02.09.2024 - 13:58 | Son Güncellenme:
Ses dalgalar halinde yayılıyor ve sesin yayılması için bir ortama ihtiyacı oluyor. Dünya’nın aksine uzayda atmosfer yok, yani bu da sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam olmadığı anlamına geliyor. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmiyor. Yani uzay tamamen sessiz değil. Astronotlar, uzayda iletişim kurabilmek için radyo dalgalarını yani telsizleri kullanabiliyor.
Uzay giysisi astronotların uzay ortamında çalışabilmesi için onlara yaşam alanı sağlıyor. Birçok açıdan geliştirilmiş olan uzay giysileri acil durumlarda veya uzay yürüyüşlerinde kullanılıyor.
Uzay giysisinin tamamı 12 milyon dolar değerinde. Yani tek bir giysiyle birkaç tane ev alabilirsiniz. Fakat bu ücretin sadece yüzde 30’u giysiye harcanıyor. Geriye kalan yüzde 70’i havalandırma ekipmanlarının bulunduğu sırt çantası ve uzay giysisi kontrol malzemelerine harcanıyor.
Uzay kıyafetleri farklı parçalardan oluşuyor. Kıyafetin üst kısmı sert ve dayanaklı bir malzeme olan cam elyafından üretiliyor. Kıyafetin esnek olan kol ve bacak kısımları bu sert gövdeye bağlanıyor. Kasklar yüzü yüksek enerjili ışınlardan koruyarak, astronotlar için yeterli görüş imkânını da sağlıyor.
Ay'ın atmosferi yoktur. Dolayısıyla yüzeyi aşındırıcı rüzgar ve ayak izlerini yıkayacak yağmur Ay yüzeyinde oluşmuyor.
Böylece, Apollo astronotlarının ayak izleri, uzay aracı izleri ve yüzey aracı tekerlek izleri, milyonlarca yıl boyunca orada olduğu gibi kalabilir.
Tek bir şey ayak izlerini silebilir: Göktaşları! Ay’daki ayak izlerinin öylece kalabilmesi için yüzeyinde binlerce, göktaşı çarpması sonucu oluşmuş kraterlere, ayak izinin olduğu noktalarda yenisinin eklememesi gerekiyor. Tam ayak izinin üzerine düşecek bir göktaşı oradaki izleri yok edebilir.
Venüs’ün kendi etrafındaki dönüşü o kadar yavaştır ki Dünya’da 1 gün olarak ölçtüğümüz kendi etrafındaki dönüş, Venüs’te tam 243 dünya günü boyunca sürer. Yani 1 Venüs günü 243 Dünya gününe eşit olur.
1 Venüs yılı yaklaşık 225 dünya gününde tamamlanıyor. Yani 1 Venüs günü, 1 Venüs yılından 18 Dünya günü daha fazla sürüyor. Aynı zamanda Venüs, Dünya’nın tam tersi yönünde döner ve Venüs’te Güneş batıdan doğar, doğudan batar.
Bu inanılmaz gerçek, soğuk kaynak ismiyle de biliniyor. Bu durumun oluşması sırasında iki metal parçası, birbirlerinin atomlarının ayrı olduklarını anlayamazlar ve tek parça olduklarını düşünür. Dünyada ise parçalar arasında bulunması muhtemel olan hava ve su nedeniyle bu durum gerçekleşmez. Yani eğer uzay istasyonuna yeni bir parça eklemek isterseniz, dışarıdaki metal kısma aynı yapıda olan başka bir metali dokundurmanız yeterli olur.
Güneş sisteminin tek yıldızı ayrıca Dünya’daki yaşamın da kaynağı olan Güneş, hem boyut hem de kütle olarak çok büyüktür. Yaklaşık 1 milyon tane Dünya Güneş’in içine rahatlıkla sığabilir. Kütlesel olarak Güneş, güneş sisteminin yüzde 99,8’ini oluşturur. Yani güneş sisteminin en büyüğü güneştir. 8 gezegen, onların yaklaşık 200’den fazla uydusu, 5 cüce gezegen tespit edilmiş bir milyona yakın asteroid ve 3 bin 500’den fazla kuyruklu yıldız kocaman güneş sisteminde kütlesel olarak sadece yüzde 0,2’lik bir değere denk geliyor.