Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’ya destek vermek için gittiği Kiev’de bir barda sahneye çıkarak gitar çalıp şarkı söylemiş, kendisine yerel bir grup eşlik etmiş. Şarkının adı “Rockin’ In The Free World”.

Blinken savaşın sadece topla tüfekle değil kültür üzerinden de yürütüldüğünü çok iyi bildiğinden olsa gerek kolları sıvayıp sahneye çıkmış. Kendisine herhâlde pek anlamlı gelen bu şarkıyı orada seslendirmiş: “Özgür dünyada rock yapmak.” Ancak şarkının son dörtlüğü ABD’yi ve yazıldığı dönemde başkan olan baba Bush’un politikalarını, genel anlamda ABD’nin savaş politikalarını eleştiriyor. Onu unutmuş olmalı. 

Haberin Devamı

Özgür dünyada rock

Bu Neil Young şarkısının şöyle bir hikâyesi var. 

1989 yılında Sovyetler’in dağılmasına yakın, Berlin duvarının yıkılmak üzere olduğu bir dünyada yazılmış bir şarkı bu. Hani Özal’ın baba Bush’la sıkı fıkı pozlar verdiği dönem. Körfez savaşının hemen öncesi. Humeyni’nin “Şeytan Ayetleri” yüzünden Salman Rüştü içim ölüm fetvası çıkardığı dönem. Yani dünya karışık. 

Young o sırada Sovyetler’de konser vermek üzere bir Rus organizatörle anlaşıyor. Adam parayı alıp ortadan kaybolunca konser iptal oluyor. Grup arkadaşı gitarist Frank Sampedro da şöyle diyor: “Neil’ciğim dünya karışık, paralar da gitti, gel biz ‘özgür dünyada’ rock’a devam edelim.”

“Özgür dünya”, ABD resmi ağzıyla ABD’nin ideolojisinin yaşandığı yerler demek. Yoksa gerçekten özgür olmaktan bahsetmiyor bunu söyleyen kişi. Dalga geçiyor hafiften. Young da diyor ki “Frank, güzel bir laf bu, ben bundan bir şarkı yapacağım izninle…” 

Trump dahil neredeyse bütün ABD başkanlarının bayıldığı, son olarak ABD Dışişleri Bakanı’nın Kiev’de bir barda çaldığı şarkının hikayesi işte böyle. 

Proje aranıyor

İKSV’nin Avrupa Birliği desteğiyle sürdürdüğü bir program var. Adı Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı. Bu hibe programı Anadolu’da yerel Belediyeler ve STK’ları ortaklaşa proje üretmeye ve mevcut kültür sanat ortamına destek olmaya davet ediyor. Programın yaptığı ilk çağrının ardından projeler değerlendirildi ve destek alanlar belli oldu, dört proje, 11 milyon lira destek aldı. 

Haberin Devamı

Adıyaman Kömür Belediyesi, Diyarbakır’da bulunan Önce Çocuklar Derneği ile geliştirdiği proje kapsamında destek aldı. Bu ekip 1. Çocuk ve Gençlik Festivali’ni hayata geçirecek. Kültür sanat etkinlikleri, müzik ve tiyatro atölyeleri düzenlenecek. Bölgedeki normalleşme sürecine katkı sunulacak. 

Çekirdek Eskişehir adlı proje Eskişehir’de belediyeye ait atıl bir binanın kültür sanat merkezine dönüştürülmesini içeriyor. Puruli Kültür Sanat Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi birlikte gerçekleştirecekler. 

Konserve adlı program kentler arası misafir sanatçı programı ağı olmayı hedefliyor. Yerel halkı güncel sanat çerçevesinde bir araya getirmeyi amaçlayan proje, Teos Kültür Sanat Derneği, Bursa Nilüfer Belediyesi ve İzmir Selçuk Belediyesi’nin ortaklaşa girişimi. 

Demir Elma Festivali Doğu Karadeniz’deki kültür sanat çalışmalarını desteklemek amacı taşıyor. Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği ile Artvin Borçka belediyesinin ortak girişimi. 

Haberin Devamı

Ortaklaşa Hibe Programı destekleyecek yeni projeler arıyor. 4 Nisan’da başlayan ikinci çağrı dönemi 4 Haziran’da sona erecek. Belediye ve STK’ların ortak projeyle başvurabildiği bu hibe programına katılmak ve Anadolu’nun kültür sanat ortamına katkıda bulunmak için hala şans var. Toplamda 900 bin avro destek verilecek. Proje onaylandıktan sonra 6-12 ay içinde gerçekleşmesi beklenecek. 

Bulunduğu, hizmet ettiği yeri güzelleştirmek, kültürel açıdan zenginleştirmek isteyen herkese duyurmuş olayım.