01.07.2020 - 09:34 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD corona virüs (Covid-19) salgınının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor. Son dakika haberine göre, corona virüsün diz çktürdüğü ABD'den kritik bir hamle geldi.
İngiliz Guardian gazetesinin aktardığına göre, bir günde 45 bini aşkın yeni vaka görülen ülke, corona virüse karşı etkili olduğu kanıtlanmış sadece iki ilaçtan birinin neredeyse tüm küresel tedarikini satın aldı.
Amerikan ilaç firması Gilead tarafından yapılan ilaç, başlangıçta bir Ebola tedavisi olarak geliştirildi ancak başarılı olamadı.
Covid-19 dünyayı etkisi almaya başladığında, başarısız Ebola ilacı üzerinde yapılan çalışmalar ise, corona virüste iyileşmeyi hızlandırdığını ve tedavide kullanılabileceğini gösterdi.
Guardian'a göre, ABD hükümetinin 500 binden fazla doz satın almasıyla İngiltere ve Avrupa'daki hastaların, sonbahara kadar ilaca erişme olasılığı düşük.
ABD'nin satın aldığı miktar, Temmuz ayı için küresel arzın tamamını ve Ağustos ve Eylül ayı için stokların yüzde 90'ını oluşturuyor.
Liverpool Üniversitesi'nden Dr. Andrew Hill, “Amerika tarafından yapılan bu anlaşma, Avrupa'daki Covid-19'lu kişilerin onları hastaneden hızla çıkaracak ve hayatta kalma şanslarını artırabilecek bu tedavilere erişemeyeceği anlamına geliyor." diye konuştu.
"Şimdilik, önümüzdeki üç ay boyunca remdesivir kaynağı olmayacağını biliyoruz. Amerika ilaçları alacak ve bunlara erişemeyeceğiz. İngiltere ve Avrupa'da durum böyle gözüküyor.'
California merkezli farmasötik devi Gilead Sciences tarafından üretilen Remdesivir, başlangıçta Ebola'yı tedavi etmek için geliştirildi, ancak ilacın corona virüse karşı etkili olduğu ortaya çıktı.
ABD hükümetine göre, ilacın altı dozluk bir kürü için yaklaşık maliyeti yaklaşık 3 bin 200 dolar, yani yaklaşık 22 bin lira.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock geçen ay, remdesivir'i salgının kontrolden çıkmasından bu yana Covid-19 tedavisinde 'en büyük adım' olarak adlandırıldı.
Covid-19'a karşı etkili olduğu şimdiye kadar kanıtlanmış olan diğer tek ilaç anti-enflamatuar steroid deksametazon.
Remdesivir, Gilead Sciences tarafından 2014 yılında Batı Afrika'da ortaya çıkan ölümcül hemorajik ateş Ebola'yı tedavi etmek için geliştirildi.
Covid-19 gibi Ebola'ya bir virüs neden oluyor ve bilim adamları corona virüs hastalarını tedavi etmek için remdesivir'i test etti.
Denemeler, bu yılın başlarında makak maymunlarında başka bir koronavirüs olan MERS'in önlenmesi ve tedavisi için ümit verdiğinde cesaret verici sonuçlar ortaya çıkardı.
İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ise karışık sonuçlar verdi. ABD hükümetinin yönettiği bir deneyde, remdesivir iyileşme süresini yüzde 31 kısalttı ve 15 günden 11 güne indirdi.
İlaç, corona virüs ve Ebola gibi virüslerin çoğalmasını durdurmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor.
İlacın bu başarıyı nasıl başardığı tamamen açıklanamadı, ancak virüsün genetik materyalinin, RNA'nın kendisini kopyalayabilmesini engelliyor gibi görünüyor. Bu da virüsün hastanın vücudunda daha fazla çoğalmasını önlüyor.
Gilead şirketinin Genel Müdürü Daniel O'Day, bu hafta kaleme aldığı açık mektupta ilaç için bir fiyatlandırma yapısı açıkladı.
O'Day, firmanın gelişmiş ülkelerin "acil küresel ihtiyaç anında geniş ve eşit erişim sağlamak için" fiyatını belirlediğini yazdı.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, yeni tip corona virüs (Kovid-19) vakalarının günde 100 bine ulaşabileceği uyarısında bulundu.
Fauci, ABD Senatosunda Kovid-19 salgınına ilişkin düzenlenen oturumda, salgında yaşanan son gelişmeleri ve ülkede artan vaka sayılarını değerlendirdi ve senatörlerin sorularını yanıtladı.
Pandemi konusunda bazı eyaletlerin durumu iyiyken bazı eyaletlerde durumun kötüye gittiğine işaret eden Fauci, "Sadece vakaların yüksek olduğu eyaletlere odaklanamayız, bu durum tüm ülke için tehlike yaratıyor" dedi.
