Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
TatilGörme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerTatil Haberleri

Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

23.08.2021 - 02:02 | Son Güncellenme: 23.08.2021 - 02:30

#melisa yılmaz#ağrı dağı#Türkiye#gonca kocabaş#milliyet tatil
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Türkiye'nin çatısı 5137 metre yüksekliği ile gören herkesi büyüleyen Ağrı Dağı. Türkiye'de tırmanmadığı dağ kalmayan ve bu anları @yabandabirdeli Instagram hesabından da paylaşan Güntülü Yalçın'ın son katıldığı proje hayranlık uyandırdı. Ekip, doğuştan görme engelli Melisa Yılmaz ile, Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmandı. Melisa, böylelikle Ağrı Dağı'na tırmanan ilk görme engelli kadın olarak tarihe geçmiş oldu.Biz de bu heyecanlı tırmanışın, hazırlık sürecinden zirve aşamasına giden yorucu ve keyifli yolculuğun tüm süreçlerini Milliyet Tatil adına Güntülü Yalçın ile konuştuk.

1/59Gonca KOCABAŞ  gonca.kocabas@milliyet.com.tr  Biz sizi Türkiye içinde yaptığınız gezilerden ve dağ tırmanışlarınızdan tanıyoruz. Fakat bir kez daha bize kendinizden bahseder misiniz

Gonca KOCABAŞ
gonca.kocabas@milliyet.com.tr

Biz sizi Türkiye içinde yaptığınız gezilerden ve dağ tırmanışlarınızdan tanıyoruz. Fakat bir kez daha bize kendinizden bahseder misiniz?

Adım Güntülü Yalçın 28 yaşındayım ve 9 yaşından beri İzcilik ile başlayıp, dağcılıkla devam eden yaşam serüvenimde fırsat buldukça yeni ülkeleri ve şehirleri keşfetmeye çalışıyorum.

2/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Zaman zaman otostop ile zaman zaman ulaşım araçları ile olabildiğince geziyor ve yeni kültürler keşfetmeye çalışıyorum. Yardım projeleri yönetiyor, doğal afetlerde çalışıyor ve her geçen gün kişisel gelişimimi ileriye taşıyacak yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Profesyonel olarak birkaç adrenalinli sporla uğraşıyorum ve bunu bir yaşam şekline dönüştürdüm.

3/59Geçtiğimiz günlerde çok güzel projede yer aldınız. Görme engelli bir arkadaşımızla Ağrı’da zirve yaptınız. Bize bu projeyi anlatır mısınız

Geçtiğimiz günlerde çok güzel projede yer aldınız. Görme engelli bir arkadaşımızla Ağrı’da zirve yaptınız. Bize bu projeyi anlatır mısınız?

Melisa ile birkaç ay önce tanıştık. Doğuştan görme engelli 23 yaşında pırıl pırıl birisi. Tandem bisiklet ile iller arası sürerek ve kamp yaparak geziyordu ve şu an yaşamakta olduğum Fethiye’den geçerken bisikletleri bozulmuştu.

4/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Sosyal medya aracılığı ile bana ulaştılar ve evimde misafir ettim. Daha önce Likya yolunu yürüdüğünü, farklı sporlar ile ilgilendiğini duyduğumda konu dağcılıktan açıldı ve Melisa’nın da bunu yapabileceğini düşündüm.

5/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Engellerin yalnızca kafada olduğunu kanıtlamak istedik. Kadın veya erkek olmanın, görme ya da bedensel engelin bir sporu yapmak veya 5137 metreye tırmanmak için engel olmayacağını, insan isterse her şeyi başarabileceğini tüm dünyaya göstermekti bu projenin amacı.

6/59Tırmanış öncesindeki hazırlık sürecinde nelere dikkat ediyorsunuz

Tırmanış öncesindeki hazırlık sürecinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Tırmanıştan önce normal şartlarda çok yüksek irtifa olarak adlandırdığımız 4500 üzerinde bir dağa gidilecekse öncelikle 3500 -3900 rakımlı dağlarda antrenman ve kondisyon çalışıyoruz.

7/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Aklimatizasyonun sağlanması için vücudumuzu önceden hazırlıyor, beslenmemize dikkat ediyoruz. Dağ öncesi protein ağırlıklı beslenerek vücudumuzu güçlendiriyor, dağda sıklıkla hızlı enerjiye dönüşecek karbonhidrat tüketerek ise sağlığımızı riske atmadan gidip gelmeye özen gösteriyoruz.

