04.06.2020 - 13:31 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar sürerken, ortaya çıkan yeni görüntüler ülkede bomba etkisi yarattı. Dünya protestolarla çalkalanırken, bir Florida polisinin, siyahi bir adamın boynunda diziyle basıtırdığı görüntüler ortaya çıktı.
Sarasota Polis Departmanı'nda görev yapan polis memuru Martinez, 18 Mayıs'ta yaptığı tutuklama sırasında, Patrick Carroll'ın boynuna diziyle tüm gücüyle bastırırken filme alındı. Olayın, George Floyd'un kendisine 8 dakika 42 saniye boyunca aynı şekilde güç kullanan polis memuru Derek Chuavin tarafından öldürülmesinden sadece bir hafta önce meydana gelmiş olması dikkat çekti.
Sarasota Polis Departmanı sözcüsü Genevieve Judge, DailyMail.com'a Memur Martinez'in olay sonrasında idari izne alındığını doğruladı. Yetkili, 'memurun can güvenliği sorunları nedeniyle' adını doğrulamadıklarını söyledi.
Sarasota polisi, etrafta olayı izleyen görgü tanıklarının çektiği görüntüleri Salı günü kendilerinden aldıklarını ve bu şekilde elde ettiklerini açıkladı. Görüntüler uzun süredir aile içi şiddet suçundan aranan 27 yaşındaki şüpheli Carroll ile polis arasında dakikalar süren itiş kakışı gözler önüne seriyor.
Polis helikopteri görüntüleri, Martinez ve Wicinski adlı polis memurlarının 19:40'tan itibaren Carroll ile konuşmaya başlamarını kaydediyor. İki polis memuru 19:47'de onu kelepçelemek için harekete geçiyorlar. Devriye arabasına doğru yürürken, kelepçeli şüpheli, iki memura karşı koymaya, kıvranmaya ve kendini geri itmeye başlıyor.
Martinez tarafından yazılan resmi polis raporunda, 'Kelepçelendikten sonra, zanlı memurlardan uzaklaşmaya çalıştı ve devriye aracına girmeyi reddetti.' ifadeleri kullanılmış. Saatler 19:48'i gösterirken, Memur Martinez onu boynundan tutup yere iterken Memur Wicinski de bacaklarını tutuyor. Bir dakika sonra Martinez, dizini Carroll'ın boynuna koyuyor ve üçüncü bir polis memuru Stanaland, diğer iki polise katılarak Carroll'ın yere yatırılmasını izliyor.
Martinez, olaya ilişkin polis raporunda “Onu yere yatırmak ve sakinleştiğinden emin olmak için küçük bir güç kullanıldı” diye yazmış. Cep telefonuyla tutuklanma anının videosunu cep telefonu ile videoya çeken ve şüphelinin arkadaşı olduğu tahmin edilen kimliği belirsiz bir adam ise, memurlara bağırıyor: 'Dizini adamın boynuna koydun dostum! Boynuna koydun!"
Saat 19:50'de, Martinez dizini Carroll'ın boynundan çekiyor ve onun üzerini aramaya devam ediyor. Saat 19:51'de Carroll ayağa kaldırılıyor ve devriye arabasının içine konuluyor.
ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar 9. gününde de devam etti.
New York’ta binlerce gösterici bugün de şehrin değişik bölgelerinde toplanarak Floyd için adalet çağrısı yaptı. Öğleden sonra Brooklyn ve Manhattan’da başlayan gösteriler genelde sakin geçti.
New York'taki protestolarda yağma ve şiddetin önüne geçmek için 3 gecedir 20.00’den sonra uygulamaya sokulan sokağa çıkma yasağına çarşamba akşamı uymayan bazı göstericilerle polis arasında zaman zaman arbede çıktı.
Yasak nedeniyle polis, Brooklyn köprüsünden kente girişleri kapatırken, Manhattan’da saat 20.00’den sonra dağılmak istemeyen göstericilere de coplarla müdahale etti, en az 10 kişiyi gözaltına aldı.
Manhattan’ın doğu yakasında, 3. Cadde ile 50. sokakta, sokağa çıkma yasağına karşı polise diz çökerek ve ellerini havaya kaldırarak barışçıl bir şekilde direnmeye çalışan diğer bir grup ise yağmurun başlamasıyla dağıldı.
