Bu yazın hit şarkıları iki hafta önceye kadar neredeyse sadece Sefo tarafından bestelenen üç-dört şarkıdan ibaretti. Sanırım popçular durumun farkına vardı. Hadise, Murda ile pop rap ortaklığı yaparak oyunda varım, dedi. Yalın bu hafta “Bu Yaz o Yaz” ile yola çıktı. Mabel Matiz “Karakol” ile zirveleri yokladı. Buray “Girdap” ile kendini hatırlattı. Ama maalesef bu şarkılardan hiçbiri rap ya da arabesk şarkıları kadar dinlenmiyor. Türkiye’de 2022 yazının en popüler şarkıları ya rap ya da arabesk arasından çıkıyor. Ceceli, Semicenk şarkısı “Dayan” neşeli arabesk türünde bir şarkı. Burak Bulut, Kurtuluş Kuş, Feryal Sepin’in “Karalaya Karalaya” adllı şarkısı, aynı ekibin Ceceli ve İrem Derici ile yaptığı “Rastgele”, Semicenk’in bu hafta Ziynet Sali ve İlkan Günüç ile yaptığı “Bozulmuş Kalbim”, hepsi arabesk. Daha da bir 10 tane sayarım. Son aylarda yayınlanan ama hepsi arabesk olan şarkılar. İşin gerçeği popçular bir-iki istisna hariç ya rapçilerle ya da arabeskçilerle düet yaparak gündeme gelebiliyorlar. Arabesk yaz hit’i ne bileyim hüzünlü bir şey sanki. Bir teorim var. Tatile çıkanlar müzik dinlemiyor. Şehirde kalanlar dinliyor ve onlar da doğal olarak üzgünler. O yüzden bu durum. Bu arada şaka bir yana istatistiklerin söylediği de bu yönde. Bayramlarda streamler hep dibe vuruyor Türkiye’de.
Neyse herkese, müzikli ya da müziksiz iyi bayramlar, iyi tatiller. Kendinize iyi bakın kavimler göçünü kazasız belasız atlatın…
Thylacine dinlediniz mi?
Fransız müzisyen William Reze’nin (Thylacine) müzikleri arasında dolanırken insan kendini Anadolu’da bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyor. Bu hafta yayınlanan yeni şarkısı “Bosphorus”, Türk halk müziğinden sample’lar kullanılarak yapılmış bir elektronik parça. Fransız arkadaşım elektronik müzik uzmanı Michelle Morin şarkıyı bana gönderip bak ilgini çekebilir, deyince ilgimi çekti hâliyle. Bağlamaları duyunca daha da çekti.
Thylacine’in önceki işlerine göz attım. Mesela “Anatolia” adlı parçada Kapadokya’da dere tepe dolaşıyor. Bir bağlamacıya girip bağlama çalmaya başlıyor. Yeni video “Bosphorus”ta Boğaz’da bir balıkçı teknesinde bağlama çalarken görüyoruz. YouTube kanalını biraz dolaşınca anlıyoruz ki Kutuplar’da da müzik yapıyor, Versaille Sarayı bahçesinde de.
Vaktiniz olursa ve bağlama dokunuşlu deep house/chill dinlemek isterseniz tanışın kendisiyle.
Yeni çıkanlar
Büyük Ev Ablukada’nın uzunca bir sürenin ardından yayınladığı yeni şarkının adı “Yangın Akvaryum”. Nefesli çalgılar festivali gibi şarkı olmuş. Belli ki rock’tan elektronik müziğe kayan ilgi şu anda iyiden iyiye dağılmış. Büyük Ev Ablukada’nın aklından neler geçiyor bilmiyorum. Görünen, müziğin ve ekibin bir tür takıntısı olmayan Broken Social Scene olmaya doğru evriliyor olması. Çok katmanlı çok ritimli, çok tarzlı, iniş çıkışı bol bir şarkı olmuş “Yangın Akvaryum”. Devamını merak ettiriyor.
Hip hop sahnesinin popüler beat maker’larından Tanerman’ın genç Reckol ve duayen Contra’yla ortak çalışmasının adı “Karanlıklarda”. Eski usul trap ve mumble bir arada.
Ufuk Beydemir’in 2020 tarihli “Kristal Oda” albümünde yer alan “Galiba” adlı şarkısı yeni bir versiyonla yayınlandı. Şarkının yüzü gözü açılmış. Bu yolda devam.
Skapova’nın “Neyse” adlı şarkısı bu hafta iyi bir rock sound’u dinlemek isteyenlerin hoşuna gidebilir. Vokalde Yahya Babuz, gitarda Hikmet Melih Gül, basta Ozan alan, davulda Berkay Kahraman’dan oluşan grubu ilgiyle takip ediyoruz.
İngiliz rock ekibi 1975, “Part of the Band” adında eski usül Amerikan folk babalarına selam çakan yeni bir şarkı yayınladı. Ama saksafonlar, gitarlar, dur kalklarla bambaşka katmanlara sahip ilgi çekici bir şarkı bu. Aynı Büyük Ev Ablukada’nın yeni şarkısı misali, türden türe, renkten renge...