Okumayan kalmayacak dediler

13 Nisan 2025

Kahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi etkileyen depremler sonrası, Hatay’da çadır kentlerde yaşayan çocuklara kitap ulaştırma sevdası ile yola çıkan ve kısa sürede tüm ülkede kitap gönüllüleri ile büyüyen Ülkem Okuyor Derneği 12 derslikli bir ilkokul için kolları sıvadı.

Sağlık görevlisi olan Havva Aydanur Ertuğrul’un deprem bölgesinde çalıştığı sırada, bir çocuğun “Kitaplarım enkazda kaldı” çığlığını duymasıyla başlamış Ülkem Okuyor Derneği’nin hikâyesi. O çocuğa kitap getirme sözü veren ve sözünü de tutan Havva Ertuğrul sosyal medyadan kısa sürede ülkenin her yerinden gönüllülere ulaşmış. Kitap bağışı kampanyaları, kütüphaneler, çadır okullar derken, gönüllü okuma kulüplerinden derneğe giden yolda kitap bağışı yaptıkları ve burs desteği sağladıkları öğrenci sayısı 10 bini geçmiş. Kitap kulübü olarak ise ülkenin dört bir yanındalar ve gönüllü sayısını takip edemiyorlar.

Hatay’da bir çadır

Yazının Devamı

Minecraft dünyasından beyaz perdeye

6 Nisan 2025

Dünyadaki en popüler bilgisayar oyunlarından Minecraft eğitimciler tarafından da tavsiye ediliyor. Oyun, “Bir Minecraft Filmi”yle vizyonda. Oyunun geliştirebileceği becerileri Prof. Dr. Yavuz Samur ile konuştuk.

Minecraft, geliştirildiği 2011 yılından bu yana, farklı platformlarda piyasaya sürüldü ve 2023 itibarıyla aylık yaklaşık 140 milyon aktif oyuncusuyla en çok oynanan video oyunlarından biri. Bilmeyenler için Minecraft; sınırsız ve çeşitli bloklardan oluşan ve bu bloklarla istediğiniz her şeyi inşa edebileceğiniz, ister tek, ister grup olarak oynanabilen, tamamen hayal gücü ve yaratıcılığa göre şekillenen bir oyun. 6-7 yaş ve üzeri çocuklar için uzman ve eğitimcilerin de önerdiği Minecraft, beyaz perdeye uyarlandı. Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalışılan ve 4 Nisan’da vizyona giren “Bir Minecraft Filmi” dünyayı büyük bir yıkıma uğratacak olan Ender Dragon’u durdurmak ve dünyayı kurtarmak için zorlu bir maceraya atılan genç bir kız ve arkadaş grubunun hikâyesini konu ediyor. Minecraft’ı özel kılan

Yazının Devamı

Yeni nesil soruların çaresi çok okumak

30 Mart 2025

Eğitim sisteminde öğrencileri en zorlayan konuların başında yeni nesil sorular geliyor. Sadece Türkçede değil matematik ve fen dâhil tüm derslerde uzun paragraflardan oluşan yeni nesil sorularla karşılaşan öğrenciler sorudaki esas noktayı kaçırabiliyor. Bu soruları kolaylıkla anlayabilmek, odaklanabilmek, akıl yürütmek ve doğru cevabı analiz etmek için ise öncelikle iyi bir okur olmak gerekiyor. Eğitim-öğretim yılının son ara tatiline girerken, sınavlar öncesi son dönemeçte öğrencilerin zamanlarını verimli geçirmesi için neler yapması gerektiğini eğitimci Kezban Küçük ile konuştuk.

Yeni nesil sorular çocukların gelişimi için gerçekten gerekli mi?

Önce yeni nesil soruları doğru tanımlamak gerekiyor. Yeni nesil görünümlü her soru, yeni nesil soru değildir. Yeni nesil sorular, uzun, karmaşık, kimsenin anlamayacağı, öğrenciye tuzak kuran sorular değildir. Bu sorular, açık, anlaşılır, öğrenciden ne istediği net olan sorulardır. Bu konudaki bilgi kirliliği, yeni nesil soruların yanlış algılanmasına ve

Yazının Devamı

Yaşlılar yalnız çocuklar rol modelsiz

23 Mart 2025

Nesiller arasında sağlıklı bir ilişkide büyükanne ve büyükbabalar sadece torunlarıyla yeni bağlar kurmakla kalmıyor, aynı zamanda çocuklarıyla eski ilişkileri onarıp yeniden şekillendirme fırsatı sunuyor

Ülkemizde 18-24 Mart arası “Yaşlılara Saygı Haftası.” Türkiye’nin yaşlı nüfusunun, son 5 yılda 96 ülkenin toplam nüfusunu geçtiği görülüyor. 2060 yılında nüfusun yüzde 30’a yakınını yaşlıların oluşturacağı öngörülüyor. Öyle ki, yaşlı ve hasta bakımı geleceğin en çok ihtiyaç duyulacak meslekleri arasında gösteriliyor. Öte yandan, yaşlılarımız giderek yalnızlaşıyor. Özellikle büyük şehirlerde geniş aileler tarihe karıştı. Nineleri ve dedeleri ile birlikte vakit geçiren, aynı evi paylaşan, onların deneyiminden öğrenen çocuklar kalmadı. 

