03.08.2021 - 23:21 | Son Güncellenme:
Hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı, genellikle yazın yağmurlu zamanlarda ve rutubetli bölgelerde oluşuyor. Hastalık, kan emme sırasında etkeni alan hayvanda ilk 7 gün sonra görülmeye başlar. Ateş, iştahsızlık, burun akıntısı, şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. İşte, mavi dil hastalığı belirtileri...
Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides kan emen sineklerle nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Hastalığa yol açan patojen Reoviridae ailesinin Orbivirus cinsinden olup Bluetongue virüsü olarak isimlendirilir. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir.
Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmaz. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk değildir. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 serotipi vardır.
Hastalık yazın yağmurlu mevsimlerde, geceleri alçak ve rutubetli yerlerde meydana gelir. Virüs sığırların kanında 14 hafta kadar etkili olabilir Akut olaylarda ilk semptom, enfeksiyonu takiben 7 gün sonra görülmeye başlar. Belirtileri:
Enfeksiyona bağlı olarak süt veriminde hızla bir azalma görülebilir. Doğan buzağılarında anomaliler şekillenebilmektedir. Sığırlarda belli bir zaman içerisinde iyileşmeler olduğu bildirilmektedir.
Hastalığın tedavisi yoktur. Bu yüzden koruyucu önlemler alınmalıdır.