Çocuklar motor becerilerde sınıfta kalıyor

16 Şubat 2025

Ayakkabılarını bağlayamıyor, dengede durmakta, zıplamakta, koşmakta, çatal kaşık kullanmakta zorlanıyorlar. Çocuklarda giderek artan motor becerilerindeki gerilemenin sebebi ekranlar mı?

Sokaktaki oyunun yerini ekran başındaki oyunun aldığı günümüz dünyasında çocuklar, yaşlarından beklenen motor becerileri sergilemekte zorlanıyor. Zıplama, takla atma gibi  fiziksel hareketlerin yanı sıra kendi başlarına yemek yemek, üstünü giyinip çıkarmak, kalem tutmak, top sektirmek gibi pek çok işlevi yerine getiremiyor. Araştırmalar da bunları destekliyor. Education Week’in araştırmasına göre, çocukların yüzde 77’si kalem ve makas tutmakta zorlanıyor, yüzde 69’u ise 5 yıl öncesine göre ayakkabı bağlamakta güçlük çekiyor. New York Üniversitesi’nde 250’den fazla bebek üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göre, pandemiden sonra doğan bebekler, önce doğanlara göre ince motor becerileri kullanmakta güçlük çekiyor. Bu gerilemenin tek sebebi ekranlar mı? Ebeveynler bu konuda neler yapabilir?

Yazının Devamı

Babamdan sonra

9 Şubat 2025

Bu zamana kadarki en zor yazı. Ne yazsam eksik kalacak. Ne desem içimdekini anlatmaya yetmeyecek. Bildiğim tek şey ise babamın artık yanımızda olmayacağı ama sonsuza dek, her nefesimde benimle yaşayacağı…

Kayıp ve yas dolu günlerden geçiyoruz. Sadece bireysel hikâyelerimizle değil, toplum olarak da çok acı deneyimler yaşadığımız günler. Bizler perişan durumdayken, çocuklara tüm bu olanları aklıselim bir şekilde izah edebilmek çok güç. Sırası boş kalan yavrularımızın ve ailelerinin acısı yüreğimizi yakarken ve yeni okul dönemi nasıl başlayacak muhasebesi yaparken, geçen hafta babamı kaybettim. Baba kaybı yaşayanların hep söylediği bir şey var: “Artık gerçek anlamda büyüme zamanı!” 

Bize bakınca gözbebekleri titreyen, bu yaşımızda sevgisini göstermekten hiç geri durmayan, kapıyı her çalışımda kollarını açarak beni kucaklamayı bekleyen, hâlâ kucağına oturup başımı göğsüne yaslayabildiğim bir baba. Benim babam öyleydi. Yaptığım her işle gurur duyardı. Gazete yazılarımı önce o okurdu. Her

Yazının Devamı

Doğum için ABD yolu kapanıyor mu?

26 Ocak 2025

Trump’ın ABD’de doğum yapanlara vatandaşlık hakkı uygulamasından vazgeçileceğini açıklaması, doğum için Amerika’ya gitmeyi düşünenleri bir belirsizlik içine soktu.

“Doğum turizmi” adı altında Türkiye’den her yıl yüzlerce aile çocukları ABD vatandaşı olarak doğsun diye bu ülkeye uçuyor.

Ülke sınırlarında doğanların otomatik olarak vatandaşlık elde ettiği kurallara sahip olan ülkelerden ABD’nin 47’nci başkanı olarak ikinci kez seçilen Donald Trump, yemini sırasında doğum yoluyla vatandaşlığı kaldırmak için kararname imzalamasının adından ABD’de 18 eyalet, Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararına dava açmıştı.

ABD’de her yıl yaklaşık 150 bin çocuğun vatandaş olmayan iki ebeveynden doğduğuna işaret edilen dilekçede, bu yürütme emriyle, bu çocukların vatandaşlıkla sağlanan temel hizmetler ve federal fonlardan mahrum bırakılacağı belirtildi.

Trump’ın açıklaması sonrası neler olacağı merakla beklenirken, aileler doğum için Amerika’ya gitmeye devam ediyor.

Yazının Devamı

Şehirde tatilin tadını çıkarın

19 Ocak 2025

Milyonlarca öğrenci için ara tatil başladı. İki haftalık yarıyıl tatilini şehirde dolu dolu geçirmek isteyenler çin oyun, sergi, sanat, etkinliklerinden pek çok seçenek var.

Çocukların heyecanla beklediği yarıyıl tatili başladı. Anne babalar, çocuklarının ekran başına hapsolmamaları için etkinlik arayışında. Şehir dışı kültür, sanat ve oyun kamplarının dışında, tatili şehirde geçirecekler için pek çok alternatif var. Hem kendi bütçemizi zorlamadan hem de çocukları çok yormadan, dengeli bir tatil programı yapılabilir. İki haftalık tatili, oyun, gezme, etkinlik, ders tekrarı, sosyalleşme ve dinlenme şeklinde bölebilirsiniz. Bu planı yaparken de çocuklarınızla birlikte karar verirseniz keyifli bir tatil sizi bekliyor.

