EğitimEleştirel Düşünme Nedir? Felsefede Eleştirel Düşünme Neden Önemlidir?

Eleştirel Düşünme Nedir? Felsefede Eleştirel Düşünme Neden Önemlidir?

07.06.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:

Eleştiri çoğu zaman kötü olarak algılansa da, genellikle herhangi bir şeyin olumsuz taraflarını ortaya koyarak geliştirmeye yönelik bir kavramdır. Çoklu ve derin düşünmeyi geliştiren eleştirel düşünme biçimi, bireysel ve toplumsal açıdan araştırılan konulardandır. Eleştirel düşünme nedir, felsefede eleştirel düşünme neden önemlidir tüm detayları ile derledik.

Eleştirel Düşünme Nedir Felsefede Eleştirel Düşünme Neden Önemlidir

Eleştirel düşünme kavramının kökeni Sokrates'e kadar uzanır. Önceleri, olay ve durumların doğru tanımlanması şeklinde anlaşılan eleştirel düşünme, zaman içinde daha kapsamlı araştırılmaya başlandı.

Eleştirel Düşünme Nedir?

Eleştirel düşünme, bir şeyin olumlu ve olumsuz özelliklerini değerlendirme, yargılama ve farkına varma amacıyla uygulanan düşünme biçimidir. Genellikle olumsuz anlaşılan eleştirel düşünme, bir şeyin sadece kötü taraflarını ortaya koymaktan ziyade, bir şeyi iyi ve kötü yanlarıyla birlikte değerlendirme anlamına gelir. Sokrates döneminden beri araştırılan bir kavram olan eleştirel düşünme biçimi, felsefe ve psikolojide yaygın olarak kullanılır.

Eleştirel düşünme, derinlemesine düşünmeyi ifade eder ve çoklu zeka kullanımı, problem çözümü, aktif öğrenme ve yaratıcı düşünce gibi kavramlarla bağıntılıdır. Bu düşünme biçimiyle mantığa ve sezgiye dayalı yorumlamalar yapılabileceği gibi estetik yaratıcı üretim sürecine de girilebilir.

Felsefede Eleştirel Düşünme Neden Önemlidir?

Bireylerin kendini geliştirmesini sağlayan eleştirel düşünme, felsefede büyük yer kaplar. Eleştirel düşünme; mantık, sezgi, akıl yürütme ve tartışma gibi yöntemlerle belirli fikir, kuram ve olayların detaylıca incelenmesi sürecini tanımlar.

Bu sürecin birey ve toplum açısından büyük önemi vardır. Eleştirel düşünme, var olan bilgi eksikliğini ortaya koyar ve bireyleri araştırmaya iter. Ayrıca değişkenlerin ayırt edilmesine ve denetim altında tutulmasına da izin verir. Bir sonuca ulaşmak için kullanılan gerçeklerin ne seviyede güçlü ve doğru olduğunun anlaşılmasında oldukça etkilidir. Elde edilen veri ve bulgulardan çıkarsama yapmaya yarayarak düşünme sistemini geliştirir.