07.12.2023 - 06:51 | Son Güncellenme:
Dünya’nın beş iklim devrilme noktasının eşiğinde olduğunu açıklayan bilim insanları, önlem alınmazsa yaşamın felakete sürükleneceği uyarısı yaptı. İnsanlığın gezegen ısındıkça kitlesel yer değiştirme ve mali yıkım da dahil ‘yıkıcı domino etkileriyle’ karşı karşıya olduğu bildirildi. Bilim insanları, karbon kirliliğinin gezegeni tehlikeli seviyelerde ısıtmasıyla insanlığa yönelik en ciddi tehditlerin yaklaştığı konusunda uyardı. “Küresel Devrilme Noktaları” raporuna göre, halen beş önemli doğal eşik aşılma riskiyle karşı karşıya ve 2030’larda üç eşik daha aşılırsa Dünya sanayi öncesi sıcaklıkların 1.5-2 derece üzerinde ısınacak.
‘EN BÜYÜK TEHDİT’
Bu da sadece sıcaklığın kontrolden çıkmasına, gezegenin değişmesine neden olmayacak aynı zamanda insanlara ve doğaya geri dönüşü olmayan tehlikeli zararlar verecek. ‘Guardian’a konuşan Exeter Üniversitesi Küresel Sistemler Enstitüsü’nden Tim Lenton, “Dünya sistemindeki devrilme noktaları, insanlığın daha önce karşılaşmadığı büyüklükte bir tehdit oluşturuyor. Bu durum ekosistem ve mahsul kaybı da dahil yıkıcı domino etkilerini tetikleyebilir. Isınan Dünya, kitlesel yer değiştirme, siyasi istikrarsızlık ve finansal çöküş gibi toplumsal etkiler de yaratabilir” dedi.
HANGİ OLAYLAR FELAKET SİNYALİ
1- Batı Antarktika’daki büyük buz tabakalarının erimesi.
2- Grönland’da buz tabakalarının çökmesi.
3- “Permafrost” denilen ve en az iki yıl donmuş olan toprakların geniş çapta erimesi.
4- Sıcak sulardaki mercan kayalıklarının ölümü.
5- Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki atmosferik akıntılarından birinin çökmesi.
KASIM REKORU: 14.22 DERECE
Geçtiğimiz ayın, tarihteki en sıcak Kasım ayı olduğu açıklandı. Avrupa Birliği verileri, Kasım ayının ortalama küresel sıcaklığının 14.22 derece olduğunu gösterdi. Bu, son 30 yılın ortalamasından 0.85 derece daha sıcak. Aynı zamanda Kasım ayının olağanüstü sıcaklıkları, kayıtların başlamasından bu yana kuzey yarım kürede en sıcak sonbaharın yaşanmasına neden oldu. Öte yandan 2023 de en sıcak yıl oldu.