19.12.2024 - 16:51 | Son Güncellenme:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğindeki toplantıda, işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. İşveren heyeti başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'un, işçi heyeti başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'ın yaptığı toplantı, basına kapalı yaklaşık 1 saat sürdü. Ağar, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Sabah TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunu topladıklarını ve sendika başkanlarının görüşlerini aldıklarını belirten Ağar, daha sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına katıldıklarını söyledi.
"BİZ PARA TALEP EDEN TARAFIZ"
Ağar, komisyon toplantısında herhangi bir rakamın gündeme gelmediğini ifade ederek, "Dolayısıyla biz hala aynı yerdeyiz. Biz para talep eden tarafız. Dolayısıyla para veren ve siyasi iktidar, hükümetimiz bir rakam söylesin ki biz de ona göre tavrımızı alalım diye daha önceki görüşmelerimizde söyledik." diye konuştu.
Komisyon toplantısında görüşlerini ve geçim şartlarına ilişkin değerlendirmelerini sunduklarını anlatan Ağar, şu ifadeleri kullandı: "Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik ve bu ülkede yaşayan 8 milyon civarında asgari ücretli bir nebze olsun ev kirasını ödeyebilsin, tenceresini kaynatabilsin, çocuklarının ihtiyacını karşılayabilsin, evinin giderini, elektriğini, suyunu, doğal gazını karşılayabilsin dedik, bunları gündeme getirdik, konuştuk. Bu söylediklerimizden herhalde hemen hemen rakam çıkıyor. Zaten bu rakamın tamamı çıksa onu verme şansları zaten yok. Yani bu giderlerin çok büyük maliyet olduğunu hepimiz biliyoruz."
Toplantıda dile getirilen görüşleri, kendilerinin ve işveren heyetinin, konfederasyon başkanlarıyla değerlendireceğini bildiren Ağar, "Önümüzdeki hafta inşallah hem rakam hem sonuç gelir diye düşünüyoruz. Temennimiz, milletin kabul edebileceği ve bir nebze olsun rahatlayabileceği bir ücret getirirler. Dolayısıyla hem insanlarımız hem kamuoyu asgari ücretin iyi olduğundan bahseder." dedi.
"İNŞALLAH TEKRAR BİZİ MUHALİF YAPMAZLAR"
Ağar, 17 bin lira olan mevcut asgari ücretin alım gücünün 11 bin lirasının bir yılda eridiğine işaret ederek, bu süreçte bunların göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Yeni asgari ücretin oy birliğiyle belirlenmesini temenni ettiklerini dile getiren Ağar, AK Parti hükümetlerinin olduğu süreçte komisyondan 6 kez oy birliği kararının çıktığını, TÜRK-İŞ olarak 18 kez de muhalif olduklarını hatırlattı. Ağar, "İnşallah tekrar bizi muhalif yapmazlar. Dolayısıyla makul ölçülerde bir ücret getirirler ve o ücret, kabul edeceğimiz bir ücret olursa elbette ki 'tamam' deriz. Aksi halde kabul etmeyeceğimiz bir ücret olursa elbette kabul etmeyiz." ifadelerini kullandı.
İşveren heyetinin ve kendilerinin rakam telaffuz etmediğini tekrarlayan Ağar, şunları kaydetti: "Biz parayı veren değiliz. Biz rakam söylersek bu işin altından kalkamayız. Artık milleti beklentiye sokmanın bir anlamı yok. Milletin beklentilerini ortaya koyup kamuoyuna açıklamaları lazım. Komisyonun bunda büyük sorumluluğu var, hem hükümetimizin, Çalışma Bakanımızın hem işverenimizin hem de TÜRK-İŞ olarak bizim. Bu sorumluluğu şimdiye kadar taşıdık, bundan sonra da taşıyacağız. Rakamı gidin ya hükümete ya da işverene sorun."
BAKAN IŞIKHAN: ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız." ifadesini kullandı.
Işıkhan, sosyal medya hesabından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısına ilişkin açıklama yaptı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarının uzlaşı ve istişare zemininde yürütüldüğünü belirten Işıkhan, "Bugün gerçekleştirdiğimiz 3'üncü toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerimiz ile Bakanlığımızda bir araya geldik. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız." değerlendirmesinde bulundu.
TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ: YÜZDE 45 + YÜZDE 20 REFAH PAYI
3. toplantının ardından saat 16:00'da kameralar önüne geçen TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay asgari ücret tekliflerini duyurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi heyetinde yer alan basın mensubu Sezer Özseven'den işçilerin talebinin yazılı olduğu metni alan Atalay, daha sonra şunları okudu:
"TÜRK-İŞ Başkanlar Kuruluna; asgari ücretli işçiler olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna önerimiz, asgari ücrete yüzde 45 enflasyon oranı üzerine refah payı eklenerek zam yapılmasıdır. Yüzde 20 refah payı eklenmesi durumunda asgari ücret 29 bin 583 lira olmaktadır. Enflasyon oranı üzerine refah payı eklenmeden yapılacak olan zam yaşanabilir olmayacaktır."
Bu ücretin, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu ve Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki işçi heyetinin belirlediği bir ücret olduğunu ifade eden Atalay, "Sayın Mehmet Şimşek diyor ya 'Büyüyoruz, işler iyiye gidiyor' diye. Büyüyorsak ver arkadaş." ifadesini kullandı.
Atalay, şöyle devam etti:
"Bir sonraki toplantının tarihini bilmiyorum. Rakam bu. Bunu verirlerse imza atarız, vermezlerse imza atmayız, orada olmayız. Görüşünü açıklaması gerekenler açıklamadı, biz de mecbur kaldık, bunu size açıklıyoruz. Yani bunların, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunun, bizim talebimiz bu. Bunu getirirlerse biz orada oluruz, getirmezlerse olmayız."
Atalay'ın asgari ücret beklentilerini açıklamasının ardından söz alan Özseven, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 3 haftadır rakamların olmasını beklediklerini ama bunun olmadığını belirterek, asgari ücretlilere verilecek ücretin yaşanabilir bir ücret olmasını talep ettiklerini söyledi. Özseven, Atalay'ın açıkladığının altındaki ücretin yaşam koşullarını zorlaştıracağını dile getirdi.
NE KADAR ZAM OLUR?
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “İşçi tarafı bir açıklama yapacaktır. Bence 4’üncü toplantıya kalacaktır. Bugüne kadar izlenen politikalara bakacak olursak işveren yüzde 25’ler civarında bir artış istiyor.
Çalışan tarafı da ben gerçekleşen enflasyon üzerinde rakam istiyorum açıklamasında bulunuyor. Gerçekleşen enflasyon yüzde 45. Piyasa şartları, sıkı para politikasından kaynaklı bu sene asgari ücrete 12 puanlık refah payı yapılmıştı. Aradaki rakam yüzde 33-35 civarında. Alt sınırımız yüzde 30, üst sınırımız yüzde 35’ler civarında.
IMF’in yüzde 30 açıklaması var. Asgari ücretle enflasyon arasında doğrudan korelasyon yok. Fahiş fiyat artışı olduğundan dolayı asgari ücret enflasyon artışına sebebiyet veriyor. Asgari ücrette üst rakamı yüzde 35’ler civarında bekliyorum. Nihai kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek."
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.