Son dakika Dilara haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Dilara gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Dilara haber sayfamızda...
Karbondioksitten ev zırh olacak! Mars, Dünya'dan ucuz: Projesi çizildi, betondan sağlamGünümüzde Dünya, insan yaşamının olduğu bilinen tek gezegen. Yeni bir dünya ve bambaşka insanlar bulunana dek de uzaydaki arayış devam edecek gibi görünüyor. Bu noktada hedeflerden biri de tıpkı milyarder Elon Musk’ın radarındaki gibi Mars! Mars’ta bir yaşamın mümkün olabileceği 1854’te ortaya atılmış olsa da bunun en mantıklı bilimsel açıklamalarından biri 2000’in ilk çeyreğinde Türk bilim insanları tarafından yapıldı. Mars’ta ev yapabilirdik: Karbondioksit kullanarak, küre şeklinde olması şartıyla!
Skandal karikatür tarihteki krizi hatırlattı! Defalarca denediler... Abdülhamid'den tek cümleyle ültimatomLeman dergisinde Hz. Muhammed’in karikatürünün çizilmesi büyük tepki çekmişti. Yaşanan bu olayın tarihi köklerine inildiğinde özellikle Batı'nın İslam ve İslam'ın sembollerine yönelik hakaret içeren eylemlerine karşı Osmanlı padişahı ve halife II. Abdülhamid'in izlediği tutum göze çarpıyor. Peki ama İslam'a hakaretin temelinde yatan emel neydi? Niçin Hz. Muhammed'i resmetmek saygısızlık anlamı taşıyor? İşte Sultan Abdülhamid'in tek cümlesiyle Batı'ya verdiği ültimatomun sırrı.
Bursa'yı 3 kez salladı! Öncü değil, yıllardır birikiyor: Sismik boşluk İstanbul'u vurur mu?Dün Bursa, 1 saat 10 dakikalık arayla 2 depremle yüzleşti. Bugün de Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.3 büyüklüğünde meydana gelen sarsıntı, beraberinde akıllara başka soruları getirdi. Bu depremler birer ‘öncü’ olabilir miydi? Prof. Dr. Murat Utkucu’ya göre bunu anlamanın tek bir yolu var. İşte 'sismik boşluk'un ardındaki gerçekler.
ABD elçisinin sözleri yankı yarattı: Bir sonraki ülke Türkiye!ABD'nin Türkiye büyükelçisi Thomas Barrack dün verdiği röportajda Türkiye ile ilgili gündeme bomba gibi düşen açıklamalarda bulundu. Barrack'ın F-35 ve Türkiye sözleri İsrail ve Yunanistan basınında geniş yer buldu.
İran için masadaki nükleer hesabı! Kriz çıktı, ilk adım atıldı: Barış mı, teslimiyet mi?İran, nükleer silaha sahip olmayan bir ülke ancak 'uranyum zenginleştirme' oranına ilişkin endişeler, İsrail için güvenlik endişesi oluşturdu. Bu konuda zaman zaman masada anlaşmaya varılmış olsa da, tarafların 13 Haziran’da başlattığı ve 12 gün süren savaşta İran’ın nükleer tesisleri ağır yara aldı. Üstelik savaşa ABD’nin de dahil olması olayın boyutunu değiştirdi. Ancak bu iki ülke arasındaki ilk kriz değildi. Bugünlere ışık tutan olaysa tek rakamda saklıydı: 3,67!
Alperen'in serviste öldüğü davada flaş karar! Okul müdürünün cezası arttıİzmir’in Çiğli ilçesinde okul servisinde unutulan Alperen Sakin'in (3) ölümüyle ilgili davada tutuksuz yargılanan okul müdürü Bekir Gül'e verilen 3 yıl 20 gün hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Gül, 'Bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 4 yıl 26 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Ateşkesin 2 amacı var! ABD’nin taktiği rejim değişikliği mi? 'Yeni sahne hazırlanıyor'İran ve İsrail arasında 12 gündür süren savaş, ‘ateşkes’ söylemleriyle yeni bir aşamaya geçti. Gerçekten savaşı bitirecek müzakereler yapılabilir ve Orta Doğu’da sular durulabilir mi? Yoksa ABD’nin ‘rejim değişikliğine’ dikkat çekerek ‘ateşkes’ demesinin başka bir amacı mı var? ABD’nin İran planı ve ateşkes tartışmalarının savaşın seyrini ne yönde değiştireceğini Prof. Dr. Sait Yılmaz açıkladı.
Atılan füzeler büyük depremi tetikler mi? Sakarya'yı sallamış: '3 farklı yöntemi var'İran ve İsrail'in misillemeleri, durmak bilmeyen sarsıntıları bölgede yaşayanlara hissettirdi. Tıpkı depremde olduğu gibi hissedilen bu sallantılar, 'Başka büyük bir depremi tetikler mi' endişelerine de neden oldu. Dünyada insan eliyle üretilen silahlarla meydana gelen depremler olmuş, hatta sırf deprem üretmesi için bile silahlar geliştirmişti. Peki İran ve İsrail arasındaki savaşta şimdiye kadar atılan füzeler, peşinden bir deprem getirir mi?
