Bülent Ortaçgil müziğe başlayalı 50 yıl olmuş. 100 yıl olsa da eskir mi, değerinden kaybeder mi? Sanmam. Klasikler zamana direnir. “Elli Buçuk” adlı albüm bu 50 sanat dolu yılı anmak için yayınlandı.
“’50’ albümündeki şarkıların dördü yeni, biri eski bir şarkının yeni kaydı. ‘Buçuk’ albümü ise 1969 yılında İzmir radyosu’nda kaydettiğimiz ve şimdiye kadar kimsenin bilmediği şarkılarımı içeriyor,” diye anlatmıştı Ortaçgil, kendi Twitter hesabından durumu.
Özetle 1984 ve 1969 yıllarından yeni kayıtlarla Ortaçgil karşımızda. Bülent Ortaçgil, Türkçe sözlü müziğin önemli mihenk taşlarından biridir. Söz yazarlığında başka bir seviyeyi işaret eder. O seviyeyi de kendi sınırlarını ite ite zorlaya zorlaya bulmuştur.
Bugün indie ve alternatif müzik aleminde beste yapan, söz yazan bir sürü sanatçı Bülent Ortaçgil’in cebinden çıkmıştır. Gogol, Rus edebiyatı için neyse, Ortaçgil de alternatif Türkçe müzik için biraz aynı yerde durur bana göre.
Ben Ortaçgil’i Çekirdek Sanat Evi kayıtlarından oluşan bir kaset ile tanımıştım ‘80’lerin sonunda. Çekirdek Sanat Evi, 1982’de Bülent Ortaçgil ve Fikret Kızılok tarafından Bostancı, Çatalçeşme’de kurulan bir sanat evidir. Hiç gitmedim, görmedim denk gelmemişim. Sanırım geç uyanmışım. Ama orada sergiler yapıldığını ve dinletiler kaydedildiğini biliyorum. İşte ben bu Çekirdek dinletilerinin kasetlerinden tanımışımdır Ortaçgil ve Kızılok dehasını.
Her ikisini de büyülenerek dinlemişimdir. Anlattıkları hikâyeleri, anlatma tarzlarını, Türkçeyi kullanış biçimlerini başka türlü bir hayranlıkla dinlediğimi hatırlıyorum. Ne popa, ne rock’a benzeyen, sonradan müzik kültürüm arttıkça Cohen’le Dylan’la kıyaslayabildiğim bu isimler bizim çağdaş kültürümüzün eşsiz hazineleri.
Bülent Ortaçgil’in bugün eskisinden çok daha popüler biri olması ve kalabalıklara konserler vermesi, hak ettiği saygıyı ve ilgiyi bulması müzik dünyamızdaki mutluluk verici, umut verici gelişmelerden biri benim için. Bugün anlaşılmadığını düşünen yüzlerce müzisyene, şaire, yazara, sanatçıya sesleniyorum, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok dinleyip zevk alan bir dinleyiciden, bir kitleden umut kesilir mi hiç? Siz çalışmanıza bakın, enseyi karartmayın.
Ortaçgil’in zaman kapsülü gibi ‘60’lardan ve ‘80’lerden günümüze gelen albümü bir 50’nci sanat yılı kutlamasının ötesinde anlamlı ve değerli. Sen çok yaşa Bülent Abi, iyi ki varsın.
Bir Angara albümü
Ankara Rap’inin en has temsilcilerinden Aga B’nin yeni albümü “Muamma” yayında. Altyapılar Pangea Beatz’e ait. Şarkılara animasyon videolar eşlik ediyor. “Muamma”dan yayınlanan ilk single “Hain Kostok” olmuştu. Aga B’nin kendine has bir flow’u, kafa sesi gibi ilerleyen lirikleri var. Önceki albüm “MUAF” odasından hiç dışarı çıkmadan dünyayı penceresinden izleyen birinin gözlemleriydi. Aga B odadan dışarı çıkmış anlaşılan.
Sıla’nın “Şarkıcı”sı
Sıla’nın “Şarkıcı” adlı yeni albümünde 15 yeni şarkı var. Geniş bir müzikal spektruma yayılan şarkılar klasik pop parçaları olmanın ötesinde, Sıla’ya özel kesilip biçilmiş ve şekillenmiş. Açılış ve kapanışta birer şiir var. Yer yer bir rock grup sound’unun hâkim olduğu albümde (“Kalksın Uyuyanlar”, “Arz”) alaturka (“Sen Yaşa”), Latin (“Yemyeşil”), halk müziği (“Metelik”), tango (“Altango”) etkileri de hissediliyor. Sıla bıçkın, Latin’e çok uygun vokaliyle bu tarzların üstesinden geliyor.
Günümüzün popüler altyapılarına hiç girmemesi hip hop’a, Afrika ritimlerine uzak durması benim için kişilikli bir hareket olarak not edildi.
Beş yeni şarkı
“Kennedy Yokuşu” - Mode XL: Türkçe Rap’te bu hafta en heyecan verici olaylardan biri Mode XL’den gelen yeni şarkı. Kemerleri bağlayın.
“Bir Yolu Yok Mu” - Soft Analog: Yazlık serinde dinlenecek dans parçaları ufak ufak düşmeye başladı. İdil Tavşanlı’nın vokalleri çok başarılı.
“5D” - Lykke Li: Bu hafta albümü çıkan sanatçılar arasında Lykke Li de var. “EYEYE” isiml projesini takibe alın. Üzgün popun her zaman başımızın üzerinde yeri var.
“Anybody Else” - Faouzia: Bu hafta yayınlanan Faouzia albümünden çıkan yeni single duygusal bir balad oldu. Faouzia’yı daha duymamış olanlar derhal ilgilensin.
“Dancing Machine” - Oscar and The Wolf: Oscar and The Wolf’un bol synthe’li dream pop aleminde yepyeni ufuklara buyrun.