Koca ülke günlerdir geceliği 37 bin liradan oda satan lüks bir otelde neden yangın merdiveni, yangın anında kendiliğinden devreye girecek söndürme sistemleri ve alarm sistemi olmadığına değil de “Sorumlu belediye mi bakanlık mı” sorusuna kafa yoruyor!
Sanki suçu bu ikisinden birinin üzerine atsak yok yere hayatını kaybeden 78 insan geri dönecek... Lafı hiç uzatmaya gerek yok... Bu vahim olayda birinci derece sorumlu işletmenin kendisidir...
Yangın merdiveni olmayan otel olur mu?
Lüks bir otelde nasıl yangın söndürme sistemleri olmaz- çalışmaz?
Sezonda gecelik oda fiyatını 50-60 bin liraya kadar çıkaran otelde alarm sistemi nasıl devreye girmez?
Yangına karşı yeterlilik belgesini alacak şartları taşımadığı anlaşılınca itfaiyeye yaptığı başvuruyu geri çekip, sadece mutfak için onay alan bir zihniyetin suçunu hiçbir tartışma gölgeleyemez.
“Belediye mi bakanlık mı” polemiğinde söylenebilecek her şey söylendi. Devlet mekanizması biraz ağır işler ama sonunda hangi aşamada, kimin görevini ihmal ettiği, nasıl ve ne karşılığında işletmeye göz yumulduğunu belgeleriyle ortaya çıkarır. Biraz sabır. İnsan hayatını hiçe sayan işletmeye, buna göz yuman bürokrata, “İdare et abi” çapsızlığıyla her tür ahlaksızlığa göz yumup, sonra da işi siyasi zemine çekerek minareye kılıf arayan siyaset esnafına yaptıklarının hesabı tek tek sorulacak. Sorulmak zorunda. Toplum vicdanı bunu görmek istiyor.
Ciddi oteller yangına nasıl hazırlanıyor?
Mevcut kanun ve yönetmelikler otel sektöründe yangına karşı alınacak tedbirlerle ilgili sorumluluğu önce işletmeye veriyor.
Her otelin detaylı bir yangın tahliye ve denetim planı yani bir yangın senaryosu olmak zorunda.
Düzenli aralıklarla yangın tatkibatları gerçekleştiriliyor. Süreci bilen eğitimli personel bu tatbikatlarda bütün süreçleri tek tek kontrol ediyor.
Tatbikat anons sisteminin devreye girmesiyle başlıyor. Yangın senaryosu eşliğinde bütün mutfak gaz sistemleri kapanıyor, asansörler yangın tahliye katında otomatik durup çalışmıyor.
Sonra kontroller başlıyor. Her yere ses gidiyor mu, ışıklı yönlendirme ve flaşörler, yangın algılayıcı dedektörler çalışıyor mu? Hepsine tek tek bakılıyor.
Yangın anonsu ile birlikte bütün kapıların kilitleri açılıyor, çıkış kapılarından herkesin güvenli geçişi sağlanarak toplanma yerine gidiliyor.
Bütün birimler kendi alanlarıyla ilgili denetim raporlarını gözden geçiriyor ve sonuçları iş güvenlik uzmanı ile paylaşılıyor.
Otel mutfak bölümünde ki davlumbaz ve baca temizliği itfaiye tarafından kontrol ediliyor. Diğer süreçlerin sorumluluğu ve sistemlerin çalışma durumu işletme yönetiminde.
78 kişinin hayatını kaybettiği otelde yukarıdaki maddelerden sadece biri uygulansaydı böyle bir yangın yaşanmazdı. Her şey para değil. Vicdan da önemli...