Gazete binasındayım, Milliyet gazetesinin bulunduğu üçüncü katta, sırtım pencereye dönük oturuyorum. Başımı ne zaman pencereye doğru çevirsem rüzgârla savrulan minik kar tanelerinin uçuştuğunu görüyorum.
Yine kar tanelerine bir bakıştan sonra, bu kar tutmaz diye düşünürken üzeri her zaman karla kaplı bir dağdan ilham alan bir saatle ilgili haber duyurusunun geldiğini gördüm. Grand Seiko markasının simgelerinden biri haline gelen Iwate Dağı’ndan ilham alan bir saat: SLGH027.
Kuzey Japonya’da bulunan Iwate Dağı çevresi mekanik saatler üretmek için biçilmiş kaftan, sessiz ve sakin bir yer ama muhteşem doğasına ve kültürel hazinelerine rağmen biraz da ıssız bir yer. Öyle ki Japonya’ya giden turistlerin sadece %2’si bu bölgeyi geziyormuş.
İlk Iwate Dağı desenine sahip kadran 2006’da piyasaya çıktı ve o zamandan beri bu karlı dağ Grand Seiko tarzı saat yapımcılığı ile yakından ilişkili bir ilham kaynağı. Iwate Dağı, Japonya’nın aktif yanardağlarından biri. Kızgın lavların akışı dağın derin yarıkların bulunduğu engebeli yüzeyine karakteristik bir şekil vermiş. Yeni modelin kadranı ise Iwate Dağı’nın gökyüzünden görüldüğü halini görselleştiriyor. Kadranın açık mavi tonu ise dağın çevresindeki soğuk havayı ve akarsuyun saflığını simgeliyormuş. Grand Seiko saatleri parlaklığı ile meşhur Zaratsu cilalama tekniği ile tanınıyor fakat bu modelde istenen “sessizlik ve uyum havası” için cilalama parlak değil de mat uygulanmış. Mekanizma tarafında ise Şizukuişi Nehri’nin dalgalı yüzeyini taklit eden bir tasarım görülüyor.
Saati yapan ustalar Iwate Dağı manzarasına bakan Grand Seiko Şizukuişi Saat Atölyesi’nde çalışıyor. Bu atölye mekanik saat üretimine adanmış. Grand Seiko markasının doğuşunun 60. yıl dönümünde 20 Temmuz 2020’de açılan atölye ünlü Japon mimar Kengo Kuma’nın imzasını taşıyor. (Bir de “spring drive” adı verilen ve mekanik ile elektronik saatçiliği birleştiren mekanizmalı saatlerin üretildiği yer olan Şinşu Saat Atölyesi var. Bu atölye de Suwa Gölü’ne yakın olduğu için gölden esinlenen tasarımlara sahip birçok modele imza atmış.)
Grand Seiko tabiatla haşır neşir olmayı seven bir marka ve zaten “Zamanın Doğası” felsefesini kendine yol olarak benimsemiş. Japonya’da, yılın dört mevsiminin her biri altı küçük mevsimden (sekki) oluşuyor ve 24 mevsimin hepsinin kendine has farklı karakterleri var. Birinden diğerine mevsim hafifçe değişirken dikkatli bakışlar tarafından fark edilen özellikler taşıyor.
Grand Seiko efsanevi “Snowflake” (kar tanesi) modelleri dışında kış mevsimine adanmış birçok model üretti ve üretmeye devam ediyor. Kış, birçok aşamadan oluşan bir mevsim olarak belirgin tanımlara sahip: Yoğun kar yağışı için taisetsu, kar fırtınası için şosetsu, en soğuk gün için taikan ve yılın en kısa günü yani kış gündönümü için toji ve koyu renkli kar için de miyuki kelimeleri uygun görülmüş ve
her birine karşılık gelen bir saat var.
Bu kadar derinlere gitmeye gerek duymayanlar için kış mevsimine uygun çok güzel başka saatler de var: Seiko Presage (SRPB43), Tissot PR 100 Chronograph (T150.417.11.351.00), Citizen Zenshin (NJ0180-80M), Citizen Promaster (BN0165-55L) ve Tudor Pelagos (M25600TB-0001).