05.06.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:
DHA
İlçenin Hüseyin Hoca köyünde yaşayan Ali Rıza Yıldız bir tepede yer alan evlerine 25 yıl önce araç yolu yapmak istedi. Arazi anlaşmazlığı nedeniyle yol yapamayan Yıldız, yaya inip çıkmakta zorlanınca ilginç bir yöntem buldu.
Çay bahçesinin ortasına demirden 120 metre uzunluğunda raylı sistem döşeyen Yıldız, tekerlekli vagonu da raylara yerleştirdi.
Bölgede ‘varangel’ olarak bilinen teleferiklerin elektrikli motoru ile sistemi çalıştıran Yıldız, 5 dakika süren yolculukla evine kolayca inip çıkmaya başladı. Yıldız'ın uzaktan kumanda ile de çalışan raylı sistemli ulaşım yolculuğu 25 yıldır sürüyor.
Uzun yıllar Ankara’da yaşadığını belirten Ali Rıza Yıldız “Tepeye ev yapmak istedim. 25 yıl önce yol yoktu. Bende Ankara’da yaşadım uzun yıllar. Orada raylı sistemlerle yolculuğum aklıma geldi. "
"Bu sistemi 2 ayda kurdum. Önce eve malzeme taşıdık şimdi ulaşım içinde güvenle kullanıyoruz. Araç yolumuz var ama biz yine de bu sistemi kullanıyoruz” diye konuştu.
Eşi Harbiye Yıldız ise, “İlk başlarda binmek için tereddüt ettim. Ama şimdi korkmadan biniyorum. Çok güvenli. Hiçbir sorun olmadı. İlk başta uzaktan kumanda yoktu. Şimdi uzaktan kumadan ile kimseye ihtiyaç kalmadı. Eve kolayca inip çıkıyoruz” dedi.
Çiftin komşusu Yaşar Güveli de, “Bana çok ilginç geldi. Bizim havadan giden varangel dediğimiz teleferiklerin bu da yerden gideni. Ben de bazen çay taşımak için kullanıyorum” ifadesini kullandı.
Doğu Karadeniz'de kullanılan ve tarımsal ürünlerin taşınmasında büyük kolaylık sağlayan ilkel teleferikler, insanların ulaşımında ise tehlikeyi beraberinde getiriyor. Bölgede yaklaşık 20 bin ilkel teleferik olduğunu belirtiliyor.
Rize'nin Muradiye beldesinde, 67 yaşındaki Marufe Yıldırım ve 62 yaşındaki Yüksel Fırtına, sağlık sorunları nedeniyle yürüyemedikleri için evlerine ilkel teleferik ile gidip geliyor.
Rahatsızlıklarından dolayı koltuk değneğine mahkum kadınlar, ulaşım için 150 metre uzunluğunda ve yerden 120 metre yükseklikteki ilkel teleferiği kullanıyor. Tehlikeye rağmen ilkel teleferiği kullanmaya mecbur olduklarını dile getiren kadınlar, yetkililerden yol sorununun çözümü için yardım bekliyor.
Marufe Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, yol bulunmadığı için mağdur olduklarını belirterek, "Doktor merdiven inip çıkmamızı yasakladı. Hasta olduğumuz için evimize teleferikle gidip geliyoruz. Hastalandıktan sonra, yaklaşık 9 senedir teleferiği kullanıyorum. Büyüklerimizden bizim bu sorunumuzu çözmelerini istiyoruz." dedi.Özellikle kışın ve yağmurlu havalarda zorluk yaşadıklarını anlatan Yıldırım, "Bazen günde iki defa gidip gelmek zorunda kalıyorum. Bugün de yağmurlu, Yağmurda da teleferiğe binmek zorundayım." diye konuştu.
Yüksel Fırtına ise kalçasından ve ayağından 6 kez ameliyat olduğunu ifade ederek, "Sakat olduğum için yürümekte zorlanıyorum. Bu teleferikle evime gidip geliyorum ve çok korkuyorum. Sürekli 'başıma bir şey gelmesin' diye dua okuyorum. Yol yapılmak istendi ama bazı komşularımız buna izin vermedi. Bir an önce evimizin kapısına yol bekliyoruz. Aksi takdirde teleferikten başka şansımız yok." diye konuştu.