8/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Hazırlıkların en önemlisi ise mental hazırlık aslında. Dağdan başka bir şeyi düşünmeyip zirveye odaklanıyoruz. Aynı dağa daha önce çıkmış olsak dahi olabilecek aksaklıları her zaman değerlendiriyoruz. Rotayı, hava durumunu, malzemelerimizi sıklıkla kontrol ediyoruz.

9/59Melisa bu tırmanışa nasıl hazırlandı İlk çıkış anında ve tırmanış boyunca olan hislerini çok merak ediyorum. Neler hissetti

Melisa bu tırmanışa nasıl hazırlandı? İlk çıkış anında ve tırmanış boyunca olan hislerini çok merak ediyorum. Neler hissetti?

Melisa zaten sportif bir kişiliğe sahipti ancak daha önce Likya Yolu hariç arazi tecrübesi, dağ tecrübesi ve en önemlisi yüksek irtifa tecrübesi yoktu.

10/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Dağa tırmanmaya uygun ekipmanları da yoktu. Kulübüm olan İstanbul Zirve Dağcılık destekleri ile Melisa’nın ekipmanlarını toparlamaya başladık ancak giyim olarak eksiğimiz mevcuttu hala, dağcı kadın arkadaşlarımdan biri olan Bahar Nisa Erol’un yedek dağ kıyafetlerini Melisa’ya hediye etmesi üzerine her şeyimizi tamamladık ve büyük bir heyecan ile yola çıktık. .

11/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Orcamp sponsorluğunda gerçekleşen tırmanışımızın başında Melisa da oldukça heyecanlı idi. Görme engeli sebebi ile başlarda herkesin üzerine fazla düşmesinden rahatsızdı yalnızca.

12/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Tırmanışın ilerleyen saatlerinde tabi herkes Melisa’nın kendi başına yapabileceği ve yapamayacağı şeyleri anladı. İlk gün 3200 kampına hareket ettik ve oldukça rahat bir şekilde geldi.

13/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Ertesi sabah uyanıp 4200 kampına hareket ettik, 12 kişilik ekibimizden 3 kişi melisaya eşlik etti ben ise ekip ile beraber hızlı şekilde 4200’e vararak kampı kurup hazırlamaya gittim.

14/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Oldukça yavaş gelmeleri sebebi ile hava muhalefetine kaldılar. Kar yağışı, dolu ve şiddetli fırtınanın üzerine gitgide eğimi artan arazide ikinci gün oldukça yorulmuş, üşümüş ve devam etmek istemiyordu.

15/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Ben de 9 gün uykusuz yangında çalışmıştım. 3 kere zehirlenme geçirmiş oksijen desteği ile hep devam etmiştim ve dizimde sorun, vücudumda ise yanıklar mevcuttu.

16/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Tırmanış öncesi dahi zirve yapmamın sağlıksal olarak mümkün olmadığını düşünüyordum. Proje sahibi olarak 4200’e kadar manevi olarak eşlik etmek için oradaydım. Melisa’nın yorgunluğu, mental olarak zorlanması, uygunsuz hava koşulları her şey çok zor olduğu için Melisa’nın devam etmesi için ben de zirveye hareket etme kararı aldım.

17/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Ya beraber zirveyi görecektik ya da beraber dönecektik. İkimizin de bunu yapabileceğine inandım. Zirve dönüşü Melisa gerçekten çok yorgundu ve bir daha asla dağa çıkmayacağını söylüyordu.

18/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Bunu onlarca dağa çıkmış bazılarında ilke imza atmış olarak her dağın bir aşamasında ben de söylüyorum. Ancak yorgunluk ve aradan kısa bir zaman geçtiğinde hep yenisi için hazırlanmaya başlıyorum

19/59Eminim hem onun için hem de sizin için heyecanlı bir süreçti. Tırmanış anında onun güvenliği için nasıl bir yol izlendiniz

Eminim hem onun için hem de sizin için heyecanlı bir süreçti. Tırmanış anında onun güvenliği için nasıl bir yol izlendiniz?

Ağrı Dağı’nın volkanik dağ olması sebebi ile arazi koşulları 4200 kampına kadar rahat bu aşamada zaten bizim de tırmanışlarda kullandığımız batonu günlük yaşamda kullanıyordu.