Sinop'u, Samsun'u denizanası sardı! Tuz detayını kimse bilmiyor: 'Yemeye geldiler'Türkiye, 4 denize kıyısı olan benzersiz bir coğrafyaya kurulmuş olmasıyla pek çok farklı canlıyı da sınırlarında barındırıyor. Yüzlerce canlı türünün görülebildiği ülkemizin 4 denizinde ise toplamda 1279 farklı canlı yaşıyor. Bunlar arasında zaman zaman kıyıda varlığını yoğunlaştıran denizanaları da var. Son günlerde 2 sene öncesini hatırlatan manzaralarla Karadeniz kıyılarına kümelenen ve endişe yaratan denizanalarının orada olmalarının aslında bambaşka bir sebebi ve görünmez bir tehlikesi de var! Prof. Dr. Levent Bat anlattı.
İsrail ile İran'ın yaşadığı bir din savaşı mı? Fitili ateşleyen travma: 'Haritadan sileceğiz'Din ve savaşlar birbiriyle, özellikle Orta Doğu’da diğer her yerde olduğundan daha da ilişkili. Öyle ki yaşanan savaşlar ve ayrışmalar pek çok zaman dini kışkırtmalarla yaşandı. Bugün İran ve İsrail arasındaki çatışmada da ‘din’ yine öne çıkan sebeplerden biri olabilir mi? ABD, dinlerin de gündeme geldiği bu savaşa nasıl bakıyor? ABD'li Profesör Amin Tarzi ve Doç. Dr. Şebnem Udum konuyu tüm detaylarıyla anlattı.
Asya'yı kırıp geçiren Türk mizahı! 'Erkek olsaydım tüm bunları yaşamazdım'Küçükken evde herkesi güldürmeye çalışan bir çocuktu. O zamanlar bunun sadece bir 'komiklik' olduğunu düşünüyordu. Yıllar geçti, ODTÜ’yü bitirdi, elinde bir öğretmenlik diploması vardı ama gönlü hep sahnedeydi. Tiyatro yaptı, müzikle uğraştı, palyaçoluk eğitimi aldı. Şimdi Türkiye’nin çok uzağında, Güney Kore’de, Japonya’da, Almanya’da insanları güldürüyor. Peki İrem Ekin'in bu yolculuğu nerede ve nasıl başladı?
İran neden hep gece vuruyor? Casuslar içeriye fabrika kurmuş: 'Renkli duman bir sinyal'Türkiye’nin güneyindeki gerilim, her sabah İran’ın İsrail’i vurduğu haberleriyle gündeme geliyor, gün içinde İsrail, İran’a karşı saldırı düzenliyor. Ancak bazı detaylar dikkat çekici. İran neden hep gece vuruyor? İsrail’in demir kubbesi İran saldırılarını engelleyecek kabiliyette değil mi? İsrail nasıl oluyor da İran için en kritik noktaları vurabiliyor? Tüm soruların cevaplarını Doç. Dr. Sıtkı Egeli verdi.
Bütünlük bozulursa zehir yayılır! İran'ın yer altı gücü: İsrail'in çabaları tersine mi dönüyor?İran ve İsrail arasındaki savaş, her geçen dakika şiddetini artırıyor. Özellikle füzelerin hedefi olan nükleer tesislerin aldığı hasar, yaşanan korku ve tedirginliğin boyutunu etkiliyor. Olası bir sızıntının sonuçları ağır olabilir. Bu nedenle savaşın yanında ABD ve Türkiye başta olmak üzere bir diploması trafiği yürütülüyor ve tüm bunlara 'dur' denmesi için çalışmalar sürüyor. Peki ama nükleer sızıntı tehlikesi ve savaşın akıbeti ne yönde gelişecek?
Tırtıl yaşatacak ama anıları yok edecekFact Tiyatro’nun yeni oyunu “Tırtıl GPT-148”, Alzheimer tedavisi için denenen yapay zekâ destekli ilaçtan çare uman genç bir çiftin hikâyesini konu alıyor. Oyun hem önermesiyle hem tartışmasıyla hem de rejisinin doğallığıyla sahnelerin farklı ve alkışlanası işlerinden.
İran'ın kuzeyinde Türk koridoru mu açılıyor? Nükleer mantık dışı: Uranyumu tutan eşikİsrail ile İran arasında dün yeniden alevlenen çatışma, ‘Bir nükleer tehlikesi olabilir mi?’ sorusunu beraberinde getirdi. İran’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı nükleer silahlanma projesi ne durumda? İsrail’e verilecek cevapta bu silahlar etkili olur mu? Yaşananları ve olası sonuçlarını, İran’ın nükleer konusundaki 'kırık kanadını', 2 uzman Milliyet.com.tr’ye anlattı.
Boeing faciasının şifreleri! Kaptanın son çağrısı işaret mi? 'Türkiye'deki gibi değil'Haber merkezleri dün Air İndia’nın 787-8 Dreamliner’ının karıştığı kazayla çalkalandı. İlk kez ölümlü kazaya karışan model, daha önce bazı kalite sorunlarıyla gündeme gelse de 10 yılı aşkın süredir yolcularını güvenle taşıyordu. Peki ama kalkıştan kısa bir süre sonra bir binanın üzerine düşen 242 yolculu uçağı ölüme götüren sebep ne olabilirdi? 2 uzman, kazayı tüm yönleriyle Milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Çernobil'den nasıl patates, mısır fışkırdı? Enerji savaşları başladı: 'Uzak olan tehlikede'26 Nisan 1986, gelecek 39 yıl için karanlık, yalnızlık ve radyasyon getirecek bir gün olmak üzereydi. Çernobil, akıllara kazınan bir kaza sonucu patlamış ve civarda yaşayan binlerce kişi etkilenmişti. Geçen 39 yılda tek bir ağaç dikilemedi, radyoaktivitenin zararlarından korunmak için bölge terk edildi. Bugünlerde ise toprağın yaktığı ‘yeşil’ ışık Çernobil’e yeniden hayat vermek üzere. Üstelik tam da enerji savaşları konuşulurken!
Attıkları imzaya uymuyorlar! Madleen'i de vurdu: İsrail cephanesinde 'beyaz karanlık'Madleen yelkenlisi, ismini taşıdığı ve yaşattığı Gazzeli Madleen Kullab’ın hikâyesiyle yola çıkmış ve Gazze’ye insanı yardım götürmeyi amaçlamıştı. Ancak İsrail yine durmadı ve tıpkı 15 yıl önce Türk gemisi Mavi Marmara’da olduğu gibi gemiyi işgal etti. Üstelik bu kez kimyasallar 12 aktivistin üstüne atıldı. Peki ama gizemli beyaz sıvıdaki İsrail karanlığına karşı bir yaptırım yok mu? Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Kenar anlattı.
Ferdi Zeyrek'le gündeme geldi! Evdeki tek tuş hayat kurtarıyor: 'Düşük akım şart'6 Haziran gecesi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı'nın elektrik akımına kapılması, havuzlardaki görünmez tehlikeleri bir kez daha gözler önüne serdi. Durumu hâlâ kritik olan başkan Ferdi Zeyrek’in yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Yaşananlar ise yaz sezonuyla birlikte bir bir açılan havuzlardaki tehlikeye de işaret ediyor. Peki ama havuz kazaları ve elektrik akımına kapılmayı önleyecek hayati adımlar neler? Her evde bir ‘tık’la test edilen sistem hayat kurtarabilir! Öte yandan Zeyrek'in tedavi gördüğü hastaneden sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama yapıldı.
Komşudaki depremin ucu Anadolu'da! Ege alarm verdi: 'Heyelanı hesaba katmak gerek'Sık sık 5 ve üzeri büyüklüklerde depremlerle gündeme gelen Ege, dün Kuzey Anadolu Fayı’nın tam da bitiminden alarm verdi. Depremin büyülüğü 5.4 olarak bildirildi ve yaşanan sarsıntı, Tekirdağ’dan dahi hissedildi. Akıllara gelen sorular ise hep aynı olsa da bu kez cevabı bambaşka bir detayda saklı. Türkiye bu depremlerden nasıl etkilenecek ve tsunami kıyıları vuracak mı? 2 uzman açıkladı.
Akdeniz'de yok oluşun ayak sesleri! Muğla'yı salladı, ilk değildi: 'Tabanı yükseliyor'Türkiye, bir deprem ülkesi ve bu ülkenin her yeri de deprem noktası! Yani ülkemizin sınırları içinde 'Deprem olmaz' denecek tek santimetrekare dahi yok. 3 Haziran günü de Muğla için alarmlar çaldı. Ege’nin birkaç ilinde daha hissedilen 5.7 ve 5.1’lik 2 deprem 12 saat arayla Muğla’yı yokladı. Üstelik bu, Muğla için ilk değildi. 68 yıl önce 7 saat arayla yaşanan 6.8 ve 7.1’lik depremler, Muğla’nın 6 Şubatı'ydı!’ Peki ama gelecekte bu bölgeyi ne bekliyor? 3 uzman anlattı.
Gördüğü rüya rekora engel olamadı! Tatilini iptal edenler var: 'Depremin tarihi belli'Deprem, en dirençli şehirleri bile vursa pek çok kişi için endişe ve korkuların sebebi. Adres Japonya bile olsa bu değişmiyor, hem yerliler hem de turistler deprem korkusuyla Temmuz 2025’te Japonya’da bulunmak istemiyor. Peki ama deprem tarihi önceden bilinemiyorsa neden kaçıyorlardı? Ryo Tatsuki’nin rüyaları yaşanan tüm olayları önceden işaret ediyor ve kehanetler bir bir gerçek oluyordu. Tatsuki bugüne dek hiçbir tahmininde de yanılmamıştı. Yani 2 trilyonluk kayıp kapıdaydı!
Dilara ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.