05.11.2020 - 00:31 | Son Güncellenme:
AA/milliyet.com.tr
Suudi Arabistan'da yabancı işçileri ülkeye çekmek için sözleşme şartlarının iyileştirilmesi konusunda girişim başlatıldı.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yabancı işçilerin sözleşme şartlarının iyileştirilmesine yönelik girişimin Mart 2021'de yürürlüğe gireceği ifade edildi.
Bakanlığın bu adımla, cazip bir iç piyasa oluşturmayı, iş dünyasındaki yetişmiş insan kaynağını güçlendirmeyi ve çalışma ortamını geliştirmeyi hedeflediği belirtilen açıklamada, girişimle iş dünyasında rekabeti, esnekliği ve aktifliği de artırmanın istenildiği kaydedildi.
Suudi Arabistan'da yaklaşık 13,2 milyon yabancı işçi bulunuyor ve bunlar ülke nüfusunun yüzde 44'ünü oluşturuyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önceki iki yılda 1,5 milyon yabancı işçi Suudi Arabistan'dan ayrılmış, salgın sürecinde ülkede işten çıkarmaların oranı yükselmişti.
Suudi Arabistan'ın ülkedeki ekonomik faaliyetleri güçlendirmek amacıyla yabancılara uygulanan "kefillik sistemi"ni kaldırmaya hazırlandığı belirtildi.
Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçları ve petrol gelirinin düşmesiyle mücadeleye yönelik son zamanlarda uygulamaya başladığı kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi kapsamında haziran ayından itibaren yüksek standartlı yaşam maliyeti ödeneğini durdurma kararı almıştı.
Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, aldıkları önlemler arasında Temmuz 2020'den itibaren katma değer vergisi oranının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının da bulunduğunu söylemişti.
Önlemlerin ülke ekonomisini korumak, koronavirüs salgını ve ekonomik yansımalarını en az zararla atlatmak için önemli olduğuna işaret eden Cedan, bu önlemlerin, krizin sağlık sektörüne, sosyal hayata ve ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltılması için birtakım faaliyetlerin askıya alınması doğrultusundaki kararların tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu aktarmıştı.
Cedan, devlet kurumlarında bazı harcama kalemlerinin iptali veya ertelenmesini, mali yıl için planlanan büyük projelerin uygulama programlarına yönelik kredilerinin azaltılmasını kapsayan kemer sıkma önlemlerinin 100 milyar riyal (26,66 milyar dolar) değerinde olduğunu ifade etmişti.