20/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Baton desteği ile ilerledi. Yanında dönüşümlü olarak koluna birisi girdi. BUDAK spor kulübünden benim de tüm dağlara beraber gittiğim dağ partnerim ve manevi babam Yüksel Işık, Zirve Dağcılık kulübünden İhsan Celep ve Cem Çelik büyük destekti. Ön ve arkasında da biri durarak tüm tırmanış boyunca tek tek önünde ne olduğunu nereye basması gerektiğini sözlü olarak anlattı. Üst ekipman olarak bir eksiği yoktu zaten. İrtifadan etkilenmesi veya Akut dağ hastalıklarından birine yakalanması ihtimaline karşı ise yanımızda gerekli ilaçlar ve malzemeler mevcuttu.

21/59Hiç deneyimi olmayan bir insan da Ağrı’ya tırmanabilir mi Öncesinde fiziksel ve zihinsel anlamda nasıl bir çalışma yapılması gerekiyor

Hiç deneyimi olmayan bir insan da Ağrı’ya tırmanabilir mi? Öncesinde fiziksel ve zihinsel anlamda nasıl bir çalışma yapılması gerekiyor?

Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek dağı ve arazi zorluğu çok olmamasına karşın, yürüyüş çok uzun sürüyor. Hiç deneyimi olmayan kişileri turizm amaçlı şu an zaman zaman çıkarıyorlar ancak biz bunu doğru bulmuyoruz.

22/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

4500 üzeri tüm dağlarda konu arazi zorluğu değil, irtifa oldukça tehlikeli bir iş. Akut dağ hastalıklarına yakalanabilirsiniz ve helikopterin dahi gelemediği bir irtifada dağ ile baş başasınız.

23/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Eğitimsiz, bilgisiz, ekipmansız bu tarz şeyleri denemek, ölüme yürümek demek.Daha önce 3000 ya da 4000 rakımlı başka dağları denemeden, kondisyon olmadan, arazi tecrübesi olmadan kesinlikle dağa adım atılmamalı. Bilinçsizce bir hevesle çıkılan her dağ, kişilerin hayatlarına risk teşkil etmekte ve dağ kazaları bu yüzden meydana gelmektedir.

24/59Kaçıncı kez Ağrı’ya tırmanıyorsunuz Son gidişinizde en çok nerede zorlandınız

Kaçıncı kez Ağrı’ya tırmanıyorsunuz? Son gidişinizde en çok nerede zorlandınız?

Bu tırmanış ile 3. kez oldu. İlk denememizde yalnızca 4200 kampına gidebilmiştik. O zamanlar dağ tırmanışa yasal olarak kapalı idi ve olumsuz bazı koşullar sebebi ile dönmek zorunda kalınmıştı.

25/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

2. Tırmanışımı Yüksel Işık ile 2019 yılında gerçekleştirdim. İlk zirvemizdi ve hava çok kötüydü. 4200 kampını yerinden söküp atan bir fırtınaya maruz kalmıştık ve bir gün önce dağda birçok dağcı kaybolmuş arama kurtarma başlatılmıştı.

26/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Bunlara rağmen zirve yapmayı başarmıştık. Son tırmanışım olan 3. Ağrı tırmanışını ise Melisa için organize ettik. Yangında yoğun çalışma sebebi ile zaten çok yorgun ve uykusuz gitmiştim.

27/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Üstüne verilen serumu daha önce almış olmama ve herhangi bir alerjim olmadığını bilmeme rağmen tırmanıştan bir gün önce seruma vücudum alerjik reaksiyon gösterdi ve büyük bir sorun daha yaşadım. Hava çok soğuktu ve kar yağışı vardı. Ancak her adımımda tüm bu olumsuzluklara rağmen Melisa'yı ve yapabileceğimi düşünüp motive oldum.

28/59Tırmanış sürecinden de bize biraz bahseder misiniz

Tırmanış sürecinden de bize biraz bahseder misiniz?

Tırmanışa 11 Ağustos günü sabah uçağı ile gittik. Ağrı Havalimanı’ndan Doğu Beyazıt şehir merkezine gidip bizi bekleyen araçlarımıza eşyalarımızı yükleyip öğlen saat 12 sularında dağa hareket ettik.

