Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Ankara’da bisiklet sürdü. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik için Milliyet’e özel açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile “Avrupa Hareketlilik Haftası ve Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi (SKUP) projesi kapsamında, Ankara’daki 30 Ağustos Zafer Parkı’nda bir araya geldik. Meyer-Landrut, ülkemizde kamu, yerel yönetim ve vatandaşları kentsel hareketliliğe teşvik etmek, temiz ve akıllı ulaşım çözümleri üretmek için yaptıkları çalışmalarını anlattı. AB’nin sürdürülebilir ulaşım, toplu taşıma alanlarında Türkiye ile ortak çalıştıklarını ve özellikle yük demiryolu hatlarının gelişimine önem verdiklerini ve finansal hibe desteğinin bir milyar euro’ya ulaştığını da söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından finanse edilen, SKUP Türkiye projesi kapsamındaki Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu seneki teması “Şehrini Keşfet - Gelecek Enerjini Koru!” Proje özünde kent sakinlerine daha iyi bir yaşam kalitesi sunulmasını ve hem insanların hem de işletmelerin hareket gereksinimlerini sürdürülebilir yollardan yapmasını teşvik ediyor. Açılışı Büyükelçinin pedal çevirdiği etkinlikle yapılan Avrupa Hareketlilik Haftası bu sene Türkiye Belediyeler Birliği desteğiyle gerçekleşiyor.
İki proje çok önemli
Ankara’nın güzel havasında, bisikletlerimiz yanımızda yaptığımız samimi sohbette Büyükelçi Meyer-Landrut ile Türkiye’de destekledikleri projeleri ve planları hakkında konuştuk. Asli görevinin AB’nin Türkiye’deki işbirliğini güçlendirmek olarak nitelendiren Büyükelçi, Türkiye genelinde özellikle iki projeyi desteklediklerini vurguladı.
Landrut yaygınlaştırmak istedikleri bu projelerle ilgili olarak “En önemsediğim projelerin başında Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın geliştirilmesi geliyor. Bu proje ile Avrupa Birliği sınırlarından İstanbul’a diğer destek verdiğimiz demiryolu hatları arasında da Ankara ile Zonguldak arasında demir cevheri taşınan Irmak – Karabük- Zonguldak hattı ile Samsun - Amasya – Sivas arasında cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış olan demiryolu hattı’nı çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemin AB açısından en önemli projesi ise Yavuz Sultan Selim köprüsüne bağlanan demiryolu hatları olacak. Trans Avrupa ulaştırma ağları üzerinde çok önemli bir eksiklik olan bu demiryolu geçişinin sağlanması Türkiye’nin doğu batı ekseninde ticaret ve ulaşım ağlarında önemini oldukça perçinleyecek. Biz bu konuda Türkiye ortak ve yakın çalışıyoruz.
Toplamda baktığımızda, Türkiye’ye yaptığımız bu tür hibe destekleri bir milyar euro’ya yaklaştı diyebiliriz. Türkiye ile iş birliğimizin ikinci boyutu da aslında sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı verdiğimiz çalışma. Kentlerin iklim değişikliğine daha dirençli ve yaşanılabilir temiz olabilmesini sağlayabilmek amacıyla bu tür doğru planlamalar yapılması gerekiyor. Örneğin Avrupa’da bu yaklaşımla sürdürülebilir kentsel hareketlilik planları yapılıyor. İşte bu uygulamayı ve bakış açısını Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Kilit rol oynuyor
Büyükelçi Meyer-Landrut, AB’de uyguladıkları bu planlamalarla paralel olan SKUP projesinden Türkiye’de 10 ilin faydalandığını söyledi. Sürdürülebilir kentsel hareketliliğin planlanmasında destek verdikleri iller ise Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Düzce, Trabzon, Gaziantep, Mersin, Samsun ve Kahramanmaraş. AB’deki sürdürülebilir kent planları ile Türkiye’deki projeleri arasında nasıl bir köprü kurduğunu sorduğum Büyükelçi, AB’deki deneyimleri aktarmak istediklerini belirtirken, “Avrupa kentlerinde bu çalışmalarda çok ciddi deneyimlerimiz var. Bu deneyimlerin Türkiye’ye aktarılması, Türkiye’ye yaygınlaştırılması mümkün” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Meyer-Landrut sürdürülebilir ulaşımın etkilerini anlatırken ise, “AB’de ulaştırma sektörü karbondioksit emisyonların yüzde 25’inden sorumlu. Bunun içerisinde de kentsel alanlar yüzde 70 paya sahipler. Çünkü kentlerde nüfus kalabalık, trafik sıkışıklığı çok daha fazla, dolayısıyla hava kirliliği ile karbondioksit emisyonlarının artması buralarda çok daha mümkün. Ayrıca hava kalitesi de vatandaşlar için ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Bu nedenle de belediyeler çok önemli, kilit rol oynayabiliyorlar. Kirliliğin ve emisyonların azaltılması noktasında en büyük tasarruf imkânı da büyük kentlerde bulunuyor” dedi. Proje ve verdikleri desteklerle daha sağlıklı, trafik sıkışıklığının ve hava kirliliğinin olmadığı, daha yaşanır bir ortam için çalıştıklarını belirten Büyükelçi, bu amaçla her yıl Ağustos-Eylül aylarında bu çalışmaları duyurmaya ve hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Bireysel araç kullanmak yerine bisiklet sürmeyi tavsiye eden Meyer-Landrut, vatandaşlara sürdürülebilir kentsel dönüşümün faydalarını anlattıklarını belirtirken, şehri keşfetme ve enerji tasarrufu tavsiyesinde de bulundu.
