Dünyaİşte gerçek ‘barbarlık’

İşte gerçek ‘barbarlık’

23.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin ünlü üniversitesi Oxford’da akademisyenlerin, bir sömürgeden çalınan köle kadının 225 yıllık kafatasından yapılmış kadehle 2015’e kadar içki içtiği ortaya çıktı.

İşte gerçek ‘barbarlık’

Avrupa devletleri, tarihten günümüze aşağıladıkları ülkelere “barbar” (ilkel) der. Ancak gerçek barbarlığın Avrupa medeniyetinin sembolü İngiltere’de yaşandığı anlaşıldı. İngiltere’nin saygın üniversitesi Oxford’da akademisyenlerin, Karayipler’deki sömürgeden getirilen bir köle kadının kafatasından yapılmış bardaktan içki içtiği ortaya çıktı. Barbarlığı ortaya, Oxford Üniversitesi’nin Pitt Rivers Müzesi’nde dünya arkeolojisi küratörü olan Prof. Dan Hicks çıkardı.

Haberin Devamı

İşte gerçek ‘barbarlık’

Çikolata da servis edildi

Hicks’in “Every Monument Will Fall” (Her Anıt Düşecek) adlı yeni kitabına göre, gümüşle süslenmiş ve cilalanmış kafatası ‘kadeh’, 2015 yılına kadar Oxford Üniversitesi’nin Worcester Koleji’ndeki resmi yemeklerde akademisyenler tarafından kullanıldı. İçkileri sızdırmaya başladığında da çikolata servis kabı görevi yaptı. Zamanla huzursuzluk yaratınca sofradan kaldırılıp saklandı. Karayipler’de köleleştirilmiş bir kadına ait kafatasının 225 yıllık olduğu belirlendi.

İşte gerçek ‘barbarlık’

‘Mide bulandırıcı’

Sömürgelere tazminat verilmesini savunan İşçi Partisi Milletvekili Bell Ribeiro-Addy, “Yüzyıllardır süren sömürge şiddeti ve sömürünün gelirleriyle zenginleşmiş ayrıcalıklı bir kalede oturan Oxford öğretim üyelerinin, bir kölenin değersizleştirilmiş bir nesneye dönüştürülen insan kafatasından içki içmesi mide bulandırıcı” dedi. Guardian gazetesine açıklama yapan Oxford sözcüsü ise kafatası kadehin 10 yıl önce sofradan kaldırıldığını söyledi.

Haberin Devamı

İnsanlık dışı olayın iç yüzü

Kadeh olarak kullanılan köle kadının kafatası, Oxford mezunu avukat Bernhard Smith’in, Karayipler’de İngiliz Kraliyet Donanması’nda görev yapan babasından aldığı bir hediyeydi. 1884’te Pitt Rivers Müzesi’ni kuran İngiliz askeri ve arkeolog Augustus Pitt Rivers, kafatasını Sotheby’s müzayedesinden satın almıştı. Kafatasındaki gümüş damgalarda 1838 tarihi yazılıydı. Kafatası kadeh Oxford’un sofra takımına ise 1946’da üniversitenin ırkçı öğrencisi torun George Pitt Rivers tarafından bağışlanmıştı. Öte yandan İngiliz askerlerinin savaşlardan getirdiği vücut kalıntılarının değişik şekillerde kullanıldığı belirtildi.

KEŞFETYENİ
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız

Cadde | 23.04.2025 - 08:13

Kimisini Sezen Aksu olarak biliyoruz kimisini Müslüm Gürses, fakat onlar ünlü olduktan sonra isim değiştirdiler. İşte sahne adıyla hafızalarımıza kazınan ünlüler ve asıl isimleri…

Yazarlar