29/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Aynı gün içerisinde hemen yürüyüşe başladık ve 2000m de yer alan Çevirme köyünden başlayarak hızlı bir şekilde 3300 rakımda yer alan kampa ulaştık. Sabah 7’de kalkıp kampımızı topladık ve kahvaltının ardından sabah 9.00’da 4200 kampına doğru harekete geçtik.

30/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Saat 12.00 civarında 4200 kampına varıp kampımızı kurduk. Aynı gece Melisa Yılmaz, Yüksel Işık, Cem Çelik ve İhsan Celep yavaş ilerledikleri için saat gece 12.00 gibi zirve için harekete geçti.

31/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Yüksel Işık ve ben rotayı biliyorduk. Geri kalan 7 kişi ile ben de saat gece 2.00 da zirve için hareket edip yolda onlara yetiştik. Ekip arkadaşlarımızdan biri 4200 kampından ayrılmamızdan kısa bir süre sonra geri dönmek zorunda kaldı ve yolumuza 7 kişi devam ettik.

32/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Sabah 6.05 civarı buzula vardık. Kramponlarımızı takıp buzulu geçmeye başladık ve 7 de zirvede olduk. Melisa’nın çok yorulması ve irtifadan biraz etkilenmesi sebebi ile soğukta uzunca bir süre Melisa ve diğer ekibi beklemek zorunda kaldık.

33/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Bu sebeple çok fazla üşüdük ancak saat 8.20 civarı Melisa ve diğer ekip de zirveye geldi. Fotoğraf ve video çekimi için On Dokuz Mayıs Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon bölümünde okuyan Buğrahan Mayuk tüm tırmanış boyunca bizimleydi ve kısa bir belgesel filmi için görüntüler aldı.

34/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Zirve yapmamızın ardından hemen 4200 kampına oradan 3200 kampına ve aynı gün 2000 rakımlı Çevirme Köyüne inerek araçlarımıza bindik ve saat 21.00 da otelimize yerleştik. Diğer ekip arkadaşlarım Akif Uzgören, Funda Dağ, Çınar & Ali Yorulmaz , Samet Türktekin ve Burak Kargın’ a bu güzel projede yer aldıkları için teşekkürler.

35/59Ne gibi ekipmanlara ihtiyacımız var

Ne gibi ekipmanlara ihtiyacımız var?

Genel ve toplu bir liste olarak yazacak olursam;Giyim: Termal alt-üst içlik , Çorap, Termal Mes, Bere, iç eldiven, kaz tüyü eldiven, boyunluk, rüzgar geçirmez pantolon, polar, softshell, kaz tüyü mont, kar gözlüğü, güneş gözlüğü, çorap, tam otomatik veya yarı otomatik dağcılık botu

36/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Teknik Ekipmanlar: Dağcılığa uygun çanta, yüksek irtifa matı, uyku tulumu, 4 mevsim çadır, kafa feneri, baton, krampon, kazma, kask, emniyet kemeri, pursik, perlon, kısa ip, Mutfak ekipmanları, Termos, Camel Bag. Dediğim gibi bu çok genel bir liste kişisel olarak kullandığımız diğer ekipmanları eklemedim. Demirbaş olarak bunları kabul edebiliriz.

37/59Tüm bu aktivite için ekipmanlar da dahil olmak üzere, tırmanacak kişilere maliyeti nedir

Tüm bu aktivite için ekipmanlar da dahil olmak üzere, tırmanacak kişilere maliyeti nedir?

Ürünler oldukça farklı markalarda farklı fiyatlara satılıyor ancak günümüz kurunu hesap alarak, çok da iyi olmayan idare edecek bir yukarıdaki ekipman listesini dizmek 30.000 TL civarında.

38/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Biraz daha konforlu ekipmanlar almak istersek bu maliyet yaklaşık 50.000 TL yalnızca ekipman ücreti.Dağ konusunda da alacağınız hizmete bağlı olarak masraflar çok değişmekte. Uçak, otel, yeme içme, katır ücreti gibi birçok farklı hizmet mevcut. Ancak minimum kişi başı 2000 TL de bir kişinin dağa tırmanma ücreti diyebiliriz.

39/59Bu tırmanış için alınması gereken yasal bir izin ya da tırmanacak kişilerde aranması gereken bir sertifika var mı

Bu tırmanış için alınması gereken yasal bir izin ya da tırmanacak kişilerde aranması gereken bir sertifika var mı?

