Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

13 Kasım 2024 gecesi birçok saat meraklısı gibi saatçilik dünyasının en büyük ödül organizasyonu olan Grand Prix d’Horlogerie de Genève’de (GPHG) törenini izledim. Sahneye çıkan herkesin Fransızca konuştuğu gecede sunucuyu hiç beğenmedim. Saatten anlayan biri olmalıydı bence. Ödül verilen saatlerin çoğunu tahmin edemedim, sadece 15 ödülden 5’ini bildim. (GPHG, çoğunluğu erkek olan 960 kişinin oy verdiği bir sisteme sahip.)  

Sonsuzluğa saygı, cesarete övgü

Bu yıl ilk defa “Sadece Zaman” isimli bir ana kategori eklendi. Bu seneden itibaren iki veya üç ibreli (akrep, yelkovan veya saniye) değerli taş olmayan saatler bu kategoride yarışacak. Bu tarz saatler “komplikasyonsuz klasik saatler” olarak biliniyor. “Mekanik Saat” isimli yeni bir kategori daha ihdas edildi ancak sadece duyurusu yapıldı, yeni bir masa veya duvar saati tasarlamaları için üreticilere bir yıl süre tanındı. Bazı ödüllere de perakende satış fiyatı üzerinden düzenlemeler getirildi. Ayrıca inovasyon ödülünün yerine “eko-inovasyon” başlığı ile sürdürülebilirlik ve izlenebilirliğe önem veren bir ödül düşünülmüş. İkonik saat kategorisi bence gereksiz keşke yerine quartz saatler için bir ödül verilse. Böylece önemli bir eksiklik tamamlanmış olurdu. Bu arada Kudoke’nin 2019’daki başarısını tekrarlaması güzeldi. Japon bağımsız saat üreticisi Jiro Katayama’nın ses seviye ölçüm cihazlarının gösterge paneline benzeyen saatiyle ödül alması tuhaftı, kollokium kazanmalıydı bence. Jüri özel ödülü ise efsane kasa yapımcısı Jean-Pierre Hagmann’a (83) verildi.

Haberin Devamı

Sonsuzluğa saygı 

Her şeyden önce zaman ölçümünde çıtayı yükselten IWC markasını kutlamak gerek: IWC Schaffhausen imzalı Portugieser Eternal Calendar saati tartışmaya yer bırakmayacak şekilde herkesin onayını alarak gecenin en büyük ödülünün Aiguille d’Or’un (Altın İbre) sahibi, yani “en iyilerin en iyisi” seçildi. Bu köşede, 14 Nisan 2024 tarihli yazımda “Sonsuzluğa Saygı” mottosuyla duyurulan bu saatin öneminden söz etmiştim: Portugieser Eternal Calendar adının hakkını vererek 45 milyon yılda bir gün sapıyor!

Haberin Devamı

IWC mühendisleri tam bir Ay döngüsü

29 gün 12 saat 44 dakika ve 2,88 saniye sürdüğünden 45 milyon yıl boyunca doğru olması için hatasız bir mekanizma icat etmiş. “400-yıl çarkı” adı verilen yeni bir dişli ise her 400 yılda artık yıl istisna kuralını dikkate alarak bir defada üç artık yılı hesaba katıyor. En yakın tarih ise 2100. Bu arada saatin üzerindeki yıl göstergesinin 3999 yılına kadar doğru olması da ayrı bir başarı. Saatin bir haftalık güç rezervine sahip olduğunu söyleyince insanın içinden “Yok artık!” diyesi geliyor. Peki IWC markasının bu ödüle ihtiyacı var mıydı? Bence yoktu, zaten aylar önce duyurulduğunda herkes saygıdan ayağa kalkıp ceketini iliklemişti. (Eternal Calendar, Guinness rekorlar kitabında yerini aldı.) 

Cesarete övgü 

Tıpkı “Aiguille d’Or” gibi kategori üstü bir ödül olan “Audacity” (cesaret) ödülü ise Mirage Sienna ile Berneron’a verildi. 25 Şubat 2024’te yine bu sayfada Sylvain Berneron ve Salvador Dali’den esinlenerek ürettiği tam bir deli işi olan Mirage modelinden söz etmiştim. Saat bir merak ve tutku işi, kurallara uymayan Sylvain Berneron da bütün maddi birikimini bu saat için harcamış, böyle idealist insanları seviyorum.