Hani bir söz vardır, “Bir dokun bin ah işit” diye… Sevgili Adanalıların durumu tam da böyle… Yani Adanalıya bir dokun sorunları peş peşe saysın…
İlk olarak, okurumuz Volkan Hicret Temel, “duvarı geride, temeli kanalda olan” bir inşaattan şikâyet ediyor: “İnşaat Mavi Bulvar, Osmaniye otoban çıkışı kenarında. Binanın bahçe duvarı metrelerce geride. İnşaatın temeli kanalın dibinde. Bu alan Çukurova Belediyesi’nin sorumluluğunda. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Bu inşaatın yapımı için izin veren birim yetkilileri ve belediyenin zabıta ekipleri bizim gördüğümüzü görmüyor mu?”
Temel’in şikâyetleri bununla bitmiyor, devam ediyor: “MHP’li eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü zamanında Adnan Menderes Bulvarı’nda ahşap malzemeden yapılmış, 20 adet, sağlam oturma alanı vardı. Bunların tamamı parçalanarak söküldü. Bunlar milli servet. Başka yerlere taşınabilirdi. Ayrıca parçalanan oturma grupları belediyenin kamyonları yerine özel bir firma tarafından taşındı. Paralar çöpe atılıyor. Bir de kentte ağaçların budanmasında sorun var. Belediye başkanları Adana sokaklarında çok vakit geçirmedikleri için görmemiş olabilirler. Umarım sizin aracılığınızla sesimizi duyurmuş oluruz.”
‘KÜPELİ KÖPEKLERE KARIŞAMAYIZ!’
Adana’nın Seyhan ilçesi, Kurtuluş Mahallesi, 64013 Sokak’ta yaşayan okurumuz Mehmet Girtine, sokakta başıboş gezen köpekler için bir önlem alınmasını istiyor: “4 Nisan pazar günü alışveriş için evden çıktığım gün, sokakta başıboş köpeklerin dolaştığını gördüm. Sokak arası tam Zübeyde Ana çocuk okulu ve Atatürk Ortaokulu arasında bulunduğundan, sürekli geçtiğim ve bir zarar gelmeyeceğini düşündüğüm bir yerdi. Nasıl olsa köpekler aşılı, küpeli diye geçtiğim anda, bir iki köpek üzerime geldi. Beni ısırdılar. O an ne yapacağımı şaşırdım. Hemen bir araca binip Devlet Hastanesi’ne giderek tetanos aşısı ve kuduz aşısı yaptırdım. Büyükşehir Belediyesi’nden gelen ilgililer sokaktaki zarar veren köpekleri görmesine rağmen bir işlem yapmıyor. ‘Tetanos ve kuduz aşısı yaptırdıysanız, Seyhan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurunuz’ deniliyor. Bir telefon numarası verildiği ama defalarca aramama rağmen telefon hiçbir şekilde açılmıyor. 25 yıldır sabahları arkadaşlarıyla yürüyüş yapan bir kişi olarak aynı sıkıntıları Eski Baraj Çamlığı Yaşar Kemal Parkuru’nda yaşamaktayız. Sabahları yürüyüşlerimizi korku içinde yapıyoruz. Oradaki köpekler de çoğaldıkça çoğalıyorlar. Tabiri caiz ise çeteleşiyorlar. Evcil köpeklerle yürüyen vatandaşlar korkarak yürüyüş yapıyorlar. Çeteleşen köpekler yabancı köpek gördü mü saldırıyorlar. Sesimizi yetkililere duyurursanız çok sevinirim.”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın yanıtlarını bekliyoruz.
YOLU KİM YAPACAK?
Adana’dan şikâyet gelmeye devam ediyor. Çukurova ilçesi, Güzelyalı Mahallesi, 81106 Sokak’ta yaşayan Fatih Baykan, bozulan yollarının onarılmasını istiyor:
“Yolumuzda ASKİ çalışma yaptıktan sonra arabalarımız zarar görmeye başladı. Evler toz içinde. Belediyelere defalarca başvuru yaptım, sosyal medyadan sesimi duyurmaya çalıştım fakat sonuç alamadım. Mahalle sakinleri olarak yolumuzun yapılmasını istiyoruz. Normalde Çukurova ilçesinde olduğumuzdan sorumluluk Çukurova Belediyesi’ne ait, ancak ASKİ kazdığı için Büyükşehir’in yapması gerektiğini belirtiyorlar. Adana Büyükşehir de Çukurova Belediyesi’nin sorumluluğunda diye yanıt veriyor. İkisi de birbirinin üstüne atıyor. Arada kaldık.”
DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA 2'NCİSİ
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye Şampiyonu olmasının ardından ülkemizi dünya kentleri arasında temsil eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, "Su Yönetimi ve İklim Değişikliği" projeleriyle dünya 2'ncisi olmanın gururunu yaşıyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehirlerin iklim değişikliğine olan farkındalıklarını artırmayı ve iklim değişikliğiyle mücadele faaliyetlerini öne çıkarmayı hedefleyen, 27 ülkeden 54 kentin katıldığı Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda aldığı tarihi başarıyı muhteşem bir organizasyonla kamuoyuyla paylaştı.
YOLDAN SES VAR BELEDİYEDEN YOK!
Erzurum’da yaşayan okurlarımızdan Cemil Demir, Büyükşehir Belediyesi’nin anayollardaki 30-50 santim genişliğinde çukurları kapatmamasından dolayı aracının kaza yaptığını, belediyenin duruma duyarsız kaldığından şikâyetçiydi. Biz de gazetemizin 2 Nisan 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Erzurum’a bozuk yollar yakışmıyor” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimiz üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibinden bir yanıt alamadık.
Birçok kitaba konu olan, Anadolu coğrafyasının her bakımdan en ihtişamlı büyükşehirlerinden biridir Erzurum. Yollardaki çukurlar, eriyen karlardan o çukurlara dolan sular ve oluşan gölcükler şehrin geçmişine ihanet değil midir?
BELEDİYENİN ARACI BUNU YAPARSA!
Üsküdar’da yaşamakta olan okurlarımız, “Üsküdar Belediyesi’ne ait araç kullanmakta olduğumuz kaldırımı işgal ederek park edip gitmiş. Belediye bunu yaparsa vatandaş ne yapmaz! Bu ne sorumsuzluk! Aracın şoförüne kaldırımı kapattığı için geçemediğimizi söylediğimizde ‘Resmi araç, bir şey olmaz’ yanıtını aldık” dedi. Resmi araç bile olsa kaldırımı işgal etme yetkisi yok. Böyle bir görüntüyle bir daha karşılaşmamak için Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e okurumuzun bu şikâyetini iletmiş olalım.
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
NİSAN SONUNA TÜM YOLLAR ASFALTLANACAK
İzmir, Karaburun, Mordoğan Mahallesi, 156. Sokak’ta oturan okurlarımız, tamamlanan altyapı çalışmalarının bitmesine rağmen yollarının asfalt yapılmamasından şikâyetçiydi. Biz de okurlarımız şikâyetini 27 Temmuz 2020 tarihinde dile getirmiştik. Haberimizden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi “156. Sokak, asfalt çalışmaları için İZBETON'a teslim edildi” açıklamasını yapmıştı. Konuyu takip ettik ve 4 Nisan 2021 tarihinde yolun hâlâ asfaltlanmadığı bilgisini alınca “156. Sokak bilmecesi!” başlığıyla konuyu tekrar dile getirdik. Haberden sonra tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı: “Geçen sene Karaburun'un çok sayıda sokak ve caddesinde altyapı çalışmaları dolayısıyla kazı çalışmaları yapıldı. İZBETON, kazıların hemen ardından ilçede kapsamlı bir yenileme programı hazırlayarak işe başladı. Sadece Karaburun’da 2020’de toplam 83 bin ton asfalt imalatı tamamlandı. Çalışmalar kapsamında ilçenin altyapı çalışmalarından dolayı hasar gören tüm ana arterleri yenilendi. Fakat kış mevsiminin gelmesi ve yoğun yağışların başlamasıyla programda aksamalar yaşandı.
Nisan sonu itibarıyla ilçedeki eksik kalan noktalarda yol yenileme çalışmaları tekrar başlayacak.”
‘GELECEK HAFTA ÇALIŞMA BAŞLIYOR’
Didim, Akbük Mahallesi, 1207 Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, sitelerinin yolunun üç senedir yapılmamasından şikâyetçiydi. Biz de gazetemizin 4 Nisan 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Arabalarımızı satıp, traktör alacağız” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimiz üzerine belediyeden açıklama geldi: “Altyapı çalışmasından dolayı yolda geçici iyileştirmeler yapılıyor. Önümüzdeki hafta içinde bahse konu yol dâhil bölgesel olarak yol çalışmaları başlayacaktır.”
SEN SOR, BAŞKAN CEVAPLASIN!
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...