Ağrı Dağı’na çıkışlar geçen yıla kadar yasaktı bu yüzden valilikten izin ve TSK’ya bilgi dahilinde çıkış yapılabiliyordu ve bu izinlerde kolay kolay alınamıyordu.

40/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Geçen sene dağın tırmanışa açılması ile herkese açık hale geldi. Yasal olarak bir zorunluluk olmasa da kulüp bünyesinde olsun olmasın her daim bir dağa çıkarken bölge jandarmaya isim listesi ile birlikte haber vermek gerekli.

41/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Dağda başınıza gelebilecek olası bir şeyde bilgi akışı ile zaman kaybetmektense hemen müdahaleye geçilebilir. Biz, bizimle tırmanacak kişilerde lisans ve eğitim şartı koşuyoruz. Kulübüm de aynı şekilde. Bu tırmanışta yalnızca Melisa’da yoktu. Ancak, yanında eğitimli 11 kişi olduğu için Melisa’yı çıkardık.

42/59Hiç deneyimi olmayan bir insan böyle bir tırmanışa ne kadar sürede hazırlanır

Hiç deneyimi olmayan bir insan böyle bir tırmanışa ne kadar sürede hazırlanır?

Eğitimleri tamamlayıp, dağ tecrübesi edinmek için aslında çok uzun bir süre. Ancak yalnızca kondisyon açısından 4 5 ay yeterli bir süre.

43/59Tırmanış sırasında adeta mevsim değişiyor. Bu değişikliklere karşı çantanızda nasıl ekipmanlar taşıyorsunuz Bu değişim size çok etkiliyor mu

Tırmanış sırasında adeta mevsim değişiyor. Bu değişikliklere karşı çantanızda nasıl ekipmanlar taşıyorsunuz? Bu değişim size çok etkiliyor mu?

Tırmanışın en zorlu kısımlarından birisi ani hava değişimleri. Özellikle volkanik dağların kendilerine özgü bir klimatolojisi var. Rakım yükseldikçe bu daha da zorlu bir hale geliyor.

44/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Tırmanışa atlet ve spor ayakkabı ile başlayıp kar fırtınalarında git gide giyinerek dağcılıkta katmanlama dediğimiz sisteme geçiyoruz. 3 kat halinde giyiniyor ve ani hava değişimlerine eklenen yüksek efor ile terlemeden hemen üzerimizi çıkarıyoruz.

45/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Dinlenme molalarında tekrar giyiniyoruz. Bu hava değişimleri bedenen ve zihnen hepimizi çok zorlasa da bu sporun zaten en güzel noktalarından biri bu. Bazen 50 derece sıcaklıktaki bir sahil şeridinden eksi 20 deki bir dağa 2 gün içerisinde yükseliyorsun. 2 gün içerisinde 70 derece sıcaklık farkına maruz kalan bedeninin her koşula sağladığı uyuma hayran kalıyorsun.

46/59Güvenli tırmanış demek sizin için ne anlama geliyor Belki kalabalık ve deneyimli bir ekip, belki de kullanışlı ve kaliteli ekipmanlar…

Güvenli tırmanış demek sizin için ne anlama geliyor? Belki kalabalık ve deneyimli bir ekip, belki de kullanışlı ve kaliteli ekipmanlar…

Güvenli tırmanış aslında hepsi. Eğitimini tamamlamış bilinçli kişilerden oluşan bir ekip, kaliteli ve seni riske sokmayacak ekipmanlar, hesaplı ve enerjini diri tutacak yiyecekler buna dahil.

47/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Ben genelde kalabalık tırmanışlara katılmıyorum. Yıllardır 2 maksimum 3-4 kişilik tırmanışlara gidiyoruz ve uzun süredir beraber tırmandığımız kişilerle olduğumuz için neye sinirlenip sınırımızın nereye kadar dayandığını hepimiz biliyoruz. Nerede hangi riski alabileceğimizi birbirimizi tanıdığımız için biliyoruz. Ekipman eksiği bir kişide varsa dahi ekip ruhu ile bunun eksikliğini birbirimize yaşatmıyoruz.

48/59Siz kendi güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz Zirveye tırmanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu sizce nedir

Siz kendi güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Zirveye tırmanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu sizce nedir?

İyi ekipmanlara ve uzun süredir benimle tırmanan ekip arkadaşlarına sahibim. Yılların vermiş olduğu tecrübeler ile de artık güvenlik kısmında ne yapıp ne yapmayacağımıza çok eminiz.