Fauci, ülkedeki günlük vaka sayısının 40 binin üzerinde olduğuna işaret ederek, "Şu anki vaka eğilimi durdurulmadığı takdirde günlük vaka sayısı 100 bine ulaşırsa şaşırmam" diye konuştu.
Fauci, ölüm sayılarına yönelik bir tahminde bulunamayacağını vurgulayarak, "Amerikan halkına durumun daha da kötüye gidebileceğini söylememizde fayda var" ifadesini kullandı.
Florida, Teksas, California ve Arizona'nın yeni koronavirüs vakalarının yüzde 50'sinin görüldüğü eyaletler olduğuna işaret eden Fauci, "Olanlardan memnun değilim, çünkü yanlış yöne gidiyoruz" dedi.
Fauci, Kovid-19'a yönelik sürü bağışıklığı kazanılıp kazanılamayacağına yönelik, "Virüse karşı bağışıklık konusunda elimizde çok fazla veri yok. Bunu bize zaman öğretecek ama önemli olan bu bağışıklığın ne kadar süreceği. 1 yıl mı sürecek, 2 yıl mı, daha mı az bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ABD’de salgının ilk görüldüğü şubattan bu yana günde ortalama 1033 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Ölümlerin yüzde 79’u 65 ve üstü yaş grubu içinde gerçekleşirken, yüzde 18’i 40-64 yaş grubu ve geri kalan yüzde 3'ü de 39 yaş ve altı grubunda gerçekleşti.
Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülke konumunda bulunan ABD'de vaka sayısı 2 milyon 670 bine yaklaştı, ölü sayısı ise 129 bini geçti.
CNN'in John Hopkins Üniversitesi verilerini baz alarak derlediği istatistiksel bilgilere göre ABD, Kovid-19 salgınında dünyada en ağır bilanço ödeyen ülke konumunda bulunuyor.
ABD’de toplam vaka sayısının, sıralamada kendisinden sonra gelen Brezilya, Rusya ve Hindistan’nın toplam vaka sayısından daha fazla olduğu gözleniyor. Dünyadaki Kovid-19 vakalarının yüzde 25'i ABD'de kaydedildi.
ABD’de Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin toplamı, ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra girdiği Kore, Vietnam, Afganistan ve Irak savaşında hayatını kaybedenlerin toplam sayısını geçti.
Kore’de 37 bin, Vietnam’da 58 bin, Afganistan’da 2 bin 353 ve Irak’ta 4 bin 431 ile toplam 101 bin 784 asker kaybeden ABD'de, son 4 ayda Kovid-19’dan ölenler ise 129 bini geçti.
Buna göre, Covid-19 salgınında ABD'de söz konusu savaşlara kıyasla Vietnam’dakinin 2,2 katı, Kore’dekinin 3,4 katı, Irak’takinin 28 katı ve Afganistan'dakinin 51 katı kişi hayatını kaybetti.
Kaiser Aile Vakfı verilerine göre, 43 eyalette bulunan bakımevlerinde yaklaşık 254 bin kişi Kovid-19 virüsüne yakalandı, şimdiye kadar 52 binden fazla kişi bakımevlerinde hayatını kaybetti.
Etnik temelde ise ABD nüfusunun yüzde 12’sine tekabül eden Afrikan-Amerikalıların Covid-19 salgınındaki can kaybı oranı yüzde 25’e yaklaştı.
Siyahi toplum şimdiye kadar yaklaşık 27 bin ölümle beyazlara kıyasla 2,3 kat daha fazla Kovid-19 bağlantılı can kaybı yaşadı.
Dünyadaki koronavirüs verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 45 bin 412 artarak 2 milyon 683 bin 304'e ulaştı.
Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise son 24 saatte 368 artarak 128 bin 819'a çıktı. Dünyada en fazla vaka görülen ülkeler sıralamasında ABD'yi 1 milyon 370 bin 488 vakayla Brezilya, 647 bin 849 vakayla Rusya ve 572 bin 592 vakayla Hindistan izliyor.
Günlük vaka ve ölü sayısındaki düşüşe rağmen New York, ABD'de "salgından en fazla etkilenen eyalet" konumunu sürdürüyor.
New York'ta şu ana kadar 417 bin 328 kişiye virüs bulaştı, 31 bin 496 kişi hayatını kaybetti. New York'u yaklaşık 223 binden fazla vakayla Kaliforniya ve 176 binden fazla vakayla New Jersey takip ediyor.
ABD'de Covid-19 testi yapılan kişi sayısı 33 milyon 193 bini, iyileşenlerin sayısı da 1 milyon 122 bini geçti.