10.05.2018 - 10:43 | Son Güncellenme:
Angelina Jolie’nin Tomb Raider filminin çekimlerinin yapıldığı eski bir Hindu tapınağından Budist tapınağına dönüştürülmüş, UNESCO Dünya Miras Listesindeki Angkor Wat’ı, kahve-sarı renkli bir suyu olan, suyun üzerinde yüzen baraka evlerde yaşayan halkı ile Tonle Sap Gölü, belki de Asya’nın en güzel gün batımlarını seyredeceğiniz doğa harikaları ve güzel başkenti Phnom Penh ile Kamboçya, keşif tutkunu olanlar için kaçırılmayacak bir dünya hazinesi…
İşte bu güzel ülkenin, güzel insanlarından birini sizlere takdim etmekten mutluluk duyacağım. O ülkesi için, kendi halkı için yaşayan bir insan, o elindekini avucundakini kendi köyüne ve çevre köylere vererek kalkındırmaya çabalayan, insanları örgütleyip halkının daha medeni şartlarda yaşayabilmesi için çırpınan bir pırlanta… Ve huzurlarınızda, Kamboçya’da lokal rehberlik yapan Sim Piseth…2012 yılının Mart ayında, Kamboçya’ya yaptığımız bir seyahatte tanıştık Sim ile. Kamboçya’nın Siem Reap kenti ve Tonle Sap gölünü gezdirip, rehberliğimizi de yapmıştı. Zira Sim Piseth kokartlı bir lokal rehber, bir diğer mesleği ise İngilizce öğretmenliği.O seyahat esnasında, sohbet aralarında sosyal sorumluluk için yaptığı organizasyondan heyecanla bahsederken, bizleri de bu büyülü ülkenin güzel insanlarına yardım etme hevesi sardı.Sim Piseth’e sordum, nasıl bir organizasyon yapıyorsun? Çocukluğun nasıl geçti, bu tip bir organizasyon yapmanda çocukluktan beri yaşadığın zorluklar ne derece etken? Gelecek hedeflerin nedir diye? turun akışı esnasında…
Kamboçya’nın yetiştirdiği Sim Piseth isimli bir kahraman…Sim çocukluğu boyunca ciddi zorluklar yaşadığını, babasının okula gönderecek parası olmadığı için seni okutamayacağız dediğini gözleri dolu dolu ifade etti. Yine de pes etmedim, herhalde bende bir şeytan tüyü var diye düşündüğümden, karşıma hep iyilikler güzellikler çıktı benim diye de ekler. Okulun en zengin çocuğu, meğer Sim’in en yakın arkadaşı olmuş, Sim’in maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu bırakacağını öğrenen arkadaşı hemen durumu babasına aktarmış. Böylece Sim’e burs vermeye başlamışlar, cep harçlığını ve okula gelebilmesi için yepyeni bir bisiklet bile almışlar. Ta ki, aynı sınıfta okuyana ve aynı kıza aşık olana kadar! Her ikisi de kızı o kadar çok seviyorlarmış ki, iki kan kardeşten öte arkadaş kız için birbirleriyle tekme-tokat kavga etmişler. Sonuçta kızı da kaybettim, okula gelmek için kullandığım bisikleti ve bursu da, diyor Sim… Ve beklenen son, Sim okula bir daha devam edemeyecektir yokluk sebebiyle.
Okumakta ısrarcı olan Sim’in isteğini babası karşılayamayacağından, Sim’in eğitimini alabilmesi ve Budizmi de yakından tanıması adına babası Budist Manastırına gönderir. Yatılı olarak manastırda eğitim gören Sim, sevimli ve şeytan tüyü olmasının faydası ile bir kez daha fırsatlarla karşılaşır. Bu defa manastırda bir Alman vatandaşı ile arkadaş olur. Alman olan kişi yaşça büyük ve Sim’i kollayan, ona hayat dersi vermeye çalışan bir insandır. Israrla Sim’e İngilizce ve Almanca öğrenmelisin, sonrasında da bilgisayar diye baskı yapar. Almanca’dan başlarlar birlikte, sonra da İngilizce. Sim de azimlidir. Gündüz eğitim, akşam boş zamanlarda Alman arkadaşı ile İngilizce-Almanca çalışır, gece yarılarına kadar da Alman arkadaşının bilgisayarını kurcalar. Bu birliktelik Sim’e 2 yabancı dil ve bilgisayar öğrenmesi için bir fırsat olmuştur.Bir gün Angkor Wat tapınağından turistleri gezdiren birilerinin olduğunu fark eder ve o gün rehberlik mesleğine adım atmaya karar verir, ne de olsa artık iki yabancı dile sahiptir. Yazılı-sözlü sınavları aşarak, Kamboçya’nın ilk kokartlı rehberlerinden biri olur. Sırada evlenip çoluk çocuk sahibi olmak ve iyi bir aile babası olmak vardır. Anne-babasına kendisini evlilik maksadıyla biriyle tanıştırmaları için ricada bulunur ve bugün canından çok sevdiği, dünyaya yeniden gelsem yine onunla evlenirdim dediği eşiyle tanışır, kısa zamanda evlenirler. Ne var ki, uzun yıllar denemelerine karşın çocukları bir türlü olmaz. Birçok doktora giden Sim artık ümitsizliğe kapılmıştır ve eşiyle birlikte kendilerini, Kamboçya’nın ihtiyaç sahibi çocuklarına adamaya karar verirler.
