Son dakika antik kenti haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan antik kenti gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan antik kenti haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 3.947 antik kenti haberi bulunmuştur.
Lezzetten tarihe turistik rota: AdanaTürkiye turizmini 12 aya ve 81 ile yaymak için yurt içinde destinasyon çeşitliliği giderek artıyor. Turist çekme potansiyelini yükselten şehirlerden biri de Adana.
Akhilleus’un öyküsüZeugma villalarından birinde bulunan Akhilleus Mozaiği’nde Akhilleus’un öyküsünden bir sahneye yer verilir. Akhilleus’un öyküsünü birlikte okuyalım…
Efes’te ziyaretçi rekoru kırıldıAntik dünyanın en önemli metropollerinden biri olan Efes Antik Kenti, 2024 yılında ağırladığı 2 milyon 695 bin ziyaretçiyle tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı.
Hadrianopolislilerin bronz içecek filtresiKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında M.S. 5. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen, içecek filtresi olarak kullanılan bronz obje bulundu.
Laodikeia Kutsal Haç Kilisesiİncil’de adı geçen yedi kilise Anadolu sınırları içerisinde bulunmakta olup bu yerler Hristiyanlık için önemli din merkezlerini oluşturmaktadır. Bu kiliselerden biri de bugün Denizli’de, Pamukkale yolunun üzerinde verimli Lykos (Çürüksu) Ovası’nda yer alan ve Efes’ten sonraki en büyük kent olan Laodikeia Antik Kenti’nde yer almaktadır.
Milet’ten yükselen Anadolu sesiMilet tarihte yalnızca ekonomik açıdan güçlü bir kent değildi, bilim ve kültür alanında da öncü bir kentti. Kentin tiyatrosunda Miletli bilim insanlarının seslerini duyabilirsiniz.
Zengin mozaiklerin ödüllü ‘evi’Zeugma Mozaik Müzesi, kendi sınıfında yapılmış ve sergilenen mozaikler açısından dünyanın en önemli ve en büyük mozaik koleksiyonlarından birisine ev sahipliği yapıyor.
Grafitiler: Tarihin fısıldadığı hikâyelerZeugma Antik Kenti’ndeki Mousalar/Muzalar Evi’nin duvarlarında ortaya çıkan grafitiler, kent halkının korkularını, umutlarını ve yaşadığı tarihi olayları anlamamıza yardımcı olan önemli ipuçları sunuyor.
‘Tarihin hurdalığı’nda sıra dışı buluntularİzmir’in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti’nde kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında, Sabancı Vakfı işbirliğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında yürütülüyor.
Çin’in antik mirası Ankara’da sergilendiAnadolu Medeniyetleri Müzesi, Milliyet Arkeoloji’nin özel bir sayıyla Türkiye’ye tanıttığı Çin’deki Sanxingdui (Üç Yıldız Höyüğü) Antik Kenti buluntularına ilişkin fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı.
Yenilenen haliyle Side MüzesİYaklaşık 1900 yıllık bir yapının ev sahipliği yaptığı Side Müzesi, kapsamlı bir yenileme çalışmasının ardından dikkat çekici eserlerin yer aldığı koleksiyonu ile ziyaretçilerini bekliyor.
Gençler tarihin muhteşem rotasındaÜniversite öğrencilerine Türkiye’nin dört bir yanındaki müze ve ören yerlerini ziyaret etme imkânı sunan SICPA Türkiye’nin destek programı çerçevesinde İzmir’e giden öğrenciler gezideki izlenimlerini kaleme aldı.
Türkiye’nin kültürel mirası koruma mücadelesiTürkiye, binlerce yıllık medeniyetlerin kesişim noktası olarak, dünya kültür mirasının en zengin hazinelerine ev sahipliği yapmaktadır.
Türkiye 65 yıldır peşindeydi! Beklenen haber geldiTürkiye'nin 65 yılı aşkın süredir peşinde olduğu ABD'nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan ve Burdur'daki kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldığı bilimsel ve hukuki çalışmalarla kanıtlanan Roma İmparatoru Marcus Aurelius heykelinin iadesi kararlaştırıldı.
Ege'de volkanik patlama olacak mı?Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
Kül tabakası içinde insan cesetleri: Santorini'de 3 bin 600 yıl önce yaşananlar bugünkü senaryoyu anlatıyorZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
Grafitiler: Tarihin fısıldadığı hikâyelerZeugma Antik Kenti’ndeki Mousalar/Muzalar Evi’nin duvarlarında ortaya çıkan grafitiler, kent halkının korkularını, umutlarını ve yaşadığı tarihi olayları anlamamıza yardımcı olan önemli ipuçları sunuyor
Perge Antik Kenti’nde 5 yeni heykel gün yüzüne çıktıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Geleceğe Miras Projesi kapsamında, Perge Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma Dönemi’ne ait beş yeni heykel bulundu. Antik kentin farklı noktalarında bulunan bu eserler, dönemin sanatsal anlayışı ve kent yaşamı hakkında önemli ipuçları sunuyor.
Zeugma’nın antik grafitileri Milliyet Arkeoloji’deMilliyet Arkeoloji dergisi, 16 Şubat’ta yayımlanacak olan 46. sayısında muhteşem mozaikleri ile bilinen Zeugma Antik Kenti’nin az bilinen bir özelliğini odağına alıyor. Dergi, Milliyet Arkeoloji & İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları kapsamında yeni sayısında Zeugma’yı, özellikle de kentteki Mousalar/Muzalar Evi’ni kapağına taşırken, kentteki Antik Dönem “grafitilerini” detaylı bir şekilde okuyucuya aktarıyor.
Karadeniz Zeugması’nda içecek filtresi bulunduKaradeniz’in Zeugması olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında MS 5’nci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen, içecek filtresi olarak kullanılan bronz obje bulundu.
Milattan önce icad edilmiş! Bronz filtre Karabük'te ortaya çıktıKarabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Karadeniz’in Zeugması olarak bilinen Hadrianopolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, antik dönemde içecekleri süzmek ve daha konforlu bir içim sağlamak için kullanılan 'Bronz Filtre' gün yüzüne çıkarıldı.
Antik Kenti ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.