06.10.2021 - 09:09 | Son Güncellenme:
Pandemi hayatımıza girdiğinden bu yana, evde ofis konforunu yaratabilmek adına pek çok tasarım ve yeni fikirle karşılaştık. Kalabalık ofislerde ya da toplu taşımalarda olmak yerine, hayatımıza, uzaktan çalışmaya başladığımız bir dönem girdi.
Bu dönemde herkes gerekli konforu ve çalışma ortamı sağlayacak kadar şanslı değildi elbette. Kimileri mutfakta çalışırken, kimileri de farklı ülke ya da şehirlere taşınarak kendilerine yeni bir hayat kurdular.
Oldukça küçük evlerde yaşana Japonlar da kendilerine alternatif ofis seçenekleri bulmaya yöneldiler. Önde gelen Japon bir müteahhit çalışanların yaşadıkları zorlukları göz önünde bulundurarak, 91 santimetre genişliğinde, 1.8 metre uzunluğunda bir ofis tasarladı.
1.6 metrekarelik bu küçük evler, kalabalık aile ortamında çalışamayan gençler için bir alternatif yarattı. Tasarımcı, güzel günlerde sadece 2 günde inşa edilen bu küçük ofisleri, insanların hemen evlerinin yanına konumlandırıyor.
İnsanlar ofise gitmek için evde hazırlanıp bahçelerindeki, bu minik çalışma alanlarına geçebiliyorlar. Bina çok az şeyle donatılmış.
İçinde sadece elektrik prizleri ve bir çalışma masası bulunuyor. Bina ilk başlarda bir depolama alanı olarak düşünülmüş, fakat pandemiyle birlikte artan ofis ihtiyacı sonrası, buradaki açık fark edilince ofis olarak dönüştürülmeye karar verilmiş.
Popüler bir emlak ofisi, sıkışık evlerde çalışmakta zorlananlar arasında bir Pazar bulma umuduyla Eylül ayında, ilk siparişlerini almaya başladı.
Yetkililer, bu küçük ofislerin, ev içinde çalışırken aileleriyle karşılaşmak istemeyen insanlar için tasarlandığının altını çiziyor. Tokyo nüfusunun yüzde 70’i apartman dairelerinde yaşıyor.
Bu insanların Hanare Zen ismindeki bu küçük ofisleri kullanmaları pek mümkün değil. Kendilerine özel bir bahçeleri olmadığı için, ofisleri konumlandırma noktasında sıkıntılar yaşayabilirler.
Bu 1.6 metrekarelik ofisleri bahçelerine koymak isteyen kişilerin yaklaşık 42 bin TL ödemesi gerekiyor. Evlerinin bahçesine bu tarz bir ofis için yer bulamayanlara da alternatifler düşünülmüş elbette.
Japonya’da uzaktan çalışmayla beraber evlerinden çıkıp arabalarında çalışan pek çok insanla karşılaşabilirsiniz. Direksiyon simidine takılan bilgisayarlar için stantlar, katlanır masalar, mini fanlar, taşınabilir piller ve dikkat dağıtan pencereleri engelleyen ekranlar da dahil olmak üzere araç içi çalışmayı destekleyecek bir dizi aksesuara talep her geçen gün artıyor.
Tokyo'nun güneyindeki Kawasaki bölgesinde bulunan Tokyu demiryolu şirketi, eski tren vagonlarını yenileyerek, yaklaşık 15 TL’ye ofis olarak kiralamaya başladı. İnsanlar, bir iş gününü de bu eski vagonlarda geçirebilecekler. Şirket bununla da sınırlı kalmadı.
Aynı zamanda istasyonlardaki bazı bilet gişelerini, ortak ofis alanı olarak kiralamaya başladı. İnsanlar bir taraftan ofislere bağlı kalmadan çalışırken bir taraftan da trafikte geçirdikleri süreyi de en aza indirmiş oluyorlar.
Japonya’nın köklü gazetelerinin yaptığı araştırmaya göre, uzaktan çalışmak isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. Pandemi kontrol altına alındıktan sonra bile, Japonya’nın ünlü firmalarından yüzde 90’ı uzaktan çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı. Japonya, pandemi döneminde hiç tam kapanma yaşamadı. Sadece belli yerlerde karantinalar uygulandı. Ama yine de hükümet, uzaktan çalışmayı destekledi ve imkanı olan mesleklerin evden çalışmalarını, toplu taşımayı kullanmamalarını ve ofislere giderek enfeksiyonu yaymamalarını istedi. Sıkışık yaşam alanlarına ek olarak, dijital alt yapı eksikliği sebebiyle, bir mühür, imza ya da evrak için ofislere gitmek zorunda olan insanlar da vardı. Japonya, eylül ayı itibariyle hem hükümet hem de şirketlerle ortak bir çalışma başlattı. Dijital Ajans adında yeni bir oluşum sayesinde, çalışanların bu tarz işlemler için de ofise gitmesine gerek kalmayacak.