15.12.2024 - 05:22 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Aslan, “Phaselis Antik Kenti’nde yürüttüğümüz kazılarda Arkaik Dönem’e tarihlediğimiz bir altar yapısı yani bir kutsal alan ve bunun içerisinde küçük adak heykelcikleri bulundu. Bunlar M.Ö. 620’lere denk gelen bir tarihi yansıtıyor. Çok çok önemli bir bulgu ve buluntu grubu. 100 yılda, 200 yılda bir denk gelebilecek nitelikte bir buluntu grubu. Kentin erken dönem tarihini aydınlatması açısından da muazzam değerli” dedi.
Denize açılmadan önce…
Aslan, heykellerin kırılmış şekilde bulunduğunu ve bundan da tanrılara adamak amacıyla kırılıp atıldığını anladıklarını kaydetti. Bir çeşit kurban ritüeli icra edildiğini ifade eden Aslan, “Çukurda bulduğumuz heykellerin tamamı kırık durumda ele geçti, nedeni de o dönemde adak olarak kırılıp, konulmuş. Yapının hemen antik limanın yanı başında olması da ayrı bir önem taşıyor. Burada olasılıkla ilk kent kurulduğunda bu liman kullanılıyor ve limana gelen giden gemilerin yolcuları, sahipleri muhtemelen burada adak adayıp, öyle çıkıyorlardı denize, kendi ülkelerine sağ salim kavuşmak adına” diye konuştu.
Heykellerin taştan yontulmuş ya da seramikten yapılmış iki gruptan oluştuğunu dile getiren Aslan, şunları söyledi: “Buluntu grubunda insan, aslan, at, binicili süvari, savaşçı figürleri gibi buluntular var. Gerek antik kent, gerek tüm kıyı hattımız, gerekse Doğu Akdeniz’deki
antik dönemlere göre sansasyonel buluntular. Hem dönemi hem ender bulunuşu hem de ait olduğu yapıyla bir kompleks olarak adandığı yerle birlikte bulmamız heyecanlandıran bir veri grubu.”
Mısır ve Kıbrıs bağlantısı
Aslan, buluntuların Kıbrıs ve Mısır kökenli olduğunun anlaşıldığını belirtti. Bunun da kentin erken döneminde Kıbrıs ve Mısır ile olan ilişkileri ortaya koyduğunu aktaran Aslan, “Herodot, M.Ö. 650’li yıllarda Phaselis’in de içinde olduğu birkaç kentten Mısır’ın Naukratis kentinde Hellenion’un kurulduğunu anlatır, dolayısıyla biz de Naukratis ve Kıbrıs bağlantısını buluyoruz. Belli ki onlar da buradaki kutsal alanı ziyaret ediyorlardı, hediyelerini, sunaklarını yapıyorlardı ki biz buradaki yazıtlardan, arkeolojik buluntulardan Apollan’a adandığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.