Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortaklaşa yürütülecek olan ‘Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ne start verildi. Japonya’dan gelen ekipler, 42 ay boyunca Bursa için sahada çalışmalar yapacak.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’da, 1999 Marmara depreminin ardından ‘zemin etütleri araştırma birimini kurarak’ Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile imzalanan protokol kapsamında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi kapsamında ise ‘15 istasyon ile 9 fayın ayrı ayrı segmentlerini tespit ederek’ oluşabilecek maksimum deprem büyüklüklerini belirledi. Proje kapsamında gerçekleştirilen jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda; 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100.000 ve 1/25.000’lik jeoloji haritaları ile Sismik Tehlike Haritası hazırlandı.
42 aylık çalışma
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda JICA ile depreme karşı ortak proje yürütmek amacıyla imzaladığı Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ne de start verildi. Japonya’dan gelen 12 kişilik uzman ekip, Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleriyle birlikte toplam 42 ay boyunca sahada çalışmalar yürütecek. Proje başladıktan 18 ay sonra ‘Tehlike ve Risk Değerlendirme’ sonuçları ortaya çıkacak, proje bitiminde ise ‘Kentsel Dirençlilik Planı’ açıklanacak. Projeyle muhtemel bir depremde, şehirde hasar riski yüksek alanlar belirlenecek. Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yeni projelerin geliştirilmesi yanında kısa, orta ve uzun vadede alınması gerekli önlemler de belirlenecek. Proje kapsamında üretilecek olan senaryo depremler esas alınarak, mahalle bazında tüm alt ve üst yapılarda meydana gelecek hasar miktarları ile birlikte can kaybı olasılığı tespit edilecek.
Start verildi
Japonya’dan Bursa’ya gelen uzman ekiplerle Büyükşehir Belediyesi ekipleri ilk toplantılarını Büyükşehir Belediyesi binası Encümen Salonu’nda yaptı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı İbrahim Eken’in de yer aldığı toplantıda yapılacak çalışmalar hakkında istişarelerde bulunan ekipler, planlamalar üzerinde görüşmeler gerçekleştirdi. Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Ahmet Ağlan, JICA ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık iki senedir işbirliği yaptığını söyledi. Japon ekibin Bursa’ya gelmesiyle ‘Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ne start verildiğini belirten Ağlan, hasar riski yüksek alanlarının belirleneceğini ve kent içi dirençlilik planlarının oluşturulacağını ifade etti. Bu süreçte Japonların bilgi ve deneyimlerinden istifade edeceklerini dile getiren Ağlan, projenin kentsel dönüşüm için büyük bir altyapı oluşturacağını söyledi.
Afet öncesi vurgusu
JICA Uzman ekibinin takım lideri Shinichi Fukasawa, proje kapsamında Bursa’daki deprem riskini belirleyeceklerini, yapılabilecek en doğru kentsel planlamanın ele alınacağını ve projenin nasıl geliştirilebileceğini konuşacaklarını belirtti. Ana hedeflerinin afet sonrası değil afet öncesi neler yapılabileceğini belirlemek olduğunu ifade eden Fukasawa, “Tüm belediyelerle ortak çalışmalar yaparak deprem riskini nasıl azaltacağımızı belirleyeceğiz. Japonya depremlerden oldukça etkilenen bir ülke. Türkiye ve Bursa da deprem kuşağı bölgesinde yer alıyor. İki ülke ve Bursa arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak sağlıklı yol alabiliriz. Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremden sonra oradaki şehirlerde de ekiplerimiz çalışmalar yaptı. Hem oradan aldığımız sonuçları hem de buradaki çalışmaları entegre ederek yol almalıyız. Proje sonunda bir ‘Kentsel Planlama’ modeli oluşturacağız. Bursa için hazırlayacağımız proje, deprem riski taşıyan diğer tüm şehirlerde de uygulanabilir olmalı” dedi.
Japonya’dan Bursa’ya gelen uzman ekiplerle Büyükşehir Belediyesi ekipleri ilk toplantılarını Büyükşehir Belediyesi binası Encümen Salonu’nda yaptı.
Ramazanda lezzetin adresi Sakarya
Sakarya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELPAŞ’ın sosyal tesisleri vatandaşlara en uygun ve kaliteli hizmeti sunmaya ramazan ayında da devam ediyor. BELPAŞ’ın Kent Park, Ormanpark, Vagon Kıraathanesi, Millet Kıraathanesi, Uçak Kıraathanesi, Kampüs Öğrenci Lokantası, Pamukova Esentepe Park, Karaman Park ve Karasu Acarlar Longozu tesisleri ramazan sofralarını kurdu ve tüm Sakarya’ya kapılarını açtı.
Lezzet durağı Büyükşehir
Kaliteli ve uygun hizmetin adresi olan BELPAŞ sosyal tesislerinde ramazan menüleri 130 TL ile 190 TL arasında, uygun fiyatla sunuluyor. Farklı ürün çeşitleriyle vatandaşlara lezzete kolay ulaşma imkânı tanıyan Büyükşehir, oluşturduğu zengin tabağıyla çok talep görüyor. Menüler tavuk, et yemeği, pilav, burger, pizza seçeneği ile birlikte çorba, tatlı, salata, içecek, çay ve ramazan tabağı ürünleriyle zenginleşti. Bunların yanında çorba, omlet, ara sıcaklar ve sıcaklarla doygun hale getirilen serpme kahvaltı servisi sahur saatinde Ormanpark’ta yapılıyor. Ayrıca Karamanpark ve Ormanpark’ta 25 kişi ve üzeri toplu yemek rezervasyonlarında isteğe bağlı menüler oluşturuluyor.
En güzel 9 mekân
BELPAŞ’tan yapılan açıklamada, “İşletmelerimizden Ormanpark’ta iftar ve sahurlarda Kentpark, Vagon Kıraathanesi, Millet Kıraathanesi, Uçak Kıraathanesi, Kampüs Öğrenci Lokantası, Pamukova Esentepe Park, Karaman Park ve Karasu Acarlar Longozu tesislerinde ise iftarlarda vatandaşlarımıza hizmet sunmaya devam ediyoruz. Sunulan hizmetin kalitesi ve ürün çeşitliliğiyle tüm Sakarya’yı ramazan sofralarına davet ediyoruz” denildi.
İftar için gelen misafirler Vagon içerisindeki kütüphanden de yararlanıyor
Depremzede aileleri yalnız bırakmıyor
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinden kaçarak Evci Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait hizmet binasında ağırlanan depremzede aileleri ziyaret etti. Yılmaz Güney Gençlik Merkezi’ne de giden Başkan Gültak, burada konaklayan depremzede vatandaşlarla birlikte iftarını açtı. Duygusal anların yaşandığı buluşmada Başkan Gültak, afetzede ailelerle sohbet etti, depremden en çok etkilenen küçük çocuklarla da yakından ilgilendi. Başkan Gültak, depremzede ailelere verdiği buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve internet sözü ile engelli bir depremzede çocuğa verdiği tekerlekli sandalye sözünü de yerine getirdi. Akdeniz Belediyesi, Hatay ve Kahramanmaraş’tan kente göç ederek belediyeye ait kültür sanat evleri ile sosyal tesislerde barınan depremzede yüzlerce ailenin, başta 3 öğün yemek olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.
Ramazan paylaşmaktır
İhtiyaç sahiplerine ve depremzedelere yönelik yardımlarını aralıksız sürdüren İBB, ramazan ayı boyunca 400 bine yakın haneye destek verecek. İstanbul’daki 160 bin haneye nakit destek, 150 bin aileye gıda kolisi desteği, şehit-gazi yakınlarına ve engelli üyesi bulunan 53 bin aileye toplamda 12.5 milyon TL market kartı dağıtımı yapılacak. Ramazanın ilk gününden itibaren İstanbul’un farklı noktalarında her gün 17 bin kişilik iftar yemeği dağıtımı yapıldı, ramazan boyunca da yapılacak. Otogardaki Geçici Barınma Merkezi’nde kalan evsizlere de iftar ve sahur yemeği veriliyor. Ayrıca afet bölgesine gıda ve hijyen paketi göndermek isteyenler Askıda Fatura uygulamasını kullanabiliyor. Depremzedelere destek olmak isteyen hayırsever vatandaşlar, https://askidafatura.ibb.gov.tr/linki üzerinden veya 153’ü arayarak ulaştırmak istediği paketi ve marketini seçiyor. Seçmiş olduğu paketin içeriğini inceleyebiliyor ve dilediği tutar kadar afetzede vatandaşlara katkıda bulunabiliyor.
Ücretsiz göz muayenesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, tüm imkânlarını afetzedeler için kullanmaya devam ediyor. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Keçiören Dünya Göz Hastanesi iş birliğiyle, deprem felaketinin ardından Ankara’ya gelen depremzedeler için ücretsiz göz sağlığı taraması gerçekleştirdi. Kesikköprü tesislerinde kalan depremzede vatandaşlar gerçekleştirilen ücretsiz göz muayenesine katıldı. ABB, detaylı göz muayenesinin yanı sıra deprem nedeniyle kullanmak zorunda oldukları gözlüklerin kırılması veya kaybolması sonucu büyük sıkıntılar yaşayan depremzedelerin gözlük ihtiyacını da karşıladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkânlarını depremzede vatandaşlar için kullanmaya devam edeceklerini belirten Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, ücretsiz olarak gerçekleştirilen göz sağlığı taramasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak misafir ettiğimiz depremzedelerin göz sorunlarını ve gözlük problemlerini çözebilmek için Dünya Göz Hastanesi ile iş birliği yaptık. Bugün hastalarımız muayenelerini olacaklar. Büyükşehir Belediyesi olarak onların gözlüklerini de temin edeceğiz.”
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...