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Avrupa Hareketlilik Haftası ve SKUP Türkiye projesi kapsamında Ankara’da pedal çevirdi. Büyükelçi ile kentsel hareketlilik için sürdürülebilir ulaşım yollarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte Ankara’daki 30 Ağustos Zafer Parkı’nda bir araya geldik.
Meyer-Landrut: Konya örnek bir kent
Meyer-Landrut’la sohbetimizde, SKUP projesi dâhilinde olmayan fakat 600 km’nin üzerinde bisiklet yoluna sahip Konya’dan da bahsettik. Konya’daki çalışmalardan övgüyle bahseden Büyükelçi, “Konya’ya gidip, yetkililerle görüştüm. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir araya geldim. Hatta Çevre Şehircilik Bakanı ile de Konya’da bir araya geldik. Bu alanda bana neler yaptıklarını gösterdiler. Konya’da bisiklet kullanımının spor amacından çok günlük hayatta, günlük ulaşımda da yüksek olmasını ‘son derece etkileyici’ buldum” dedi. Büyükelçi, Konya’nın bu alanda çok önemli başarılara imza attığı için cesaret veren, Türkiye geneline bu anlamda örnek olabilecek bir kent olduğunu belirtti.
En iyi buğday çeşidini araştırıyor!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde 3 Mayıs’ta imzaları atılan “Gaziantep Koşullarında Makarnalık ve Ekmeklik Buğdayda Kaliteli ve Yüksek Verimli Çeşit Geliştirme Projesi” protokolü meyvelerini vermeye başladı. Daha yüksek verim ve kaliteyi amaçlayan proje çerçevesinde Oğuzeli Karaburun Kırsal Mahallesi’ndeki 4 dekarlık arazide ekimi yapılan 10’ar çeşit ekmeklik ve makarnalık buğdayların hasat sürecinden olumlu sonuçlar alındı. Çiftçinin ve sanayicinin proteini daha yoğun ve sarılık rengi daha yüksek çeşitlere ulaşımını sağlamak adına yerli ve milli bir altlığı da bulunan projede, test aşamasının tamamlanmasıyla bir ekmeklik, bir de makarnalık buğday çeşidi belirlenerek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ürün tescil aşamasına geçilecek.
Başkan Yücel’den anlamlı etkinlik
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in büyük önem verdiği Alanya Belediyesi Engelsiz Koordinasyon Merkezi’nin müdavimleri eğlenceli bir aktivitede buluştu. Başkan Yücel’in de dâhil olduğu etkinlik, Alanya Atlı Spor Kulübü’nde gerçekleştirildi. Engelli bireylerin aileleriyle katıldığı etkinlikte Alanya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin gözetiminde engelli çocuk ve bireyler önce ata binip, ardından piknik yaptılar. Engelli bireylerin eğlencesine ortak olan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Engelli Koordinasyon Merkezi’mizin müdavimleriyle bir araya geldik. Gerçekleştirdiğimiz etkinlik çerçevesinde engelli dostlarımız ve aileleri güzel bir gün geçirdi. Ata bindiler, piknik yaptılar ve oyunlarla eğlendiler. Onların mutluluğu bizlerin mutluluğu. Görev süremiz boyunca onların hep yanındaydık. Her zaman da yanlarında olmaya devam edeceğiz.”
Genç İzmirliler yaza merhaba dedi
Genç odaklı İzmir vizyonuyla çalışmalarını yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15-30 yaş arasındaki gençler için Tarihi Bergama Vapuru’nda “Yaza Merhaba” etkinliği düzenledi. Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile Gençlik Çalışmaları ve Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlikte gençler, YKS sınavından sonra keyifli bir Körfez turuyla yaza merhaba dedi. Tarihi Bergama Vapuru’ndaki tura Mahallede Dayanışma Var gönüllüleri, EÇEV bursiyerleri, İzmir Gençlik Belediyesi, Bornova Gülsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi, Bornova Seyit Şanlı Anadolu Lisesi öğrencileri ile Genç İzmir üyesi gençler katıldı. DJ müzik performansları eşliğinde süren tur boyunca Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi tanıtımı, Eşit İzmir Atölye Çalışmaları yapıldı. Ayrıca, Mahallede Dayanışma Var projesi kapsamında 10 hafta boyunca her hafta cumartesi günü Konak Ballıkuyu, Bornova Çamkule ve Buca Göksu mahallelerinde 4, 5, 6, 7. sınıflarda okuyan çocuklarla bir araya gelip ders desteği sağlayan ve çocuklara rol model olan üniversite öğrencisi gönüllü gençlere projeye katılım sertifikaları verildi.
Organik atıklardan kompost gübreye
‘Toprağı İyileştiriyoruz Projesi’yle, semt pazarlarında akşam saatlerinde görmeye alışkın olduğumuz sebze meyve atıkları toplanarak uygun alanlarda, kompost gübre haline getiriliyor ve toprakla buluşuyor. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pazarlardan topladığımız sebze meyve atıklarını ve belediyemiz tarafından budaması yapılan ağaçların atıklarını görevlilerce toplayıp uygun alanlarda kompost gübre haline getiriyoruz. Özellikle çocuklarımızın geleceği için önemsediğimiz bu projedeki ilk kompost gübrelerimizi vatandaşlarımızla buluşturduk” dedi. Salı pazarında gerçekleşen kompost gübre dağıtımına çok sayıda vatandaş katıldı.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...