Son dakika Dilara haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Dilara gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Dilara haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.041 dilara haberi bulunmuştur.
19 Mayıs'ta dikkat çekmişti! Anıtkabir Özel Defteri'ndeki sır: '5 saatte yazılıyor'Anıtkabir Özel Defteri’nde, önemli davetlilere gidecek zarfların üzerinde, isimliklerde ve süs eşyalarında hayranlık uyandıran süslü yazıların uzun yıllar eğitim gören ve ülkemizdeki sayısı 100’ü geçmeyen ustalar tarafından yazıldığını biliyor muydunuz? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda Bakan Osman Aşkın Bak tarafından imzalanan Anıtkabir Özel Defteri’ndeki yazıyla yeniden gündeme gelen kaligrafinin sırrını, pek çok siyasinin da sözlerini kaleme alan Fahri Deniz anlattı.
Sallanmaz denen Konya'yı sarsan gerçek! Üşümezsoy açıkladı: 'Soğan zarına benziyor'Konya, yakın geçmişte 2’şer yıl arayla olan 5’ten büyük depremlerle sarsıldı. Ankara’dan da hissedilen bu depremler, herhangi bir yıkımla sonuçlanmasa da şehrin yıkım için zaten depreme ihtiyacı yok. 2000 yılından sonra Konya’da toplamda 4 bina çökmüş, 111 kişi o enkazlarda hayata gözlerini yummuştu. Peki, 15 Mayıs 2025 günü yaşanan 5.2’lik depremin arkasındaki sebep neydi? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Milliyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede soğan zarı benzetmesiyle 6 Şubat depremlerini işaret etti.
Dünyanın en vahşi faylarından! Muğla'da sinyal verdi: '7 ila 8'lik vurunca yıkacak'Deprem, Türkiye’nin ve özellikle yakın çevresinin bir gerçeği. Bu muazzam coğrafyada yaşamak, 4 taraftan gelen deprem tehlikesine karşı da hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Özellikle 14 Mayıs 2025’te Girit açıklarında kaydedilen 6 büyüklüğündeki deprem bunun bir işareti. Uzmanlara göre ise Ege ve çevresi, geçmişte pek çok kere depremle yüzleşmiş ve yüzleşmeye de devam edecek. Üstelik depremden sonra yaşanacak tsunami de buna dahil. Peki Girit’teki deprem, gelecek için ne söylüyor? 3 uzman açıkladı.
Yapraklarıyla alarm veriyor! Ispanağı dedektöre dönüştürdü: 'Altını da bombayı da bulur'Ispanak pek çok kişinin aklına zeytinyağlısından kıymalısına nefis yemek tarifleriyle gelir. Bir de tabii Temel Reis! Bu güç veren sebze aslında toprak altında neler olduğu hakkında da bilgi verecek kadar yetenekliydi. Tabii ki bilgi güçtür! Bir dedektör gibi çalışan ıspanak, gerçekten de kara mayınlarının toprağa salgıladığı kimyasalları yakalayıp alarm verebilir mi?
Sahada destek toplumda ‘etki’Bazı şirketler, sporu sadece bir faaliyet alanı olarak değil, aynı zamanda topluma insana ve geleceğe yapılan bir yatırımın aracı olarak görüyor. Bence bu yaklaşım son derece doğru ve değerli. Spora ve sporcuya destek sağlanmasının, şirketlerin sosyal sorumluluk ajandalarında son dönemde daha üst sıralara çıktığını büyük memnuniyetle gözlemliyorum.
Metrobüs kazalarının içyüzü! İşin kökünde yatıyor: 'Aşırı hız, uykuya borç ve algı'Metrobüs denilince akla gelen kelimeler sıralandığında her sene defalarca yaşanan 'kaza' başı çeker oldu. Bugüne dek onlarca kişinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan kazaların çoğu, bir aracın öndeki diğer araca çarpmasıyla yaşanmıştı. Kaza görünüyor ancak nedeni görünmüyordu. Peki, tüm bunların kökünde yatan sebepler neler? Metrobüsler neden yeterince güven vermiyor? Uzmanı açıkladı.
