B6 vitamininin diğer adı pridoksindir. Vücudumuzda birçok işe yarayan bu vitaminin işini rahatça görebilmesi için B vitamini ailesindeki kardeşlerinden biri olan B2 vitaminine ve magnezyum mineraline ihtiyacı vardır.
Ailedeki diğer kardeşleri gibi suda erir ve depolanamaz. Dolayısıyla her gün belirli miktarda besinlerle ya da takviye olarak alınması gerekir. Gelin B6 vitamininin faydaları nelermiş bir göz atalım.
Anemi yani kansızlığa faydası vardır. Kan hücrelerinin özellikle de hemoglobininin oluşumunu destekler. Kalp damar sistemine faydaları vardır. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol hastalarında, kalp damar hastalığı riskini düşürmede faydalıdır. Meşhur kardeşi B12 vitamininin emilmesine yani vücuda kazandırılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca magnezyum ve çinko minerallerinin de görevine katkıda bulunur.
Depresyonla mücadelede, stresi azaltmada faydalıdır. Uykuya geçişi kolaylaştırır. Alzheimer riskini azaltır. Kadınlarda regl öncesi (PMS) premenstruel sendromu rahat geçirmede yardımcı olur.
Protein metabolizmasında yardımcı olur. Bağışıklığı yükseltir, hastalıklara direnci kuvvetlendirir.
Saç, cilt ve tırnak sağlığı için faydalıdır.
Sinir sistemimizi oluşturan hücreler nöron olarak adlandırılır. Nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitter dediğimiz kimyasalların üretiminde rol oynar. Ayrıca sinir hücresinin hasarını önlemede onların miyelin kılıfının üretiminde de önemli bir vitamindir.
Eksikliğinde görülenler
Uyuşma, karıncalanma ve his kaybı gibi ciltte oluşan sinirsel belirtiler.
Depresyon, kaygı bozuklukları, anksiyete, huzursuzluk ve uykusuzluk.
Unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon eksikliği.
Kaslarda kuvvet kaybı ve kas ağrıları.
Kronik yorgunluk
Kansızlık.
Saç dökülmesi ve cilt bozuklukları, yara iyileşmesinde gecikme...
Bağışıklık sisteminde zayıflama.
Hangi besinlerde bulunur?
Kuru baklagiller, mercimek, fasulye, bezelye özellikle de nohut,
Kırmızı ve beyaz et,
Süt ve süt ürünleri,
Balık ve deniz ürünleri,
Yumurta,
Havuç, ıspanak, lahana , tatlı patates, karnabahar,
Muz ve avokado
Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz gibi kabuklu kuru yemişler.
Gebelikte, doğum kontrol hapı kullananlarda, büyüme çağında hipertiroidi gibi metabolizma hızının arttığı durumlarda, emziren annelerde, kan kaybında ve menopozda B6 vitaminine ihtiyaç artar. Pişirme ile kaybı olacağından mümkünse yiyecekleri az suda pişirip, pişirme suyunu atmamak yerinde olacaktır.