23.07.2021 - 17:57 | Son Güncellenme:
Yaz mevsimini yaşayan Kuzey Yarımküre'de felaketler fırtınaya dönüştü; ABD'den Çin'e, Almanya'dan Belçika'ya birçok ülkeden dünyayı şoka uğratan görüntüler geliyor.
Çin'in orta kesimindeki Henan eyaletine bağlı Zhengzhou şehrine bir yıllık yağmur üç günde yağınca, yüzlerce kent sakini sokaklarda mahsur kaldı. Reuters haber ajansı, felaketten bir gün sonra bile kurtarma ekiplerinin sokaklardan kepçelerle insan topladığını bildiriyor.
12 milyon nüfuslu şehirde kapana kısılan felaketzedeler, ayrıca botlarla da kuru ve güvenli yerlere taşınıyor. Yoğun yağışla birlikte Zhengzhou'da elektrikler kesildi.
Bunun sonucu olarak şehir sakinleri evlerinde ve ofislerinde mahsur kaldı, bazıları ise toplu ulaşım araçlarında kesintiye yakalandı. Metro sisteminde mahsur kalanlardan 12'si sel nedeniyle hayatını kaybetti.
Reuters, can kaybının Cuma günü itibariyle 51'e çıktığını aktarıyor. Kurtarma ekiplerine binlerce gönüllü de sabahın ilk ışıklarından gece yarısına kadar yardım ediyor.
Pekin yönetimi, 94 milyon nüfuslu Henan eyaletine çevre eyaletlerden çoğunluğu asker binlerce kurtarma ekibi sevk etti. Halihazırda çok sayıda kayıptan haber alınamıyor.
Zhengzhou'daki bir tünelde yüzlerce araç seyir halindeyken sele yakalandı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde selin ardından yüzlerce aracın üst üste yığıldığı görüldü.
Yıkılan bir binadan dört aylık bebeğini güçlükle çıkaran bir anne, enkaz altından kurtarılamadı. Toprak kayması nedeniyle yıkılan binada 24 saat enkaz altında kalan anne ve bebeğini kurtarmak için yoğun bir çaba sarf edildi.
Annenin, kurtarma ekiplerine bebeğini teslim ettiği anlar internette milyonlarca kişiye ulaştı. Ancak annesi, kurtardığı bebeği kadar şanslı değildi. Ekipler dört aylık bebeği hastaneye yetiştirdiler. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı.
Southern Metropolis Daily gazetesine konuşan aile üyesi Zhao, "Bebeğin sesini duydum. Tam o sırada kurtarma ekipleri yetişerek bebeği çıkarmaya girişti. Bebek, annesi tarafından daha yüksek bir noktaya çıkarılmıştı" diye anlattı.
Annenin cansız bedeni ise Perşembe günü bulundu. Kurtarma ekipleri, annenin bebeğini yukarı kaldırdığı sırada yaşamını yitirdiğini tahmin ediyor. Yerel basın anne ve bebeğinin ismine haberlerde yer vermedi.
Çin'de yaygın olarak kullanılan bir sosyal medya uygulaması olan Weibo'ya yazan Xiaopei isimli kişi, "Su göğsüme kadar ulaştı. Artık konuşamıyorum" mesajını paylaştı. İtfaiye daha sonra bu kişinin kurtarıldığını duyurdu.
En üst düzey uyarı seviyesine geçilen Henan eyaletindeki birçok şehirde yiyecek sorunu başgösterdi, evlerinden tahliye edilenlerin sayısı 200 bini aştı.
Köyleri birbirine bağlayan köprüler ve yolların da heyelandan zarar görmesi, kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Bölgede yaşlı nüfusun yoğunlukta olması, sel felaketinden zarar gören kişi sayısını artıran etkenlerden birisi.
Wang Guirong isimli 56 yaşındaki bir kişi, "Hep Zhengzhou'da yaşadım. Hayatımda bugünkü kadar çok yağmur görmedim" dedi. Eyalette bulunan bir barajın da yıkılma tehlikesinde olduğu ve ordunun yükselme nedeniyle bölgeye gönderildiği bildiriliyor.
Almanya'nın güney ve batısındaki eyaletlerle komşu ülkeleri felakete sürükleyen selin tekrar etmesinden korkuluyor. Almanya'da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışlar 176 can aldı.
Hala onlarca kişinin kayıp olduğu ülkede, felaketin yol açtığı hasarın on milyarlarca euroyu bulması bekleniyor. Hasar gören şehirler ve ilçelerin yeniden imar edilmesi yıllar sürecek.
Angela Merkel hükümeti, sel felaketinden etkilenen bölgelere 400 milyon euroya varan acil yardım paketi hazırladı. Sigorta şirketleri sel felaketinde 4 ila 5 milyar euroluk sigorta hasarı oluştuğunu belirtiyor.
Haziran ayı sonunda ABD ve Kanada'nın batı eyaletlerini kavuran sıcak hava dalgası, Temmuz ayına girilmesiyle birilkte devasa orman yangınlarını tetikledi.
ABD'nin batısındaki California, Oregon ve Montana’daki yangınların neden olduğu pus ve duman doğu kıyısındaki New York’a kadar ulaştı. New York sakinleri, hafta içinde puslu bir gökyüzüne uyandı.
Dev duman bulutları gökyüzünde 9 kilometre yüksekliğe kadar çıktı. Bazı yerlerde yangın kendi hava sistemini oluşturuyor ve kuru yıldırımlara neden oluyor.
Oregon eyaletinin Bootleg yangını 1569 kilometrekarelik alana yayılmış durumda. California'da farklı noktalarda yükselen alevlerin yol açtığı yangılar da yüzlerce kilometrelik alanı küle çevirdi.
Aşırı sıcakların devam ettiği bölgede itfaiye ekipleri neredeyse iki haftadır alevlerin önünü kesmek için çaba gösteriyor. Alevler on binlerce insanın tahliye edilmesine neden oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) dünya genelinde doğal felaketlerin, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri nedeniyle çoğaldığına dikkat çekti. Son 49 yılda sel ve kuraklığın yol açtığı zararın bilançosunu çıkardı.
BM'ye bağlı Dünya Meteroloji Teşkilatı'na (WMO) göre, kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle dünya genelinde bir milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.
WMO'ya göre, 1970-2019 yılları arasında dünyada 650 bin kişi kuraklık nedeniyle öldü. Fırtınalar nedeniyle 580 bin kişi hayatını kaybederken, sel felaketlerinde yaklaşık 59 bin kadın, çocuk ve erkek yaşamını yitirdi. Aşırı sıcaklar ise 56 bin can aldı.
Dünya genelinde fırtınalar, ekonomik açıdan en fazla zararı getiren doğal afet oldu. Toplam zararın yaklaşık 440 milyar euro olduğu tahmin ediliyor. Fırtınaları sel takip ediyor ve su baskınlarının faturası yaklaşık 100 milyar euroya ulaşıyor.