Nükhet Duru: Fırınlanmadan, pişmeden kalıcı olunmazNilgün Belgün ve Saba Tümer’le oynadıkları “Kaynat Bakalım”ı Bostancı Gösteri Merkezi’nde izlemeye gittiğim akşam Nükhet Duru’yla karar verdiğimiz röportajı Nişantaşı’nda yaptık. Mesleğim gereği 44 yıllık tanışıklığım ve iyi bir hukukum olan sanatçıyla bir araya geldiğimizde önce ortak anıları tazeledik. Sonra sanatçının Nilgün Belgün’le birlikte bir hafta süren ABD seyahatini konuştuk.
Dünyayı 5G’ye kavuşturan Türk! 77 yıllık sorunu çözdü: Sıfır hata, bin kat hızlıHer gün onlarca mesajı, aramayı ve veriyi başka bir adrese kablosuz ağlar üzerinde yapıyoruz. Şimdi bu haberi okuduğunuz sistemleri çalıştıran teknoloji, tek başına okyanusun altındaki kilometrelerce uzunluktaki kabloların marifeti değil. Daha fazla veriyi, daha hızlı, daha hatasız şekilde iletebilecek, insan yaşamını insansız hale getirecek güç olan 5G’nin temellerinde Türk bir bilim insanın imzası olduğunu biliyor muydunuz? Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın 77 yıldır çözülmeyi bekleyen sorunu aydınlatmasıyla, gelecek artık parmaklarımızın ucunda!
'Deprem kahini' bu kez haklı mı? Tehlikeli sessizlik: Türkiye'nin altında ve hepsi ölüTürkiye, her gün hissedilen ve hissedilmeyen pek çok sarsıntıya maruz kalıyor. Üstelik her şehrin deprem tehlikesi altında olduğu göz önünde bulundurulduğunda durumun ciddiyeti artıyor. Ancak deprem üreten faylar olduğu kadar, binlerce yıldır da sessizliğini koruyanlar da var. Türkiye’nin depremselliğine ilişkin yorumlarıyla gündem olan Frank Hoogerbeets’in son açıklamasında, ‘Türkiye’de ölü fay olmadığına’ yönelik kısımlar dikkat çekmiş ve İstanbul’u bekleyen 7.6’lık deprem ihtimali kafaları karıştırmıştı. Peki, Hoogerbeets bu kez haklı olabilir mi?
1999'da binaları aynı hata yıkmış! Boyasızsa çürüyor: '2 yılda kum gibi dağıtır'‘Korunmak’ sadece canlıların değil, yapıların, tarihi eserlerin ve birileri için en ufak bir değeri olan her şeyin temel ihtiyacıdır. Depremler söz konusu olduğunda yapıların dayanıklılığı bir kez daha tartışma konusu oluyor. Ancak kimsenin değinmediği bir detay, belki de kısa süre içinde binayı içten içe yiyip bitiriyor olabilir. Boyanmamış binaların ömrü kısalırken, içindekilere mezar oluyor olabilir mi? Prof. Dr. Yılmaz Akkaya açıkladı.
Bardağı taşıran son damla! Komşu komşunun kolonunu kırıyor, fırın varsa yıkıyorDeprem, ülkemizde yıkım ya acılarla dolu tablolarla sonuçlanan bir doğa olayı. Ancak ne yazık ki yüzyıllardır aynı şeyler yaşanmasına rağmen depreme dayanıklı inşa konusunda yeterli yol katedilmedi. Aksine birbirine zarar veren binlerce yapı komşu oldu. Mühendislik hizmeti almamış bu yapıların yanında bir de görünmez risklerle dolu başka yuvalar vardı. İstanbul’daki 6.2’lik depremden sonra gündeme gelen ‘çekiçleme etkisi’ ve altında ‘fırın’ bulunan binaların dayanıklılığını, Prof. Dr. Ahmet Türer değerlendirdi.
25 saatlik elektrik kesintisi büyük kaos yarattı! Doğumlar pik yaptı1977 yılının korkunç ve karanlık gecesi büyük bir yağmur, sonra da ardı arkası kesilmeyen yıldırımlarla başladı. Dünyanın göz bebeği sayılan kentlerinden New York, gelmiş geçmiş en büyük suç oranlarının kaydedildiği geceyi yaşıyordu. Ürküten bilanço ise en net şekilde o geceden 9 ay sonra doğumhanelerdeki yoğunlukla ortaya çıktı.