İSTANBUL

Türkiye İş Bankası Müzesi atölyeleri: İş Sanat yarıyıl tatilinde çocuklar için rengârenk bir program hazırladı: 18 Ocak’tan 1 Şubat’a dek Beyoğlu’ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde yaratıcı heykel atölyesi, yüzlerdeki hikâyeyi keşfet,

Yazının Devamı

“Çocuklar iradeyi ebeveyninden ödünç alıyor”

12 Ocak 2025

Sosyal medya çocuklarımızın beyinlerine ne yapıyor? Nasıl oluyor da sosyal medyadaki akımlara katılıp hayatlarını tehlikeye atabiliyorlar? Yaş sınırı ne olmalı ve beynimizi nasıl korumalıyız?

Sosyal medyadaki akımlara kapılıp canından olan ya da hayatını tehlikeye atan çocukların sayısı ne yazık ki her geçen gün artıyor. Normal şartlarda sorduğunuzda çok saçma bulabilecekleri bu davranışları bu çocuklar nasıl sergileyebiliyor? Neden her çocuk bu riskleri almıyor da bazıları bu tuzağa düşüyor? Bu davranışı yaptıran motivasyon ne? Çocukların beyinlerinde neler oluyor? Tüm bu soruların cevabını Sinirbilim Uzmanı Dr. Kerem Dündar ile konuştuk. 

İzmir’in Bornova ilçesinde 10 yaşındaki Mert Yetiştiren’in Tik Tok’ta izlediği kolonya yakma akımını denemeye çalışırken yaralanıp 10 günlük yaşam mücadelesini kaybetmesi, sosyal medyanın tehlikelerini yeniden gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyaya yaş sınırı düzenlemesi hakkında verdiği bilgide düzenleme teklifinin bu yıl TBMM’ye sunulacağını ve yaş

Yazının Devamı

“Çok övülen çocukların onaylanma ihtiyacı yüksek olur”

5 Ocak 2025

“Akıllı oğlum”, “Çalışkan kızım”, “Aferin sana”... Eğitim Bilimci, Akademisyen, Yazar Doç. Dr. Özgür Bolat, yeni kitabı “Beni Övgü ile Utandırma”da, övgü ile büyüyen çocukların sürekli onaylanma ihtiyacı hissettiklerini, depresyona girme, kaygılanma ve zorbalığa uğrama ihtimallerinin yüksek olduğunu söylüyor.

Övülmeyi seven, onaylanma ihtiyacı yüksek kişiler başkalarının fikirlerini yaptıkları işin içeriğinden daha çok önemsiyor. “Aferin sana”, “Süpersin”,  “Çok zekisin”, “Bravo benim oğluma” gibi övgü cümleleri dilimize yerleşmiş durumda. Çoğu zaman çocuklar da doğdukları andan itibaren yüksek övgülerle büyüyor. Eğitim Bilimci, Akademisyen, Yazar Doç. Dr. Özgür Bolat, Doğan Kitap’tan çıkan yeni çalışması “Beni Övgü ile Utandırma”da övgü ile büyüyen çocukların dış referanslı bir yaşam sürdüklerini, sürekli

Yazının Devamı

Yeni yılda bu kitapları okumadan geçmeyin

29 Aralık 2024

2024 yılı biterken, yeni yılda çocuklara ufuk açıcı okumalar yapacağı kitap önerileri aldık

Son yıllarda hem ebeveynlere yönelik yazılan kitapların sayısı arttı hem de birbirinden renkli ve çeşitli çocuk kitapları çıktı. Katja Rowell ve Jenny McGlothlin’in yazdığı “Yemek Seçen Çocuklar İçin Pratik Rehber” ile Robyn Silverman’ın “Ben Bunları Çocuğuma Nasıl Anlatırım?” bu yıl okuduğum ebeveynler için yazılmış kitaplar arasında. Teknoloji kullanımı konusunda Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un yazdığı “Dijital Çağda Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek” ve Müjdat Ataman’ın “Eyvah Okuldan Arıyorlar” kitabı ile sakin ve öz şefkatli ebeveynlik için Pelin Çallı Üney’in “An’ımsa” kitabını okumadan geçmeyin derim. Çocuk kitabı editör ve yazarlarına da farklı yaş gruplarına göre en beğendikleri ve okunmasını önerdikleri çocuk kitaplarını sorduk.

Özge Lokmanhekim (Çocuk kitapları yazarı)

- “3 Çok mu?” Bulutsu Yayınları,

Yazının Devamı

Ten tene temasla hayata sarılıyorlar

15 Aralık 2024

Türk Neonatoloji Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle nisan ayında başlatılan “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi, Türkiye genelindeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler sunarak, prematüre bebekler için kritik bir öneme sahip ten tene temasın yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Türk Neonatoloji Derneği, prematüre bebeklerin sağlıkları ve gelişimleri açısından kritik öneme sahip olan ten tene temas uygulamasını, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebekler ile anne/babaları arasında yaygınlaştırmak için “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesini hayata geçirdi. AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle başlatılan proje kapsamında yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına verilecek eğitimler sonucunda bin 300’den fazla prematüre bebek ve ailesinin sadece hekimin uygun gördüğü bu uygulamadan yararlanması hedefleniyor. 

Bebek ölümlerinin azalması

Yazının Devamı