Şapkamızı önümüze koymanın tam zamanı: Nasıl bir dünya istiyoruz? Yeni yıl bunun için bir fırsat! Nasıl girersen öyle gider, derler ya! Yılbaşı akşamından başlayarak yeni yıla çevreye duyarlı umutlarla girmeye ne dersiniz?
Artık 2022’nin son günleri. Yeni bir yıl bizi bekliyor. Her yeni yıl, aynı zamanda yeni umutlar ve yeni hayaller demek. Tabii sadece kendimiz için değil. Ait olduğumuz dünyanın, coğrafyanın ve çevrenin de daha iyi bir yer olması için umut etmek ve çabalamak gerekiyor. Çünkü varoluşumuz ekosistemden bağımsız değil.
Seçimlerimiz ve yaşam şeklimizle, havayı kirlettiğimizde er ya da geç sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. Hoyratça yaklaştığımız su, gün geliyor musluktan akmamaya başlıyor. Kestiğimiz her ağaç, oksijenimizi azaltıyor; betona gömdüğümüz toprak, gün geliyor bizi açlıkla sınıyor. O yüzden, yeni yılda ve gelecek yıllarda atacağımız her adımın çevreye duyarlı olması şart. Belki yeni yıl, bunun ilk adımı için iyi bir vesile olur.
Sonuçta tüketimin en yoğun olduğu dönemlerden biri yılbaşı. Birkaç saatlik mutluluk için alınan renkli süslemeler, büyük kısmı birkaç yıl sonra çöpü boylayan hediyeler, çoğu yenilmeden atılan yiyecekler, çevreye saçılan konfetiler ve kuşları öldüren havaifişekler... Aslında tüm bunlar olmadan da yeni yılı kutlamak pekâlâ mümkün. Neler mi yapılabilir?
Ekolojik bir sofra
Mesela işe yılbaşı sofrasından başlayabiliriz. Tüketemeyeceğimiz hiçbir şeyi masaya koymayalım bu yıl. Hatta menüyü bitkisel ağırlıklı hazırlamak da iyi bir seçenek. Sonuçta etin karbon ayak izinin fazlalığı malum. Yılbaşı sofrası alışverişinde de yerel ürünlerin tercihi, çevresel etkiler açısından çok önemli. Yerel yiyecekler satın almak, enerji tüketimi ve atıkları azaltmanın yanı sıra yerel ekonomiyi de destekliyor. Mesela kadın veya üretici kooperatiflerinin ürünlerini satın almak, iyi bir destek unsuru olabilir.
Ekolojik bir hediye
Yılbaşı hediyesi seçerken de ikinci el kitap, konser ya tiyatro biletini tercih edebilir, çevre ya da eğitim için çalışan bir sivil toplum kuruluşuna bağış seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Ya da tamir edilip dönüştürülmüş ürünlere yönelebilirsiniz. Elektrikli eşya satın almayı düşünüyorsanız, enerji kullanım performanslarını da göz önünde bulundurmalısınız. Hediyenizi paketlerken de sürdürülebilir ambalaj malzemelerini kullanabilir, evinizdeki kumaş parçaları, dergi, gazete ve ambalaj kâğıtlarından faydalanabilirsiniz.
Ekolojik bir süsleme
Ve elbette yılbaşı partilerinin olmazsa olmazı, yılbaşı ağacı ve süslemeler… Yapay plastik ağaçların ciddi bir karbon emisyonuna yol açtığını biliyoruz. Bunun yerine saksıda canlı ladin ve köknar ağacı alıp, evdeki renkli kâğıt-karton ve ipleri kullanarak ağacınızı süsleyebilir, sonrasında da ağacı toprakla buluşturup doğaya bir armağan sunabilirsiniz. Ama varsa yapay ağacınızı onu yıllarca kullanmak da çevreci. Zira Carbon Trust’a göre, yapay ağacı sürekli kullanmak, her yıl ticari bir çam almaktan daha az karbon salınımına neden oluyor. Tabii doğadan toplayacağınız ağaç dallarını üçgen biçiminde üst üste bağlayıp ışıklandırmak da bir seçenek. Süslemeler söz konusu olduğunda da, parti mağazasında satılan dekorasyon malzemelerinin plastik veya geri dönüştürülemez malzemelerden yapıldığını unutmamak gerek! O yüzden mümkünse evdeki malzemeden süsler hazırlamak ya da doğal malzemeden yapılmış süslemelere yönelmek gerekiyor.
Ekolojik bir başlangıç
Son olarak her yeni yıl, aynı zamanda yeni başlangıçlar anlamına geliyor. Atmak yerine, onarmayı, tamir etmeyi ve dönüştürmeyi hayatımıza adapte edebiliriz. Takas etkinliklerine katılabilir, sürdürülebilir üretim alternatiflerini daha çok destekleyebiliriz. Daha çok yürümek, daha sık toplu ulaşım kullanmak, enerji tasarruf etmek, çöpümüzü ayrıştırmak, plastik poşet ve PET şişe kullanımını azaltmak, temizlikte deniz ve su kaynaklarını gözetmek, yaşadığımız çevreyi yeşillendirmek bize düşen bireysel görevler. Herkese iyi seneler!