25.09.2024 - 16:22 | Son Güncellenme:
Okulda kazanılan başarının çocuğun zekasından mı, yoksa çalışkanlığından mı geldiği her zaman tartışma konusu olmuştur. Her aile, çocuğunun başarılı bir akademik hayatı olmasını ister. Ancak ders çalışma zamanı, bazı ebeveynleri ve çocukları bir hayli zorlayabiliyor. Peki, asıl sebep ne?
Son yıllarda farklılaşmaya başlayan ödev yapma konusu, eskiye oranla daha zorlayıcı hale geldi. Aileler de bu noktada kötü etkileyen durumların ne olduğunu kavramakta zorluk çekebiliyor. Peki, bu noktada çocukların dersleri için nasıl bir yol izlemesi gerekir?
Uzmanların bu konu hakkında yaptığı ilk hatırlatma, öğretmenleri ilgilendiriyor. Çocuklara her gün fazla ödev veren veya soru çözdüren öğretmenlerin değil, iki gelişim görevini kazandıran öğretmenlerin başarılı olduğu belirtildi. Ödev yaptıramayan ailelerin ise endişelenmemesi gerek.
Aşırı ödevler, okul sürecine yeni başlayan için öğrenme hevesine zarar veren en temel unsurlardan biri haline gelebilir. Bu durumda çocuk, ödeve karşı farklı bir isteksizlik beslemeye başlayabilir. Ödevden bunalan çocuklar, öğretmenine veya ailesine yalan söyleme eylemine kadar gidebiliyor.
Ödev yapması gerektiğinin bilincinde olan çocuklar ise ödevlerini farklı kaynaklardan veya arkadaşlarından kopyalayabilir. Yani birden yüklenen aşırı ödev ve sorumluluk, çocukların karakter gelişimini dahi etkiliyor.
Sorumluluk duygusu için mutlaka ödev verilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, çocukların motive edilmesi gerektiğini belirtti. Ortalama bir hızda ödevini tamamlaması için yarım saati geçmeyecek düzeyde ödevler verilmelidir. Bu sayede hem sorumluluklar yerine getirilir hem de gelişim için daha önemli bir konuya zaman aktarılmış olur.