09.02.2022 - 14:03 | Son Güncellenme:
Devasa Asya ülkesi Çin, Pekin ve Şangay gibi kozmopolit şehirlerinin yanı sıra, egzotik doğası ve kültürüyle sınırsız bir keşif sunuyor.
Kızıl Yao grubunun yaşadığı köy, 2002 yılına kadar ulaşılması zor bir konumda bulunuyordu. Çin hükümeti muhteşem pirinç tarlaları arasında yer alan bu köyü ‘turizm reformu’ programıyla tanıtıp, turistlerin de buraya rahatlıkla ulaşmasını sağladı.
Çin’in Huangluo köyünde yaşayan ‘rapunzel’ kadınlar, alışılmadık uzun saçlarıyla tanınıyorlar. Burada uzun saç, bizim düşündüğümüz uzunluktan oldukça farklı.
Öyle ki, kadınların ortalama saç uzunluğu 1.7 metre civarında. Huangluo köyü doğası, pirinç tarlaları, kültürü ve uzun saçlı kadınları ile turistlerin de ilgisini çeken oldukça popüler bir yerleşim yeri.
Dağlarda yaşamaya adapte olan bu etnik grup, uzun ve sağlıklı yaşamaları ile de ilgi çekiyor. Ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketiyor, yediklerine çok dikkat ediyorlar.
Uzun ömürlerinin sırlarını araştıran bilim insanları, burada yaşayan topluluğun her öğünde çok fazla fasulye ve sebze yediğini görüyorlar.
100 yıldan fazla yaşayan bu insanların hem sağlıklı beslendikleri hem de tükettikleri suların oldukça temiz olması dikkat çekiyor.
Bu toplumda yaşlılara saygı göstermek oldukça önemlidir. Yolda gördüğünüzde mutlaka selam vermeli, onlarla sohbet ederken kötü bir söz kullanmamalı ve yanlarında oturuşunuza dikkat etmelisiniz.
Aynı saygı yemek sofrasında da görülür. İlk yemek hakkı, daima en yaşlı olandadır ve yemekler, yaşlı kişinin bulunduğu tarafa doğru sıralanır.
Yao erkekleri ve Yao kadınları çoğu zaman farklı bir yerden evlilik yapmaz ve birbirleriyle evlenirler. Erkekler, çoğunlukla eşinin ailesiyle birlikte yaşar ve evlilik kararlarına ebeveynler karışmaz.
Binlerce yıllık gelenekleri ve kültürleriyle Yao kadınları tüm dünyanın ilgisini çekmiş durumda.
Sağlıklı uzayan saçlarını asla kestirmiyorlar. Evli kadınlarla bekar kadınlar arasında saç stili farklıkları da yok değil.
Örneğin bekar kadınlar saçlarını bir başörtüsü ile bağlarken, evli kadınlar saçlarını önlerinde bir topuz ile sarmayı tercih ederler.
1980’lere kadar bir erkek evli olmayan bir genç kızın saçını kısa görürse, o kızın ailesine 3 yıl boyunca hizmet etmek zorunda kalıyordu.
Fakat artık böyle bir kuralları bulunmuyor. Burası artık turistlerin uğrak yerlerinden biri. Hatta kasaba sakinlerinin, yerel kıyafetler giyip şarkılar söylediği, dans ettiği ve saçlarını nasıl yıkadıklarını diğer insanlara öğrettiği bir gösterileri bile var.
Bu gösterilerin bilet satışlarından elde edilen gelir, köyün gelirinin büyük bir kısmını oluşturuyor.
Kadınlar yüzlerce yıldır pirinç suyu ile yıkadıkları saçlarını hem sergileyip hem de gelen turistlere şişelenmiş pirinç suyu satıyor ve buradan da gelir elde ediyorlar.
Kızıl Yao kadınları için saçları oldukça önemli. Dikkat çeken bir başka özellik ise kaç yaşında olurlarsa olsunlar kadınların saçları siyah ve çok parlak.
Uzun saçın kendilerine, bolluk, bereket, zenginlik ve uzun ömür getireceğine inanıyorlar. Burada yaşayan kadınlar hayatlarında sadece bir defa saç kesiyorlar. O da 16 yaşında eş aramaya başladıklarında.