeugma Antik Kenti’ndeki Mousalar/Muzalar Evi’nin duvarlarında ortaya çıkan grafitiler, kent halkının korkularını, umutlarını ve yaşadığı tarihi olayları anlamamıza yardımcı olan önemli ipuçları sunuyor.
Grafitiler: Tarihin fısıldadığı hikâyelerZeugma Antik Kenti’ndeki Mousalar/Muzalar Evi’nin duvarlarında ortaya çıkan grafitiler, kent halkının korkularını, umutlarını ve yaşadığı tarihi olayları anlamamıza yardımcı olan önemli ipuçları sunuyor
Deprem uzmanı en 'olumsuz senaryo' diyerek açıkladı: Bütün Ege'deki adalar, Yunanistan ve Türkiye kıyılarıAydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen 'Depreme Bilinçli Bakış' konu konferansta konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'nde Santorini Adası’nın bulunduğu bölgede yaşanan deprem fırtınasının yanardağ kaynaklı meydana geldiğini düşündüğünü belirtip, "Kuşadası için korkulacak bir durum yok. Kimse boş yere endişeye kapılmasın" dedi.
Jeofizik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.