Kurban Bayramı’nda hayvandan insana bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu nedenle kurban satış yerlerinin, kurbanın naklinin, kesim yerlerinin ve etin işlenmesi aşamalarının gerekli hijyen şartlarını taşıması gerekir.
Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü, yazıma önce bayramınızı kutlayarak başlamak istiyorum. Kutlama dileklerimiz geleneksel olarak hep sağlık dileğini de içerir. Bayramı, yaş gününü, yeni yılı kutlarken sağlıklı olsun dileklerimizi de iletiriz. Doğrusu da budur gerçekten, sağlık olmadan hiçbir şeyin değeri yoktur. Sağlık her şeyden önce gelir. Bu yıl Kurban Bayramımız yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk geldi.
Birçoğumuz da bu süreyi tatil beldelerine seyahat ederek geçiriyor. İster evimizde, ister uzakta, ister tatilde ister nöbette olalım bayramların değeri hepimiz için büyüktür. Birlik, beraberlik ve dayanışmayı çağrıştırır. Ben bugünkü yazımda Kurban Bayramı’nın sağlığı ilgilendiren kısmından bahsedeceğim. Sağlık Bakanlığımızın da uyardığı gibi Kurban Bayramı’nda hayvandan insana bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu nedenle kurban satış yerlerinin, kurbanın naklinin, kesim yerlerinin ve etin işlenmesi aşamalarının gerekli hijyen ve teknik şartları taşıması gerekir. Hasta hayvanla temas, ondan elde edilen etin tüketimi, hayvanın salgılarına, kanına veya diğer çıkartılarına dokunma sonucu, deri, kürk, deriden yapılan eşyalarla temas, hayvanlardan beslenen kene, sivrisinek gibi hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşabilen bir dolu hastalık vardır.
Hayvan dışkısının ete bulaşmasıyla az pişmiş ya da çiğ köfte gibi pişmemiş et tüketenlerde sık görülen E. Coli infeksiyonu toplu yemek yenilen yerlerde görülen ishal ve kusmayla seyreden infeksiyonların en sık sebebidir. Benzer şekilde sıklıkla kedi dışkısıyla bulaşan toksoplazma paraziti ise halsizlik, yorgunluk, lenf bezlerinde büyüme gibi belirtilerle hafif geçebildiği gibi bağışıklık sistemi düşük kimselerde ağır seyredebilir. Gebelik sırasında infeksiyonlu anneden bebeğine geçip, bebekte beyin hasarı, körlük ve büyüme geriliği yapabilir.
Üç tür şarbon vardır
Yumurta ve kanatlı hayvanlar başta olmak üzere sığır eti, koyun eti, balık, süt ve süt ürünleri gibi gıdalarla bulaşan Salmonella mikrobu ise tifo olarak yaygın tanınan türü ile beraber mide bulantısı, karın krampları, kusma ve ishale sebep olabilir. Özellikle sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bir diğer hastalık şarbondur. Üç tür şarbon vardır. Sindirim sistemi şarbonu, hastalığı taşıyan hayvanların çiğ veya az pişmiş etini yemekle bulaşır. Nadirdir. Hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı, kanlı kusma, kanlı ishal vardır. Daha ileri aşamada karında sıvı birikir. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Akciğer şarbonu, hayvanların kıl ve yünlerinin işlenmesi sırasında hava yoluyla alınır. Hızla solunum yetmezliği, şok ile ölüme sebep olur. Biyolojik silah olarak kullanımı ve bu mikrobu içeren mektuplar bir zamanlar çok konuşulmuştu. En sık görülen şekli ise deri şarbonudur.Çoban çıbanı diye de bilinir. Hayvanların kesilmesi sırasında açık yara varsa deriden bulaşır. Çıbanı çevreleyen doku geniş, ödemli, kırmızıdır. Bölgesel lenf düğümü şiş, ağrılıdır. Yüz ve boyun bölgesindeyse tablo daha ciddi seyreder.
Hastalıktan korunmak için
Etin rengi ve kokusuna bakın, iyice pişirin. Ete çıplak elle dokunmayın.Dokunmak zorunda kalırsanız, ellerinizi iyice yıkayın. Eğer elinizde sıyrık, açık yara varsa kapatın. Et kestiğiniz tahtada çiğ sebze ve salata doğramayın. Kesim bıçağını iyi yıkayın. Derin dondurucuda ise 6 aydan fazla bekletilmiş etleri tüketmeyin. Buzdolabınızda beklettiğiniz etli yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın.