Gerze Balıkçı Barınağı’nın Gerze Belediyesi’ndeki 10 yıllık kira süresinin dolmasıyla barınağın hak sahibi olduğunu iddia eden Gerze Su Ürünleri Kooperatifi, barınağın kendilerine verilmediğini belirterek duruma tepki gösterdi.
Konuyla ilgili olarak Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Gültekin Olgunsoy, “Biz limanımızı geri istiyoruz” diyerek Milliyet gazetesine açıklamalarda bulundu. Başkan Olgunsoy, ”Kanuna göre limanlar, barınaklar konusunda ki yönetmelikler de ilk hak kooperatiflerindir diyor. Yönetmeliğe göre balıkçı barınağı bizim hakkımızdır. Ancak Gerze Belediyesi buna rağmen limanımızı teslim etmiyor.
‘Yetkililerden yanıt alamıyoruz’
Bu talebimizi defalarca valilik, belediye, kaymakamlık ve Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdik ve balıkçılık kooperatifinin işletmeye talip olduğuna dair dilekçemizi sunduk. Yazdığımız dilekçelerden sonra hiçbir sonuç elde edemedik.
Hukuk sürecini de başlattık. Fakat oradan da daha bir cevap gelmedi. Bize söylenen, liman içinde olmaması gereken üstyapıların yıkılıp, barınağın bizlere teslim edileceğiydi. Tamam dedik, valiliğe yazı yazdık. Valilik Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yazıyı yolladı, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de limanın belediye sınırları içinde olduğu için ‘ben burayı yıkmam, belediye yıksın’ diye belediyeye resmi yazı yolluyor. Belediye gereğini yapmıyor. Herkes topu bir başkasına atıyor.
‘Nerede kaldı gönül belediyeciliği?’
Cumhurbaşkanımız kooperatiflere gelir olsun, kalkınsın diye liman işletmelerini belediyelerden aldı, kooperatiflere verdi. Cumhurbaşkanımız bu limanları işletin diye bize yetki verdi ve buralara devlet politikası olarak havuzlar kurdurdu. Hatta bir firma şu anda 10 milyon euro yatırım yapıyor. 50 hemşehrimiz de bu şirketlerden birinde çalışıyor. Bu da ülkemize, memleketimize ekonomik bir katkı sağlıyor.
Ben balıkçı arkadaşlarım adına bir kez daha söylüyorum: Bizler Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu yetkiyi istiyoruz. Başka bir şey değil. Bu doğrultuda, balıkçı barınağının tarafımıza tahsisi halinde yasalara ve mevzuata uygun olarak işletilecek, Gerze halkı asla mağdur edilmeyecektir” dedi.
Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Karadeniz’in gizli kalmış balıkçı kasabasının simgesi olan balıkçıların bu sesine kulak verecek mi bekleyip göreceğiz.
Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Gültekin Olgunsoy, “Bizler Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu yetkiyi istiyoruz” dedi.
‘Balıkçıların hakkını istiyoruz’
Bizler hakkımız olan balıkçı barınağını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu yetkiye istinaden biz iki mendirek arası limanın işletmesine balıkçılık kooperatifi olarak talibiz. Biz hakkımızı istiyoruz. Yani haksız en ufak bir torpil, şudur budur istemiyoruz. Bize hakkımız neyse onun verilmesini istiyoruz.
Biz burada yüzde 10 payla kooperatifimizi yaşatmaya çalışıyoruz ama yüzde 10 payla yaşama şansımız yok. Masraflarımız çok ağır. Ayda iki üç bin TL elektrik parası veriyoruz. Personel parası veriyoruz. Zaten son dönemde balıkçılık da olmuyor.
Alanya’nın fethi coşkuyla kutlandı
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Alanya’yı fethedişinin 800. yılı Alanya Belediyesi tarafından organize edilen kapsamlı bir programla kutlandı. İçkale’de programa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Antalya Milletvekilleri, il ve ilçe protokolü katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, fetih kutlamasındaki amacın ecdadın miras bıraktığı eserlere sahip çıkarak, geleceğe aktarmak olduğuna vurgu yaptı. Yücel konuşmasında, “Alanya’nın değerine değer katan bu kültür hazinelerini koruyup gelecek nesillere aktarmak gayesiyle, birçok tarihi yapıyı restore ederek şehrimizin belleğine kazandırdık. Bedesten, Alanya Mutfak Evi, Alanya Kalesi Alan Yönetim Merkezi, Sedre Av Köşkü ve Oba Medresesi’nin onarımını yaptık. Restorasyon çalışmalarımız, geleneksel 2 Alanya evi ile Alanya Kalesi’nde yer alan Arasta ve Akşebe Türbesi çalışmaları ile devam etmektedir” dedi.
Teleferikte hedef 2 milyon yolcu
Alanya’nın 37 yıllık hayali olan Teleferiği hayata geçirerek Alanya Kalesi’nde büyük bir dönüşüm başlattıklarını anlatan Yücel, “Kale’mizin ziyaretçi sayısı Teleferiği hayata geçirdikten sonra 5-6 kat artmıştır. İnşallah pandemi sonrası gelecek yıllardaki hedefimiz 2 Milyon ziyaretçidir. Teleferik ile bağlantılı olarak hayata geçirdiğimiz yürüyüş güzergahları ve yaya yolları projemizle, ziyaretçilerin Kale’nin her noktasını yürüyerek keşfetmeleri sağlanmıştır” diye konuştu.
“Hedefimiz UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine sokmak”
Önümüzdeki günlerdeki Alanya Kalesi ile ilgili en önemli projelerinin Alanya Kalesi’ni yayalaştırmak olduğuna vurgu yapan Yücel, “Selçuklular’ın kentimizdeki en önemli başyapıtı olan Alanya Kalesi’nin Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışmalarımız sürmektedir. İnşallah bu senenin sonuna kadar ilgili kurumlarla çalışmalarımızı tamamlayıp, Sayın Dışişleri Bakanımızın öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dosyamızın müracaatını yapacağız. Alanya Kalesi ile ilgili en büyük hedefimiz Alanya Kalesi’ni yayalaştırmaktır. Bu eşsiz güzellikteki tarihi dokuyu korumak için taşıt trafiğini kısıtlayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi’ni korumuş olacağız hem de Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda önemli bir mesafe kaydedeceğiz” şeklinde konuştu.
(Sağdan) MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Belediyesi’nin restore ettiği yapıların açılışları gerçekleştirildi.
“Cumhuriyet’in 100. yılına il olarak girmek istiyoruz”
Başkan Yücel, “Alanya, geçmişteki gibi barışın, huzurun ve güvenin başkenti olmaya devam etmektedir. Farklı din ve dilden, 123’ün üzerinde milletten yaklaşık 38 bin yerleşik yabancıyla hoşgörüyle, birlik ve beraberlik içinde yaşamaktayız. 334 bine yakın nüfusuyla 24 ili geride bırakan Alanya, artık il olmayı çoktan hak etmiştir. Antik çağlarda korsanlara, Bizans döneminde derebeylerine ev sahipliği yapmış, Selçuklu’nun kışlık kenti, Osmanlı’nın gözde Liman Şehri Alanya’mızın, Cumhuriyetimizin 100. Yılına vilayet olarak gireceğine inancımız tamdır.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Yarım kalan cami ibadete açılacak mı?
Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşamakta olan okurlarımız, ”Mamak Belediyesi Huzur Camii inşaatımızın yapımına 2018 yılında, bir önceki belediye başkanı Mesut Akgün tarafından başlandı. Seçime kadar büyük bir hızla belediye tarafından yapılarak kaba inşaatı tamamlandı. Ancak seçimlerden sonra camiye bir çivi bile çakılmadı. Şu an caminin içerisine alkol almak veya sigara içmek için giriyorlar. Bir an önce caminin ibadete açılmasını istiyoruz. Ayrıca, caminin altında dükkânlar var. Buraları kiraya verip camiyi yaptırmaya çalışsak bile ruhsat verilemediği için dükkânlar açılamıyor” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetine Mamak Belediyesi’nden nasıl bir cevap gelecek bekleyip göreceğiz.
Selçuklu’ya modern şehir kütüphanesi
Selçuklu’da üniversite öğrencilerinin milli ve manevi değerlere bağlı bir şekilde geleceğe hazırlanmaları için Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Şehir Kütüphanesi tamamlanıyor. Selçuklu’ya 90 adet kütüphane kazandıran Selçuklu Belediyesi, Selçuklu Şehir Kütüphanesi’yle örnek çalışmalarını taçlandırmaya devam ediyor. Bosna Hersek Mahallesi’nde yapımı büyük oranda tamamlanan kütüphane farklı yaş gruplarındaki öğrencilere hitap edecek. Öğrencilerin sosyal, kültürel, eğitim programlarının yanı sıra kariyer yaşamlarına da destek olarak onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için önemli bir boşluğu dolduracak olan Selçuklu Şehir Kütüphanesi, 4400 metrekare alanda bodrum, zemin ve üç kattan oluşacak. Konya’da ilk olacak uygulama kapsamında kütüphane içerisinde çocuk kütüphanesi, çalışma alanları, konferans salonu, etüt salonu, öğrencilerin keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak oyun salonu gibi donatılar yer alacak.
Sarımsak yetiştiricisine makine desteği
Konya Büyükşehir Belediyesi, Akşehir ilçesinde sarımsak yetiştiriciliği yapan çiftçilerin maliyetini azaltmak, sarımsağın daha geniş alanda yetiştirilmesini sağlamak amacıyla üreticiye sarımsak ekim ve hasat makinesi desteğinde bulundu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yeni Büyükşehir Yasası’yla Konya’nın 31 ilçesinin tamamına hizmet götürdüklerini belirterek, şehir genelinde üreticiye destek olmaya devam ettiklerini söyledi. Özellikle gıda, endüstri ve ilaç sanayiinde kullanılan sarımsak, başta karasal iklim bölgeleri olmak üzere ülkemizin birçok yerinde yetiştirmeye uygun olmasına rağmen geleneksel yöntemlerle yapıldığı için yoğun işgücü ve emek isteyen bir ürün” dedi.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...