03.12.2018 - 11:27 | Son Güncellenme:
İslam sanatının en önemli örneklerinden biri olarak gösterilen Nasır el-Mülk Camii, Şiraz'ın da simgelerinden. Caminin en özel yanı tavan işlemelerindeki muhteşem işçilik. 1888 yılında açılan caminin inşaatı tam 12 yıl sürdü.
Roma kenti sınırları içinde yer alan Vatikan devleti, Katoliklerin kutsal merkezi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın en küçük ülkesi olma özelliği taşıyan Vatikan, arşivleri ve müzesiyle de ilgi odağı. İnançlı insanların, turistlerin ve araştırmacıların uğrak noktası olan Vatikan'ın kuşkusuz en önemli bölümlerinden biri de Sistina Şapeli. Şapelin tavanını süsleyen ve Michelangelo tarafından resmedilen "Adem'in Yaradılışı" tasviri, sanat tarihinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.
Sedefkâr Mehmet Ağa'nın İstanbul'a kazandırdığı bu mimari yapı dünya genelinde çinileri nedeniyle Blue Mosque (Mavi Camii) olarak da biliniyor. Tarihi At Meydanı'nda bulunan ve 1616 yılında ibadete açılan Sultanahmet Camii, altı minaresiyle de özel bir konuma sahip. Ayasofya ile birlikte şehrin silüetinin önemli bir parçası olan Sultanahmet Camii'nin kapasitesi 10.000 kişidir. Caminin iç yüzeyindeki mavi tonu ağırlıklı çiniler İznik'te üretilmiştir.
Rönesans'ın başkenti olarak bilinen Floransa, çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Sammezzano Sarayı. 365 odası bulunan bu saray, gökkuşağını andıran bir renk cümbüşüne sahip. 17. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Sammezzano, 2. Dünya Savaşı'nın ardından otel olarak kullanılmaya başlandı. Yapı, günümüzde de bu işlevini sürdürmekte.
Voskresenia Khristova Kilisesi veya daha çok bilinen adıyla "Kanlı Kilise", Çarlık Rusyası'nın başkenti St. Petersburg'un en görkemli yapılarından biridir. Dünyanın en görkemli Ortodoks kiliselerinden biri olan Voskresenia Khristova Kilisesi, 1907 yılında ibadete açıldı. İnşaatına 3. Aleksandr döneminde başlanan kilise, son Rus Çarı 2. Nikola döneminde tamamlandı. İnşası 24 yıl süren kilisenin tavanında ve muhtelif bölümlerinde altın kaplamalar ve renkli tasvirler dikkat çekmektedir.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, aynı zamanda zengin bir tarihi birikime sahip. Cennet Tapınağı bu tarihi birikimin mimarideki bir yansıması konumunda. Çin imparatorlarının her yıl tarımda iyi bir verim almak için dua etti bu tapınağın tavanı gökyüzünü simgelemesi açısından mavi renktedir.
İran'ın tarihi kentlerinden İsfahan'da bulunan Şah Camii, Nakş-ı Cihan Meydan'ı ile birlikte kentin ve hatta ülkenin simgelerindendir. İnşası 18 yıl süren ve 1629'da ibadete açılan cami, mimari yönüyle hayranlık uyandırmakta. Bahaüddin Amilî ve Ali Akbar İsfahani gibi dönemin önemli mimarlarının ortak çalışması olan cami, tavan ve duvarlarındaki çini işlemeleri nedeniyle dünyanın en güzel camilerinden biri olarak kabul edilir.Hazırlayan: İhsan Dindar