12.01.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
2021'e ABD'deki tarihi işgalle 'merhaba' diyen dünya, yeni yılın henüz 10 günü bile dolmadan bu kez Pasifik Okyanusu üstünden gelen haberle sarsılmıştı.
Endonezya'da Sriwijaya Air havayollarına ait SJ 182 sefer sayılı yolcu uçağı, başkent Cakarta'dan Batı Kalimantan bölgesindeki Pontianak'a gitmek üzere saat 14.36'da havalanmıştı.
50 yolcusu ve 12 mürettebatı bulunan yolcu uçağı, Flightradar24 verilerine göre Cumartesi günü gerçekleşen kalkıştan yaklaşık dört dakika sonra 3 bin 350 metre yüksekliğe çıkmıştı.
İşte ne olduysa tam da bur sırada oldu, uçak bir anda irtifa kaybetmeye başladı. Uçuş takip sitesi Flightradar24'e göre, sinyal kesilmeden önceki son bir dakika içinde uçak yaklaşık 3 bin metre irtifa kaybetti.
Yerel saatle 14.36’da havalanan uçağın, 10 bin 900 fite ulaştıktan sonra 14.40’da alçalmaya başladığı anlatılan açıklamada, uçağın 250 fitteyken de hala fonksiyonel olarak bilgi transfer edebildiği ifade edildi.
Endonezya'da 62 kişiyi taşıyan yolcu uçağı ve kalkıştan kısa süre denize düşen uçağın karakutusu sudan çıkarıldı. Karakutunun yeri önceki gün tespit edilen uçağın neden düştüğü henüz bilinmiyor.
Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi'nden (KNKT) bir araştırmacı, hafta sonu 62 kişiyle Java Denizi'ne düşen Sriwijaya Hava jetinin, şimdiye kadar bulunan enkazlara dayanarak muhtemelen suya çarptığında parçalandığını söyledi.
Nurcahyo Utomo Pazartesi günü, "Kesin olarak bilmiyoruz, ancak enkazlara bakarsak, çok geniş olmayan bir alana dağıldığını görüyoruz." dedi.
Utomo açıklamasına şöyle devam etti: "Muhtemelen suya çarptığında parçalandı çünkü havada patlamış olsaydı, enkaz daha geniş bir alana yayılacaktı."
Kazadan önce uçakta fotoğraflar paylaşanların trajik son mesajları ve gönderileri de ortaya çıktı. Bunlardan biri de üç çocuğuyla beraber uçağa binen Ratih Windania'ydı.
Ailesiyle uçağa binerken üç çocuğuyla birlikte bir selfie paylaşan genç kadın, sosyal medya paylaşımında "Güle güle aile. Biz eve gidiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Ratih Windania'nın ağabeyi Irfansyah Riyanto, ailesinin aslında farklı bir uçağa binmeyi planladığını ancak son dakikada karar değiştiklerini söyledi.
Onlarca çaresiz akraba gibi, Irfansyah da Cumartesi günü geç saatlerde Cakarta'nın Soekarno Hatta Havaalanı'na koştu. Pazar günü hâlâ kız kardeşi ve ebeveynleri de dahil olmak üzere uçakta bulunan dört aile üyesi hakkında iyi haberler almayı umuyordu.
Irfansyah gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendimizi güçsüz ve çaresiz hissediyoruz, ancak bekleyebilir ve yakında herhangi bir bilgi almayı umabiliriz." ifadelerini kullandı. Irfansyah'ın kız kardeşi ve çocukları üç haftalık bir tatilin sonundaydı.
Irfansyah, "Onları havaalanına götüren, check-in işlemlerine ve bagajlara yardım eden bendim... Buna hala inanamıyorum, her şey çok hızlı oldu." dedi.
Öte yandan Endonezya’da yolcu uçağının düştüğü bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ulusal Arama Kurtarma Ajansı (BASARNAS) Koordinatörü Rasman, yaptığı açıklamada, uçağın düştüğü alanda bugünkü arama kurtarma çalışmalarının 53 gemiyle yürütüleceğini belirtti.