49/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Ekipmanlarımız sağlam ve neyi nerede kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Tereddütte kalmıyoruz. Zirveyi hedefleyip yola çıkıyoruz ve tecrübe buradaki en büyük güvenliğimiz.

50/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Bir zirve tırmanışındaki en önemli konu da bence bu. Tecrübeniz yoksa gereksiz risklere girmekten kaçınmalı ve dönmeyi bilmelisiniz. Aksi halde ölüme yürüyoruz aslında her birimiz. Tecrübeli ve eğitimli biriyseniz yıllardır dağın orada olduğunu ve yine gelip yine deneyebileceğinizi biliyorsunuz. En iyi dağcı evine dönebilen dağcıdır! Cümlesinden uzaklaşmıyoruz.

51/595.137 metre yükseklikte olmak nasıl bir his Hem yorgunluk hem mutluluk. Bize biraz anlatır mısınız

5.137 metre yükseklikte olmak nasıl bir his? Hem yorgunluk hem mutluluk. Bize biraz anlatır mısınız?

Bunu nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Saatlerce verilen emek, yorgunluk, hava muhalefeti, yüksek rakımda rahat uyuyamamanın vermiş olduğu uykusuzluk, düşük oksijen seviyesi ve nefes alamama sorunu en temel şeyler.

52/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Bunun yanı sıra artık gerilen sinirleriniz, basınç gibi birçok faktöre göğüs gerip çoğu insanın eteğine adım atmaya çekineceği bir dağın zirvesindesiniz.

53/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Yüksek rakımda, ışıksız bir ortamda, uzansanız tutacağınız kadar yakın binlerce yıldız altında, bir önceki yürüyerek geçtiğiniz bulutlar altınızda başlıyorsunuz yolculuğa.

54/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Günün en soğuk saatinde geçtiğiniz yüzyıllardır erimeyen buzulun ve fırtınanın soğukluğunda yüzünüz ve burnunuz soğuk yanığı oluyor, canınız yanıyor, ayaklarınız şişmiş ve yara içinde..

55/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Sağınızda sizi yalnızca nadir yerlerden görülebilecek güzellikte bir gündoğumu karşılıyor 5000 metrede.. Başarmış olmanın, dayanma gücünüzün verdiği mutluluk sarıyor bir anda her yanınızı, sanki 3 gündür o yolu tepmemişiz gibi bir enerji geliyor hepimize ve onlarca kilometre yolu inebilmenin enerjisini de aslında o zirve veriyor hepimize.

56/59İlk kez tırmanacak olanlara önerileriniz neler

İlk kez tırmanacak olanlara önerileriniz neler?

Öncelikle Türkiye Dağcılık Federasyonu veya Türkiye’nin her ilinde temsilciliği bulunan Zirve Dağcılık spor kulübü veya yerel kulüplerden mutlaka eğitim alınmalı.

57/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Toplu tırmanışlara katılıp başlangıçta bu işi uzun yıllardır yapan bilinçli kişiler ile tecrübeler edinilmeli. Kulüplerin ortak ekipmanları olduğu için hem masraf olarak başlangıçta daha avantajlı olacaktır.

58/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Eğitim almadan ekipman satın almak yanlış ekipmanlar alınmasına ve gereksiz masraflara yol açmaktadır. Eğitmenlerin söylediği ekipmanlar dışına çıkmadan, tedbirli gidilmeli ve gelinmelidir.

59/59Görme engelli Melisa Yılmaz, Ağrı Dağı zirvesine tırmandı

Dağ kuralları öğrenilmeli ve başlangıç için 2000 metrelerden başlayarak 3000 – 4000 – 5000 lik dağları denemek kondisyon açısından önemli olduğu gibi kendini ve sınırlarını bilmek için de bir yoldur.Bir hevesle hemen yüksek dağlara gidelim düşüncesine kapılmak ölümünüze veya sakat kalmanıza yol açabilir.Bir hevesle hemen yüksek dağlara gidelim düşüncesine kapılmak ölümünüze veya sakat kalmanıza yol açabilir.
Bu keyifli röportaj için Milliyet Tatil ailesi adına teşekkür ederiz.