Psikolojik dayanıklılığı artırıyor  

Eskiden aile büyükleri ile yaşamak ve onların değerlerinden, deneyimlerinden hayatı öğrenmek büyük bir şanstı. Kadim bilgi, nesiller boyu aktarılırdı. Bu durum çocuklar için olduğu

Yazının Devamı

Disleksili gençlerin sınavı

16 Mart 2025

Disleksili nedeniyle sınavlarda ek süreye ihtiyacı olan çocuklar, sahip oldukları istisnaların yeniden yürürlüğe konulmasını talep ediyor. Bu konuyu Disleksi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Örgeler ile konuştuk

Zeynep Örgeler disleksi (özgül öğrenme güçlüğü) olduğunu, kızına da bu tanı konulduktan sonra fark etmiş. İlkokulda okumakta zorlandığını, liseyi dışarıdan bitirdiğini ve hamileyken girdiği üniversite sınavında Uluslararası Dış Ticaret ve Lojistik bölümünü kazandığını anlatan Örgeler okumakta hâlen zorlandığını, disleksinin ömür boyu süren bir farklılık olduğu için zaman içinde strateji geliştirmeyi öğrenerek, her işin altından kalkılabileceğini söylüyor ve ekliyor:”Seneler boyunca her zaman yanlış okumuş, okurken yanlış anlamış, yanlış yorumlamış, seneler boyunca destekleyici hizmet almış bir çocuk, bu sınavda haklarını alamazsa akademik olarak ilerleyemez.”  

Disleksi olan bireyler için eğitim ve sınav sisteminde ne gibi istisnalar var? 

ÇÖZGER ve RAM raporları olan

Yazının Devamı

Kanserle yaşayan ailelere yol arkadaşı

9 Mart 2025

Duygu Ügüdür metastatik meme kanseri hastası bir anne. Geçen yıl kanser olduğunu öğreniyor. 4 ve 9 yaşlarında iki çocuğu var.

Çocuklarıyla yakından ilgilenen, şeffaf ve açık iletişim kuran bir anne. Hastalığını iki çocuğuna nasıl anlattığını hayranlıkla dinliyorum: “Oğlum 9 yaşında. İlk şoku atlattıktan sonra onu karşıma aldım ve vücudumun bazı yerlerinde düşman askerleri olduğunu ve vücudumu ele geçirmeye çalıştığını ama annesinin de çok güçlü olduğunu ve doktorların da yardımı ile düşmanlarla savaşabileceğimi söyledim. Ama bu sırada bazen yorgun düşebileceğimi ve yan etkilerini anlattım. 4 yaşındaki kızımla ise daha basit, anlayacağı bir dilden konuştum. Zaten Kovid bebeği olduğu için virüslere, hijyene çok aşina.”

“Güçlü Ailem” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Duygu Ügüdür’ün bir yıldır yaşadığı zorlu süreci dinlerken, sadece kanserle mücadele eden kişilerin değil, büyük-küçük demeden tüm aile üyelerinin bu

Yazının Devamı

Anne baba gizli antrenör olmasın

2 Mart 2025

Bireysel ya da takım sporlarında ter döken çocuklarımızın psikolojik dayanıklılıklarını nasıl geliştirebiliriz? Fiziksel ya da psikolojik zorlanmalarda hemen pes etmemeleri, motivasyonlarını korumaları için neler yapabiliriz?

Spor yapan çocukların gelişiminde aile tutumunun çok önemli olduğuna işaret eden Yazar ve Mentor Prof. Dr. Turgay Biçer sürekli eleştiri ve başka sporcularla kıyaslanmanın çocukları spordan soğuttuğunu söylüyor: “Anne, baba gizli antrenör veya mentor oluyor. Rol çatışması yaşanıyor. Anne veya baba kalamıyorlar. Zaman zaman çocuklarını cezalandırmak için spordan alabiliyorlar.”  

Geçmiş döneme kıyasla günümüzde 8-14 yaş arası çoğu çocuğun bilgisayar oyunlarına rağbet ettiğini, bunun da spor başarısını etkilediğini dile getiren Biçer, “Çocukların çoğu spordan zevk almıyor ve sanal âlemde daha fazla eğlence ve sosyalleşme buluyorlar. Hareketsizlik daha yaygın, kötü beslenme, abur cubur yeme ve disiplinden uzak olma daha yaygın. Daha içe dönük bir tutum

Yazının Devamı

Ebeveynlik yolculuğunda iç sesine güven

23 Şubat 2025

Ebeveynlik yolculuğunda, en çok unuttuğumuz iç sesimiz ve kendimize olan güvenimiz oluyor. Çevreden gelen sonsuz bilgi ve seslerin yoğunluğundan, iç sesimizi duyamıyor ve unutuyoruz. Bu da güvensizlik ve yetersizliğe sebep oluyor.

Hero Baby, ebeveynlerin bebeklerini büyütme sürecinde kendilerine olan güvenlerini desteklemek, annelerin ve babaların sezgilerine ve doğal süreçlere güvenmelerini teşvik etmek amacıyla “İçindekine Güven” kampanyasını başlattı. Kampanyayı Hero Türkiye Pazarlama Müdürü Gökçe Uysal Kürer ile konuştuk.  

Çağımızda annelerin endişeleri, kaygıları, kendini yetersiz ve eksik hissetme halleri sürekli artıyor. Bunun sebepleri neler? 

İçinde yaşadığımız çağ, özellikle ekonomik ve sosyal belirsizliklerin tetiklediği gelecek kaygısı, yeni ebeveyn olmuş bireylerde çok daha yoğun hissediliyor. Yaptığımız araştırmalara göre annelerin yüzde 69’u çocuklarının bebeklik döneminde kendini güçsüz veya yetersiz hissettiğini belirtiyor. Özellikle

Yazının Devamı