Bölgede 2 bin 600 personelin katılımıyla 6 farklı noktada çalışmaların sürdüğünü bildiren Rasman, alandaki özel dalgıçların deniz altında uçak ve ceset parçaları aramalarına devam edeceğini aktardı.
Dün yerinin tespit edildiği belirtilen uçağın karakutusu henüz denizdeki enkazdan çıkarılamadı. Öte yandan bölgedeki polis hastanesine kaldırılan 16 torba içerisindeki ceset parçalarının DNA testlerine bugün başlanılacağı bildirildi.
Karakutunun çıkarılıp incelenmesiyle kazanın nedeninin aydınlatılabileceğini kaydeden yetkililer, uçağın düşüş sebebine ilişkin de henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Kompas adlı haber sitesine demeç veren bir yerel siyasetçi de, balıkçıların söz konusu bölgede bir patlama gördüğünü aktardı.
Reuters haber ajansı, hava trafik kontrolörünün uçağın pilotuna bağlantı kopmadan saniyeler önce neden kuzeybatıya yöneldiğini sorduğunu bildiriyor.
Endonezya ordusu, yolcu uçağının enkazının başkent Cakarta sahilinin kuzeyindeki Thousand Adaları açıklarında dört ayrı noktaya dağıldığını açıkladı.
Arama kurtarma ekipleri hemen harekete geçti, Boeing 737 tipi yolcu uçağında yakınları bulunanlar gözyaşları içerisinde havalimanına koştu.
Önce uçağın düştüğü yerden ceset parçaları ve yolculara ait birçok eşyaya ulaşıldı, Pazar günü ise radar ekipleri okyanus altından sinyal aldı.
Endonezya ordusu uçaktan gelen güçlü sinyallerin tespit edilmesiyle iki ayrı bölgeye özel dalgıç ekipleri sevk etti, gökyüzünde de helikopterler ve uçaklar var.
Sinyallerin, yolcuları arasında yedi çocuk ve üç bebeğin de bulunduğu uçağın kara kutusunun yeri de, dakikalar sonra tespit edildi.
Yerel medya, donanma birliklerinin bir metrelik bir alanda enkaz parçaları, cesetler ve uçağa ait tekerleğin parçaları bulduğunu yazdı.
Endonezya Hava Kuvvetleri'nden Henri Alfiandi "Uçağı çok yakında bulacağız, iyimserim" dedi, arama kurtarma ekipleri özellikle Laki ve Lancang adaları çevresini tarıyor.
Taranan bölgenin yaklaşık 23 metre derinliğe sahip olduğunu bildiren Reuters, uçağın pilotunun çok tecrübeli olduğunu ve on yıllardır uçtuğunu duyurdu.
Denizde bulunan cesetler ve uçağa ait parçalar bir bir kıyıya kurulan kriz merkezine taşınırken, Reuters uçakta yakınları bulunanların halen güzel bir haber almayı umduklarını aktarıyor.
Yolculardan Ratih Windania, uçak havalimanından ayrılmadan dakikalar önce Instagram hesabından üç çocuğuyla bir fotoğraf paylaşmış, altına da "Güle güle aile. Şimdi eve doğru hareket ediyoruz" yazmıştı.
Uçağın varış rotasındaki 740 kilometre uzaklıktaki Pantianak'ta da yakınlarını bekleyenler perişan halde, Endonezya lideri Joko Widodo enkaza hızlı bir şekilde ulaşılması için dua isteğinde bulundu.
Cumartesi günü düşen uçağın modeli Boeing 737 olsa da bu, şirketin sorunlu 737 Max modelinden farklı. Flightradar24'a göre söz konusu uçak ilk uçuşunu 1994'te gerçekleştirmişti.
İlk ticari uçuşunu 2017'de yapan 737 Max modeli ise iki ölümcül kazanın ardından Mart 2019'da dünya genelinde uçuşlardan men edilmiş, Kasım 2020'den itibaren bazı ülkeler uçuşuna tekrar izin vermeye başlamıştı.
Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait 'JT 610' sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de sonra denize çakılmıştı.
Cakarta'dan Sumatra Adası'na gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre düşen uçaktaki 189 kişiden kurtulan olmamıştı.