Arife günü bayramlık ikramlıklar telaşı başlar. Bazı tatlılar önden hazırlanır. Lokumlar, akide şekerleri alınır. Bayram yemeği dışında çay ve kahve yanına misafirlere sunulacak kurabiyeler, çörekler de hazır edilir. Kurabiye deyince pek çok yörede, hatta eski Osmanlı coğrafyasında pek çok ülkede Ramazan ve Şeker Bayramı için hazırlanan pek çok kurabiye çeşidi var. Kurabiye kelimesi de hemen her ülkede ve dilde karşımıza çıkıyor. Yunanistan’da Kourabiedes, Sırbıstan’da Gurabija, Arapça konuşulan ülkelerde Qurabiya gibi çeşitlemeleri var. Kelime kökeni olarak bize Arapçadan geçmiş. Garip kelimesiyle aynı kökten geliyor. Bu konuyu yıllar önce Orta Çağ Arap mutfağı konusunda uzman olan yemek tarihçisi Charles Perry ile konuşmuştum. Kendisi 1226 tarihli “Kitab-al-Tabikh” adlı Bağdat mutfağı üzerine eserin Arapça aslından İngilizceye son ve doğru çevirisini yapan kişi. Kurabiye kelimesinin Arapça “garip” kelimesinden türediğini açıklamıştı. Buradaki “garip” kelimesi, bizim kullandığımız gibi garip ya da tuhaf anlamında değil, ama dikkat çekici, değişik ve takdire şayan anlamına geliyor, hatta biraz egzotik gibi sıra dışı çağrışımları da var. Zamanla bu kelime değişik göz alıcı şekilli hamur işlerini tanımlamak için kullanılmaya başlanmış ve “guraiba” şekline dönüşmüş. Pek çok dile de Türkçe’den geçmiş. Örneğin Kırım Tatarları da khurabye diyorlar. Her ülkenin bir kurabiyesi olduğu kadar hepsinin de birbirinden farklı şekilleri var. Bu kez tarifimiz Antep ve Kilis tarafından. Artık yıl boyu bulunsa da eskiden sadece Ramazan ayında yapılan, o da Ramazan sıcak aylarına denk gelmediği zaman kıvamı tutturulabilen bir kurabiye. Aslında kolay ama püf noktası çok, onun için genelde herkes tatlıcılardan alıyor. Gene de denemeye değer.
MALZEMELER
■ 1 kg kurabiye unu
■ (600 g böreklik baklavalık un, 400 g ince irmik)
■ 450 g sade yağ
■ 300 g şeker
■ Üstü için çiğ Antep fıstığı
YAPILIŞI: Bu kurabiyenin sırrı, Antep ve Kilis’e özgü un ve irmik karışımı özel kurabiye unu kullanılmasıdır. 600 gram un ile 400 gram ince irmik karıştırılarak hazırlanır. Eğer bu özel unu bulamazsanız, evde de 600 gram kurabiyelik un ile 400 gram ince irmik karıştırarak kullanabilirsiniz. Gene urabiyenin ağızda dağılan gevrekliği sadeyağ kullanılmasından geliyor. Eğer sade yağ bulamazsanız yarım kilo veya biraz fazlası tereyağını tavada eritip ayrışan ayranını yani sulu kısmını alarak kalan sırf yagğ kısmını kullanabilirsiniz.
Sade yağ ve şekeri bir hamur kabında karıştırın. Şeker aslında yağ ile eşit miktarda diye tariflerde veriliyor ama ben daha az kullanıyorum. Karışımı beyazlaşana kadar çırpın. Un ve irmik karışımını azar azar ekleyerek yedirin ve yoğurun. Oldukça zor tutan bir hamur olacak. Şekil verilebilir bir kıvama geldiğinde, yumurta büyüklüğünde parçalar alıp iki ucu sivri tombul çubuklar halinde yuvarlayın, iki sivri ucu ay şekli verir şekilde birleştirin. Birleşme yerine birer Antep fıstığı yerleştirin ve fırın tepsisine dizin. 150 dereceye ısıtılmış çok sıcak olmayan fırında 35 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin pembeleşmesine izin vermeyin, beyaz kalmaları gerekir. İşte bayram için harika bir ikramlık kurabiye tarifi. Afiyet olsun!