EN ÇOK OKUNANLAR
Konyada 5.2 büyüklüğünde deprem Ankara ve çevre illerden de hissedildi
Konya'da 5.2 büyüklüğünde deprem! Ankara ve çevre illerden de hissedildi
Fenerbahçede Mahmut Uslu adaylık kararını açıkladı Başkan Ali Koça tepki: Yeter artık git
Fenerbahçe'de Mahmut Uslu adaylık kararını açıkladı! Başkan Ali Koç'a tepki: Yeter artık git
Katilin karakoldan kaçış anı Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesine ilişkin 3 polisle ilgili flaş gelişme
Katilin karakoldan kaçış anı! Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesine ilişkin 3 polisle ilgili flaş gelişme
Harika Avcı çıkan haberlere ateş püskürdü İşte işin aslı
Harika Avcı çıkan haberlere ateş püskürdü! İşte işin aslı
EN ÇOK OKUNANLAR
DGS BAŞVURU ZAMANI 2025: ÖSYM ile Dikey Geçiş Sınavı DGS başvuruları ne zaman, sınav hangi tarihte
DGS BAŞVURU ZAMANI 2025: ÖSYM ile Dikey Geçiş Sınavı DGS başvuruları ne zaman, sınav hangi tarihte?
İstanbulspor-Boluspor play-off maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda Muhtemel 11ler...
İstanbulspor-Boluspor play-off maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda? Muhtemel 11'ler...
Sadık Ahmet filmi konusu nedir ve oyuncuları kimler Sadık Ahmet kimdir, nereli ve kaç yılında öldü
Sadık Ahmet filmi konusu nedir ve oyuncuları kimler? Sadık Ahmet kimdir, nereli ve kaç yılında öldü?
Survivor eleme düellosunu kim kazandı 15 Mayıs 2025 Survivor eleme adayları kimler ve kim elendi
Survivor eleme düellosunu kim kazandı? 15 Mayıs 2025 Survivor eleme adayları kimler ve kim elendi?
Yazarlar
Özay Şendir
Özay Şendir550 milyon dolarlık hatır...
Tunca Bengin
Tunca BenginCenevre’ye değil İstanbul’a bak...
Melih Aşık
Melih AşıkEDEP ADAP
Abbas Güçlü
Abbas GüçlüKadının adı yok ama!..
Hakkı Öcal
Hakkı ÖcalYaptırımları kaldırdı ama Suriye’nin dertleri bitmedi
Ali Eyüboğlu
Ali EyüboğluYarım asırdır süren kavga!
Güldener Sonumut
Güldener SonumutUkrayna, Suriye, savunma harcamaları... Antalya’da gündem yoğun
Eren Aka
Eren AkaGüneydoğu’ya bahar geliyor
Çağdaş Ertuna
Çağdaş ErtunaTEV UK’in 19 Mayıs armağanı
Prof. Dr. Mahmut Özer
Prof. Dr. Mahmut ÖzerAliya İzzetbegoviç’in Tarihe Tanıklığı
Gözden Kaçmasın
RTÜK Başkanı Şahinden yayın ihlallerine verilen cezalara ilişkin açıklama
RTÜK Başkanı Şahin'den yayın ihlallerine verilen cezalara ilişkin açıklama
Bakan Tekin, Balıkesirde cemevi ve MHP İl Başkanlığını ziyaret etti
Bakan Tekin, Balıkesir'de cemevi ve MHP İl Başkanlığını ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Arnavutluka gidiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Arnavutluk'a gidiyor
BMden Libyada ilan edilen ateşkesin sürdürülmesi için acil diyalog çağrısı
BM'den Libya'da ilan edilen ateşkesin sürdürülmesi için acil diyalog çağrısı
Önerilen Haberler
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Türkiyeden ayrıldı
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Türkiye'den ayrıldı
Baltık Denizinde gerilimi tırmandıran olay Rusya ve NATO uçakları karşı karşıya geldi
Baltık Denizi'nde gerilimi tırmandıran olay! Rusya ve NATO uçakları karşı karşıya geldi
KKTC Başbakanı Ünal Üstel: Rumların aklında barış değil savaş var
KKTC Başbakanı Ünal Üstel: Rumların aklında barış değil savaş var
Kurban Bayramı yaklaştı Kimler bayram ikramiyesi alacak İkramiyeler hesaplara ne zaman yatacak İşte detaylar
Kurban Bayramı yaklaştı! Kimler bayram ikramiyesi alacak? İkramiyeler hesaplara ne zaman yatacak? İşte detaylar
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik