11.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:
ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze ile ilgili çarpıcı ve şaşırtan açıklamaları devam ediyor. Trump, önceki gün başkanlık uçağı Air Force One’da yaptığı açıklamada, “Gazze’yi satın almaya ve oraya sahip olmaya kararlı” olduğunu söyledi.
Trump 4 Şubat’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı basın toplantısında ABD’nin Gazze politikasını tamamen değiştirmiş, ülkesinin Gazze’de “yönetimi devralacağını”, burada yaşayanların ise başka bir yere gönderilmesi gerektiğini söylemişti. Trump, son açıklamalarıyla büyük tepki çeken önerisinin arkasında durdu. ABD Başkanı, “İnşa etmeleri için Gazze’yi Ortadoğu’daki diğer devletlere verebiliriz, başkaları bizim himayemizde bunu yapabilir. Ama biz orayı sahiplenmeye, satın almaya ve Hamas’ın geri dönmesini engellemeye kararlıyız” dedi.
‘Yıkım alanı’
Gazze’nin “bir yıkım alanı” olduğunu savunan Trump, bölgenin yeniden inşa edileceğini söyledi. Trump, Gazze’nin büyük bir “gayrimenkul sahası” olarak düşünülmesi gerektiğini ve ABD’nin burayı çok yavaş bir şekilde geliştireceğini ifade etti.
Ülkesinin Gazze’yi çok iyi bir yer haline getireceğini ve dünyanın her yerinden insanların gelip orada yaşayabileceğini öne süren Trump, ayrıca Gazze’yi devralma ve yeniden inşa planında “Filistinlilerin bu bölgeye dönme hakkının olmayacağını” söyledi. “Peki Filistinlilerin geri dönüş hakkı olacak mı?” sorusuna Trump, “Hayır olmayacak, çünkü çok daha iyi konutlara sahip olacaklar” diye yanıt verdi.
Trump ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes hakkında da konuştu ve Hamas tarafından serbest bırakılan son üç İsrailli rehinenin görüntülerini izledikten sonra anlaşmaya yönelik sabrını kaybetmeye başladığını vurguladı.
‘Cehalet yansıması’
Hamas, Trump’ın açıklamalarını kınadı. Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, “Bu açıklamalar, Filistin ve bölge konusunda derin bir cehaletin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, “Orada yaşayan yaklaşık 1,2 milyon Filistinliden bahsediyoruz... Gazzeliler, ilgili Güvenlik Konseyi kararları ve farklı kararlarda, iki devletli çözüm sözü verilen insanlar. Bunun gibi birçok soru var. Ayrıntıları henüz bilmiyoruz, bu yüzden sabırlı olmalıyız” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, ABD ziyareti sonrasında İsrail Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “ABD’den farklı bir vizyonla döndüm. Hamas’ın ve Filistin yönetiminin olmadığı bir vizyon; ne biri ne de diğeri” diye konuştu. Öte yandan İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Hamas ile ateşkesin ikinci aşamasının “gerçekçi olmadığını” öne sürerek Gazze’ye saldırıların yeniden başlatılması çağrısı yaptı.
Washington’da kritik görüşme
ABD Başkanı Donald Trump ile Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın Washington’da yapacağı görüşme merakla bekleniyor. Bugün gerçekleşmesi beklenen görüşmeyle, Trump göreve başlamasından sonra ilk kez bir Arap ülkesinin lideriyle bir araya gelecek. Ürdün, Trump’ın Gazze’yi “devralma” ve Filistinlileri zorla bölgeden çıkarma planını reddettiğini açıklamıştı.
Hamas: Takas askıya alındı
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’in 15 Şubat’ta yapılması planlanan esir takasının, İsrail taahhütlerine uyana ve geriye dönük sorumluluklarını telafi edene kadar süresiz olarak ertelendiğini belirtti. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise anlaşmanın 4 maddesinin ihlal edildiği vurgulandı. Maddelerde, “Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönüşleri geciktirildi. Filistinliler, hava saldırıları ve üzerlerine açılan ateşle hedef alındı. Barınma malzemelerinin girişine izin verilmedi. Tıbbı malzeme ve ilaçların Gazze’ye girişine geç izin verildi” denildi. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, “Açıklama, anlaşmanın tamamen ihlali olduğu” iddiasında bulunarak, İsrail ordusuna her türlü senaryoya karşı üst düzey hazırlıklı olmaları talimatını verdiğini duyurdu. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun güvenlik istişareleri yaptığı ve güvenlik kabinesinin bu sabah toplanayacağı öğrenilirken, İsrailli esirlerin aileleri, hükümete yazdıkları mektupta anlaşmayı sekteye uğratabilecek herhangi bir adımdan kaçınmasını ve taahhütlerine bağlı kalınmasını talep etti. Ateşkesin yürürlüğe girdiği 19 Ocak’tan bu yana 5 esir takası gerçekleşmiş, İsrail 766 Filistinli mahkumu, Hamas ise 21 esiri serbest bırakmıştı.