Koca ilçenin yerini değiştirdi! Adres yine Kütahya: Yeni fayın ayak sesleri mi?Yaklaşık 10 gündür Kütahya’yı saran deprem fırtınası, büyüklükleri 4’ün üzerinde pek çok depremle devam ediyor. Hissedilen her sarsıntı geçmişte büyük depremlerle acı kayıplar yaşayan Kütahyalıları tedirgin ediyor. Geçmişte şehrin yerinin değişmesine bile neden olan depremler, bu kez neye işaret ediyor? En büyüğü 4.6 olan sarsıntılar yeni bir fayın sesleri olabilir mi? 2 uzman açıkladı.
Sorun deprem değil, İstanbul! Otomatik vitesliler yolda kaldı, sebebi bakın ne çıktı23 Nisan günü 6.2'lik deprem sonrası İstanbul’un yollarını dolduran araçlar, arızalanarak yol kenarlarında uzun kuyruklar oluşturmuştu. Sosyal medyada yayılan çarpıcı iddialar buna depremin sebep olduğu yönündeydi. Peki ama gerçek neydi? Bir doğa olayı olan deprem, mekanik cihazları bozabilir miydi? 2 uzman tüm merak edilenlerle Milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Üşümezsoy vazgeçmiyor! Fay tartışmasının doğuşu: 25 yıl önce tek noktayı gösterdiİstanbul’da daha büyük bir deprem olup olamayacağına ilişkin 2000’li yıllarında başından itibaren araştırmalar sıklaşmış ve pek çok yabancı bilim insanı Marmara Denizi’nde çalışmalar yapmıştı. Bir tarafta 7’den büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Rolando Armijo, diğer tarafta ise 7’den küçük depremin yaşanacağı görüşünü savunan Robert Reilinger vardı. Peki, bugün de tartışılan ‘büyük deprem’ listesinde İstanbul da var mıydı? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ne anlatmak istiyor?
İstanbul'daki dalgalar neyin işareti? Ne ilk ne de son: 'Deprem sonrası 10 dakikamız var'Sosyal medyada ve televizyon kanallarında 23 Nisan günü İstanbul’u vuran 6.2’lik depremde tsunami dalgası olduğu iddia edilen görüntüler yayınlanmıştı. Ancak kıyılar dalgaların menziline girmemiş ve oluşan dalganın ne anlama geldiği merak konusu olmuştu. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, o dalganın aslında ne olduğunu ve zamanında Galata’yı bile bulan dalgaların yeniden İstanbul’u isabet alıp almayacağını ‘kritik 10 dakika’ya dikkat çekerek açıkladı.
Büyük kehanet ve İstanbul'u vuran depremin kaderi! 3 ayda bir sallamış: 'Kanıtı bulduk'23 Nisan günü, 1766’da olanları anımsatan bir sarsıntı İstanbul’u vurdu. Üstelik 2 gün önce 900 yıl önce yaşanan bir kehanete göre yaşamını yitiren 112’nci Papa’nın ardından ‘yedi tepeli şehrin’ yıkılacağına ilişkin tarihi bir kayıt yayınlanmıştı. Yaşananlar pek çok uzmanın dikkat çektiği ve büyük İstanbul depremini beklediği noktada kaydedilmişti. Peş peşe 6.2 ve 5.9’luk 2 depremin sonunda 100’den fazla artçı sarsıntı meydana geldi. Peki yaşananlar büyük İstanbul depreminin habercisi mi yoksa ta kendisi miydi? 2 uzman değerlendirdi.
Çin satmazsa dünya durur! Tek cümlesi işi bitirdi: Türkiye ipleri eline alır mı?ABD’nin Çin’e uygulanan vergi yaptırımlarından sonra Çin de bir hamle yaptı ve uzun vadede dünyayı her alanda sekteye uğratacak bir karar aldı. Nadir toprak elementlerinin (NTE) ABD’ye satışı durduruldu. Bunun ne demek olduğu sorulduğunda ise ortaya ABD başta olmak üzere pek çok ülke için ‘korkunç’ bir manzara çıkıyor. Savunma sanayiinden teknoloji kullanan sektörlerin tümünde yeri olan ve yokluğu durumunda süreçleri sekteye uğratacak NTE içinse, dünyanın en büyük 2’nci rezervine sahip Türkiye bir kurtarıcı olabilir mi? Prof. Dr. Mustafa Kumral açıkladı.
Dilara ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.