Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Tek tuşla 30 dakikada su siparişi" modelini geliştiren Türk girişimi BiSU'ya yatırım yağmuru var. 2023'te 1000 depo, 8 bin kişilik istihdam hedefleyen şirket, unicorn olup yurtdışına açılacak.

Türkiye'nin 'unicorn' adayı girişimlerinden BiSU, yerli ve yabancı yatırımcılardan sağladığı fon girişiyle 50 milyon dolar değere ulaştı. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Ergin Üner, "2022 sonuna doğru yapacağımız yeni yatırım turunda 6 haneli milyon doları (100 milyon dolar ve üstü) yakalama hedefimiz var" bilgisini paylaştı. Üner, ardından agresif büyüme ile 1 milyar dolarlık değere ulaşarak unicorn olacaklarını söyledi. Hızlı büyümede, bir dönem Türkiye'de "su işinin en etkili oyuncularından" Aslanoba (Erikli) ile Sanko (SanSu - Nestle) gibi yatırımcıların dokunuşunun yanı sıra uluslararası sermaye fonlarından da önemli katkı bekleniyor. Şirketin bir diğer yıldız yatırımcısı ise Türkiye'de son iki yılda yerli startup'lara en fazla yatırımı yapan İbrahim Özer (Escort Teknoloji).

Haberin Devamı

5 kat büyüme hedefi

2015'te hızlı tüketim grubu (PepsiCo, Metro, Danone) deneyimli Ergin Üner ile bilgisayar mühendisi Ozan Alptekin'in kurduğu BiSU, her yıl ortalama 2 kat büyürken, pandemi dönemi bu oranı 3'e katladı. 2022'de kendi depolarından hızlı teslimat servisi BiRi ile hızlı ivme kazandıklarını belirten Üner, 5 katın üzerinde büyüme hedeflediklerini söyledi. BiSU 2021'i 157 milyon TL'lik iş hacmi ile kapatırken, şirketin 2022 hedefi 1 milyar TL'yi yakalamak.

Yatırımcı iştahı açık ‘BiSU’ unicorn olacak

300 su markası var

"Bizim işimizin en önemli tarafı lojistik. Bizim modelde bayilerden komisyon almak olmayacak. Biz komisyonumuzu anlaşacağımız ana üreticilerden alacağız" diye yola çıktıklarını hatırlatan Üner, şöyle devam etti: "Türkiye'de 300 su markası var. Markanın çokluğu lojistikten kaynaklanıyor. Şu anda 65 şehirde toplam 60 marka 'BiSU' sipariş sisteminde yer alıyor. Pandemide hızlı büyüdük. Bunda evde geçirilen sürelerin uzaması etkili oldu. Evlerde tüketim arttı. Ayrıca, evlere bırakılan damacana suyun bedeli nakit ödenirken bizim modelde kredi kartı da devreye girmiş oldu."

Haberin Devamı

Ergin Üner, "Damacana su ile başladığımız işi, tüm boy su ve içeceklere yaydık. Bir mahallede farklı markaların birer bayileri oluyor. Mahalleye her markanın servis aracı ayrı giriyor. Bizim depolarda birçok farklı marka, uygun fiyatlarla bir arada yer alıyor. 'BiRi' adlı hızlı teslimat servisimiz hizmet veriyor" bilgisini verdi.

8 bin kişilik istihdam

Haftanın 7 günü saat 24.00'e kadar, uygun fiyatlı su ve içecek servisi yaptıklarını anlatan Üner, "Bir yandan mahallelerdeki su bayileri ile çalışırken, BiRi olarak kendimiz de İstanbul'un Anadolu yakasından başlayarak depolar kurmaya başladık. 31 depo ile Anadolu yakasını kapsadık. Şimdi Avrupa yakasındayız. İlk depo Esenler'de açıldı, yakında Beşiktaş'a geliyoruz. Yeni depolarımız art arda gelecek, mart sonuna kadar Avrupa yakasında 40'ı bulacağız. Önce İstanbul'u kapsayacağız, sonra diğer illerde yatırımı sürdüreceğiz. 2022 sonu hedefimiz 200 depoya ulaşmak. 2023'te ülke genelinde toplam 1000 depoya ulaşmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ergin, ayrıca şunları kaydetti:

"Bu yıl ayrıca 2.1 milyon haneye ulaşma hedefimiz var. Büyüme tempomuz bu hedefe ulaşabileceğimizi gösteriyor. Bununla birlikte 'Her 3 mahalleye bir depo' planıyla yol alıyoruz. 2023'te 1000 depoya ulaştığımızda yarattığımız istihdam 7 - 8 bin kişiyi bulacak."

Girişim nasıl doğdu?

Çocukluk arkadaşı olan Ergin Üner - Ozan Alptekin ikilisi, su siparişlerinin evlerde buzdolaplarına magnet gibi yapıştırılacak bir buton ile verilmesini planlar. Hesap yaparlar, su siparişi işlemi için butonların her birini 10 dolara satmak gerekir. Pazarlaması zordur, fikri buzdolabına kaldırırlar. Bir dönem sonra ‘app’ yani ‘uygulama’lar dünyada popüler olur. İkili bu kez su siparişi işini kolaylaştıracak mobil uygulama hazırlar. Adı da ‘BiSU’ olur. 2005’te şirket kurulurken Murat Kocaağa ile Cem Ceyhan da yatırımcı ortak olarak girişimci ikiliye katılır.

Yatırımcı iştahı açık ‘BiSU’ unicorn olacak

700 bin dolardan 50 milyon dolara

- BiSU’ya 2015 yılında 3 melek yatırımcı 700 bin dolar üzerinden ilk yatırımı yaptı.

- 2016’da 500 startup ile Sankonline (girişim sermayesi şirketi) 2.2 milyon dolarla yatırıma imza attı.

- 2020’de 16 yeni melek yatırımcı ile 3 yeni fon (TR Angels & Aslanoba & Alesta) değeri, 10.5 milyon dolara taşıdı.

- 2021 sonu ‘Aslanoba & Alesta’ ikilisi ile yeni melek yatırımcılardan gelen sermaye girişiyle şirket değeri 50 milyon doları buldu.

410 bin haneye girdi

- BiSU 2021’de 65 şehirde 410 bin haneye girdi.

- Platformdaki su siparişlerinin % 79’u damacana, % 11’i cam damacana, % 10’u şişe su oldu.

- Siparişlerin % 30’u nakit, kalan 70’i kartla mobil ödeme ile gerçekleşti.

- En çok su siparişi verilen gün pazartesi, en çok sipariş verilen saat dilimi 11:00 - 12:00 oldu.

- Sular pH’a, servis puanına ve fiyata göre tercih edildi.

- Suyun yanında en çok soda sipariş edildi.

- 2 milyon indirme sayısına ulaşıldı, uygulama tek tuş tasarımıyla 2017’de Apple’ın hayatı kolaylaştıranlar kategorisinde en iyi uygulama seçildi.