Rehberliğe başladığında, gelen paranın son derece tatmin edici bir kazanç olduğu fikrine varması çok uzun sürmez Sim’in. İlk kazandığı paralar ile birikim yapar ve sonunda çok istediği HVTO Centre’ı kurar. Home Volunteer Teacher Organization (HVTO) olarak adlandırılan yardım kuruluşunun başındadır artık. Adından da anlaşılacağı üzere, çocuk sahibi olamayan Sim ve eşi, Kamboçya’nın dört bir yanından gelecek çocuklara evlerini açarlar. Rehberlikten kazandığı paralar ile, çocukların masa, sandalye, yemek ve ihtiyaçlarını kendi evinde karşılar ve barınma imkanı da sunduğu çocuklara ingilizce ile bilgisayar dersleri verir. Ve bu eğitimleri tamamen karşılıksız hayır için yapar. Tek bir şartı vardır, bu organizasyon devasa boyuta geldiğinde, her eğitim alan alttan gelecek olan nesli de aynı şekilde eğitecek ve karşılık beklemeyecektir. Böylelikle yardım kurumunun da sürekliliğini sağlamış olacaktır.
Yardımcı olduğu öğrencilerden mezun olanlar da 2015 yılında ilk defa, diğer öğrencilere yardımcı olmaya başlamış ve organizasyona katılmışlar. Ayrıca İspanya’dan, Kanada’dan, Avustralya’ya kadar pek çok gönüllü öğretmeni de evlerinde ağırlayarak, çocuklara gönüllü eğitim vermelerini de sağlamış. Halen dünyanın değişik yerinden gelecek hevesli öğretmenlere de kapısı açık, yeter ki gönüllülük ilkesinde çalışılabilsin. Köylerine ilk defa 2014 yılında elektrik gelen Sim, halen buzdolabının ne olduğunu bilmeyen o kadar çok insan var ki diyerek özetliyor ülkenin acıklı durumunu. Olsun en azından gaz lambalarından kurtulduk ve karanlıkta kalmaktan korkmuyoruz diye de ekliyor. Sim, çocukluğu boyunca pek çok arkadaşı ve akrabasını tarlalara, yol kenarına döşenen mayınların patlaması sonucu kaybetmiş. Son derece fakir oldukları yıllarda, yılan, çekirge, hamam böceği ve tarantula cinsi dev örümceklerle beslendiğini de söylemekten çekinmiyor. Bugün rehberlik yapıyorum, eşimin ailesine de ben bakabiliyorum ve kendimce birçok insana göre de çok param var diyor. Artık böceklerden ve yılan yemekten kurtuldum, yine de o günleri yaşadığı için üzgün olmak yerine mutlu. Zira bu yaşadıkları başkaları için yapacağı olumlu işlere vesile olmuş.www.HVTO.org isimli yardım derneğinin websitesinden de görüleceği üzere, artık sadece çocuklara eğitim vermek değil, aynı zamanda temiz su kaynağı olmayan pek çok köyde su kuyuları açmak, okullara kütüphaneler yaptırmak, yeni okullar açmak projelerine de başladı.
Kamboçya için HVTO’ya ne tip yardımlar yapılabiliyor? Korkmayın çekinmeyin, son derece uygun fiyatlara insanlığa bir yardımınızın dokunması mümkün. 1 yıl boyunca bir öğrenciye burs bedeli toplamda sadece 270 USD. Su kuyusu açarak aynı anda 4-5 haneyi temiz su kaynağına kavuşturmak, kuyu başına 200 USD. Üstelik kuyuyu çocuklarınız veya vefat etmiş anne-babanız için de açıp sadece 27 USD ilave verip, kuyunun başına “Bu kuyu insanlık adına ……. kişi tarafından yaptırılmıştır.” yazıp, Türk bayrağımıza da tabelada yer verebilirsiniz. Böylelikle gelen diğer ülke vatandaşlarını da, böylesi bir iyiliğe teşvik etmiş olabilirsiniz. Kütüphane açtırmak için takribi 15,000 USD ve 7-8 derslikli bir okul için 25,000 USD gerekmekte… Meblağların bu denli az olmasının ana sebebi ise, inşaatı yapanların yarısı da gönüllü köylülerden oluşmakta, böylece masraf azalmış oluyor.İsterseniz babası olmayan yetim bir öğrencinin de yıllık masraflarını karşılayarak, ailenin hamisi olabiliyorsunuz. Yetim okutmadaki tek şart, çocuk okuduğu müddetçe bu bursu kesmemek…
Yardım etmek ister misiniz?Ben de okuduklarımdan etkilendim, Sim kardeşimizin bu güzel çalışmasına destek olmak ve Kamboçya’da yaşayan ihtiyaç sahibi insanlara yardımcı olmak isterim diyorsanız aşağıda Sim’in mail adresi ve iletişimini bulabilirsiniz. Yaklaşık 50 haneyi temiz suya kavuşturup, küçük bir köye su götüren kişi veya kuruluş olabilirsiniz. Veya gönüllü öğretmen olabilir, hatta öğrenci de okutabilirsiniz. Belki de okul veya kütüphane de yaptırabilirsiniz… Bunun için ben aradan çekileyim, siz değerli arkadaşımız Sim Piseth ile baş başa yazışın. Yapacağınız yardımlar için, yardım derneği makbuzunu da imzalı kaşeli olarak veriyorlar, böylelikle şirket masrafınız olarak da kullanabiliyorsunuz. İlgilenenler, aşağıdaki iletişim bilgisi ile irtibata geçip, insanlık adına yardımda bulunabilirler.Derneğin ismi : Home Volunteer Teachers Organization (HVTO)Web Sitesi : www.hvto.orgYetkili Kişi : Sim Pisethe-mail : sim@hvto.orgTelefon : +(855) 12 710 027
Teşekkür : Bu sosyal sorumluluk projesinin röportajını yapabilmemiz için sponsorluk desteği veren Qatar Airways ile Prontotour’a duyarlı ve içten yaklaşımları, destekleri için çok teşekkürler.