Sadece Türkiye’de değil, dünyada da siyaset erkeklerin ağırlıkta olduğu kadınların yok sayıldığı bir alan.
Türkiye bu kez kadınların da kendisini hissettirdiği yeni bir seçime hazırlanıyor. Buna rağmen önümüzdeki seçimlerde listelerin seçilebilir sıralarında yer alan kadınların sayısı hâlâ 100’ü geçmiyor.
Kadın parlamenter oranının yüzde 5’i aştığı ilk dönem 2007’de gerçekleşti. 550 milletvekilinden 50’si, son genel seçimin yapıldığı 2011’de ise 79’u kadın parlamenterdi. Bugün sayı ve oran olarak kadın milletvekillerinin en fazla olduğu mevcut parlamentodaki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 14.3.
Türkiye medyası 7 Haziran seçimleri için il il gezmekte olan parti liderlerinin söylemleri, projeleri, hedefleri dışında milletvekili adaylarına da geniş yer ayırdı. Milliyet bir farkla kadınlar için özel bir çalışmaya imza attı. Ve “Kadın adaylar Milliyet’e anlatıyor” başlığıyla bu seçimde listelerde yer alan kadınlara öncelik tanıdı.
Kadın adaylar öncelikli
Mustafa Balyacı adlı bir okurumuz “Peki sizin bu yaptığınız pozitif ayrımcılık değil mi?” diye soruyor.
Seçimin kendisi kadın adayları zaten oran olarak eşitlik ilkesine aykırı bir biçimde ayrımcılığa uğratıyor. Üstelik bu seçimde de ancak HDP’nin barajı geçmesi halinde Meclis’teki kadın oranının yüzde 15 - 20 arasında olabileceği ihtimali söz konusuyken, Milliyet’in kadın adaylara gösterdiği özene bir erkek okurumuzun ayrımcılık diyerek karşı çıkması hoş değil.
Evet, milletvekili adaylarını cinsiyet ayrımı yapmadan tanıtmak gerekir. Ama eşit şartlarda olursanız bunu yaparsınız. Kadınlar listelerde en alt sıralara konmuşken, bunu söylemek çok da adaletli, yerinde bir tespit sayılamaz. Dolayısıyla Milliyet kadın sorunlarını nasıl ki son derece başarılı bir ‘Mor Sayfa’yla kamuoyuna duyurduysa bu seçimde de kadın adayları ayrıca tanıtması eleştirilmesi gereken değil, takdir edilmesi gereken bir durumdur.
Kadının siyasetteki gücü
Ayrıca hatırlatmak isterim. 2009 Yerel Seçimlerinde il, ilçe ve belde olarak seçilen toplam 2 bin 950 belediye başkanından sadece 26’sı yani yüzde 0.8’i kadındı. Bugün 2072 belediye başkan adayının yüzde 6’sı kadın, yüzde 94’ü erkek. Ve hâlâ toplumda kadınlar hak ettiği seviyeye ulaşacak güçte değil. Dolayısıyla kadın adaylara öncelik vermek bir ayrımcılık değildir. Aksine, Meclis’te kadınları temsil edecek tüm kadın milletvekili adaylarının, parti politikalarının yani sıra kadın haklarını geliştirmek ve yerleştirmek için ortak sloganı “ayrımcılıktan arınmış bir toplum” yaratmaksa böyle bir zihniyet değişimine katkı sağlamak basının da ayrıca toplumsal görevidir.
KADIN ŞİDDETİNE BAŞLIK SORUNU
Bir televizyon kanalındaki ses yarışmasına katılan Mutlu Kaya’nın Ergani’de evinde vurulmasıyla ilgili eski erkek arkadaşı Veysi E. tutuklandı. Valilikten yapılan açıklamada, Veysi E.’nin Kaya’yı dışarı çağırdığı genç kız çıkmadığı ve evinde vurulduğu belirtildi. Söz konusu haber Milliyette “Güzel gözlü’yü sevgilisi çağırmış” başlığı ile verildi. Bir okurumuz “kadına yönelik şiddet, kadının güzel olması ya da ses yarışmasına katılması nedeniyle başkalaşır mı? Bu magazin haberi midir ki “güzel gözlü’yü sevgilisi çağırmış” başlığı atılıyor” diye soruyor.
Okurumuz haklı. Söz konusu haber kadına şiddet. Bir şiddet haberi magazin haberi gibi verilemez. Ayrıca başlıkta yer alan “Güzel gözlü” ifadesi ne amaçla kullanılmış belli değil. Haberin içeriğinde bu ifadeyi açıklayan bir bilgi de yok.