Manhattan adası dışında gün içinde Brooklyn’de, Williamsburg’da, Staten Island’da 50 ila 100 kişilik gruplar halinde gösteriler de düzenlendi. ABD'nin diğer eyalet ve şehirlerinde çarşamba günü yapılan diğer protestolar da çoğunlukla barışçıl geçti.
Öte yandan salı akşamı yaşanan şiddet ve yağma olayları nedeniyle New York Polis Departmanı (NYPD) ve Belediye Başkanı Bill de Blasio'yu sert şekilde eleştiren New York Valisi Andrew Cuomo’nun NYPD’den özür dilediği belirtildi.
Cuomo’nun NYPD Emniyet Müdürü Dermont F. Shea’yı arayarak polise yönelik eleştirilerinden dolayı özür dilediği kaydedildi. Vali Cuomo ve Belediye Başkanı de Blasio, pazartesi ve salı gecesi Manhattan, Brooklyn ve Bronx’taki işyerlerine yönelik yaşanan yağmalamalarla ilgili inceleme başlattıklarını açıkladı.
Salı gecesi yaşanan şiddet ve yağmalamalarda en az 280, bir önceki gece ise yaklaşık 700 kişi gözaltına alınmıştı.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in, ordunun protestoları bastırmak için görevlendirilmesine karşı çıktığını söylemesinin ardından Beyaz Saray bu konuda yetkinin yalnızca ABD Başkanı Donald Trump'ta olduğunu söyledi.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany "Başkaldırı Yasası'nı uygulamaya geçirmek yalnızca başkanın yetkisindedir" dedi.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestoları kontrol altına almak için ordunun sokağa çıkarılması fikrine itiraz etmişti.
ABD Başkanı Donald Trump iki gün önceki konuşmasında gerekirse orduyu sokağa çıkaracağını söylemişti. 203 yıl önce onaylanmış Başkaldırı Yasası, ABD başkanlarına belli koşullar altında orduyu sokağa çıkarma hakkı veriyor.
Protestoların dokuzuncu gününde Pentagon'daki konuşmasında konuya değinen Esper, "Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum" dedi ve ekledi:
"Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalıdır ve yalnızca en acil, en vahim anlarda gerçekleşmelidir. Şu an öylesi bir durumda değiliz."
George Floyd'un ölümünün "korkunç bir suç" olduğunu belirten Esper, polislerin bu cinayetten sorumlu tutulması gerektiğini, böylesi trajedilerin çok fazla tekrar ettiğini söyledi.
ABD'de halihazırda polislere destek olmak için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, ABD Ordusu'nun muvazzaf askerlerinden değil, ihtiyat askerlerinden oluşuyor.
Esper, Ulusal Muhafızlar'ın bu göreve daha uygun olduğunu söyledi ve ekledi: "Bunu yalnızca bir Savunma Bakanı olarak değil, eski bir asker ve eski bir Ulusal Muhafız olarak da söylüyorum."
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, bu sözlerin Trump'ın Esper'e güvenini sarsıp sarsmadığına dair sorulara "Bakan Esper'e güvenini yitirirse bunu ilk sizin bileceğinize eminim" diye yanıt verdi ve ekledi: "An itibarıyla Bakan Esper hâlâ Bakan Esper."
George Floyd'un oğlu Quincy Mason Floyd babasının öldürüldüğü noktada bugün bir basın açıklaması yaptı.
Babası için adalet istediğini belirten Floyd "Kimse babasız bırakılmamalı… Bütün bu olanlar için adalet istiyoruz" dedi.
Dünyanın dört bir yanındaki protestolara dair bir soruyu yanıtlayan Floyd, "Desteğini ve sevgisini gösteren herkese teşekkür ediyorum. Ailemin yanında olduğunuz için teşekkürler" diye konuştu.
Floyd ailesinin avukatı Benjamin Crump ise George Floyd'un işkence sonucu öldüğünü söyledi. Otopsi sonucunda Floyd'un polis tarafından öldürüldüğü ortaya konmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'da paylaştığı mesajlarda, "belki diğer Cumhuriyetçi Başkan, rahmetli, büyük Abraham Lincoln hariç", ABD'deki siyah nüfus için en fazla şeyi kendisinin yaptığını, başkanlık yarışındaki rakibi Joe Biden'ın "43 yılda yaptığından çok daha fazlasını kendisinin 3,5 yılda yaptığını" yazdı.
Lincoln 1862 sonunda köleliği kaldırmıştı. Trump ayrıca, protestolarda yaşanan şiddet olaylarının kaynağı olarak gördüğü "katiller, teröristler, kundakçılar, anarşistler, haydutlar, kabadayılar, yağmacılar, ANTIFA ve diğerleri"ni de hedef aldı.
Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümüne karşı Washington DC'de düzenlenen ve özellikle pazar ile pazartesi akşamı şiddet eylemlerine dönüşen protestolar, şehirde güvenlik güçlerinin yoğunlaştırılması sonucunda son 2 gündür daha sakin geçiyor.
Polis, FBI, Ulusal Muhafızlar ve Gizli Servisin yanı sıra çeşitli askeri ve sivil gücünün görev yaptığı Washington DC sokaklarında, Beyaz Saray'ın karşısındaki güvenlik çemberi de bir sokak ileri taşındı.
Ulusal Muhafızlar ön saflarda ve halkın doğrudan karşısında güvenliği sağlıyor. Bu nedenle zaman zaman özellikle siyahi protestocular, Ulusal Muhafızların yanına giderek, başlarına gelen ırkçılık olaylarını bağırarak anlatıyor ve artık bir adım atılması gerektiğini söylüyor.
Gösteriler, kentte sokağa çıkma yasağının başladığı saat 23.00'den sonra da devam ederken, protestocular ellerindeki cihazlarla Beyaz Saray'a ve çevresindeki binalara, "Nefes alamıyoruz", "Katil polisleri durdurun" ve "Polisin askeriyeleşmesini durdurun" yazıları yansıttı. Göstericilerin büyük bölümü geç saatlerde Beyaz Saray önünden ayrıldı.
Öte yandan göstericilerden bazıları AA muhabirine, meydanlara inmelerindeki amaçlarını ve Trump yönetiminden taleplerini anlattı.
Illionis eyaletinde yaşayan ve Virginia'daki bir arkadaşını ziyarete gelen Mike Buttler, cuma gecesinden bu yana kentte düzenlenen protestolara katıldığını belirterek, "Floyd'un öldürülmesine ilişkin videoyu izledim. Bu tamamen mide bulandırıcı ve korkunç bir olaydı." dedi.
Buttler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden açıklama yapmak yerine sokağa çıkması ve insanlara diyaloğa açık olduğunu göstermesi gerektiğini dile getirerek, "Trump, konuşmalarında insanların neden protesto yaptığına değinmiyor. Yasalar açısından gerçek bir değişikliğe gidilene kadar, bu tarz protestolar bitmeyecek." diye konuştu.
Washington DC'de yaşayan 28 yaşındaki Othame Teeter ise Trump'ın Floyd'un ölümünden dolayı tüm siyahilerin acısını paylaşması gerektiğinin altını çizerek, "Trump, tüm siyahi Amerikalılardan özür dilemeli." ifadesini kullandı.
Öte yandan pandemi döneminde yaşanan bu gösteriler yeni bir endişeyi doğurdu. ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkan Dr. Jerome Adams, gösteriler nedeniyle yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınında “patlamalar” beklediklerini söyledi.
ABD medyasına konuşan Adams, binlerce kişinin yer aldığı protesto gösterilerinde, katılımcılar genelde maske kullansa da sosyal mesafenin korunamadığına dikkat çekti.
Adams, “İnsanların kendilerine ve topluma zarar verecek şekilde yaptıkları gösterilerin, halk sağlığı üzerindeki sonuçları konusunda endişeliyim” dedi.
Salgının gelir düzeyi düşük siyahi azınlık kesimi daha fazla etkilediğini vurgulayan Adams, “Hastalığın yayılma şekline bakarak ileride salgında yeni artışlar ve ‘potansiyel patlamalar’ beklemek için her türlü neden var” diye konuştu.
Ülkedeki sağlık yetkilileri, binlerce kişinin sokaklara indiği gösteriler nedeniyle ülkede düşüşe geçen vaka sayısının, özellikle göstericilerin büyük çoğunluğunu oluşturan, toplumun gelir düzeyi düşük kesimlerinde yeniden patlak verebileceği uyarısında bulunmuştu.
Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.
Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.
Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı.