07.07.2024 - 12:06 | Son Güncellenme:
İçeriğinde bol miktarda omega 3, omega 6 yağ asitleri ile B6, A, K ve E vitaminleri barındıran karanfilin pek çok faydası bulunuyor. Asırlardır pek çok medeniyette şifa amacıyla kullanılan bu baharat özellikle diş ağrısını gidermek konusunda çok etkili. Karanfil çayı üst solunum yolu hastalıkların semptomlarını hafifletebilir ve çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir. Ancak bu baharatın günde 2 ila 3 gramdan fazla tüketilmesi yan etkilere neden olabilir.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabiliyor. Karanfil tüketince kendinizi 24 saat gözlemleyin ve cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durun.
Yapılan araştırmalarda karanfilin aşırı tüketiminin erkeklerde cinsel problemlere neden olabildiği gözlendi. Ek olarak aşırı dozda karanfil tüketimi kanın seyrelmesine sebep olabilir. Karanfil çok faydalı bir baharat olmasına rağmen aşırı tüketiminin toksik etkiye yol açabileceği biliniyor. Dolayısıyla uzmanlar karanfilin kontrollü bir şekilde tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kimileri karanfilin keskin ve acı tadını sevmediğinden, çiğnemek yerine doğrudan yutmayı tercih ediyor. Ancak karanfili çiğnemeyip yutmak bu kişilerde mide yanması gibi şikayetlere neden olabiliyor. Eğer böyle bir şikayetiniz varsa karanfili yutmak yerine çiğnemeyi veya yemeklerde baharat olarak kullanmayı deneyebilirsiniz.
Karanfil çok faydalı bir besin olmasına rağmen hamilelere ve emziren kadınlara önerilmez. Bununla birlikte hamilelik sürecinde yaşanan diş problemlerine karşı bazı uzmanlar karanfil yağının sürülmesini öneriyor. Gebelikte karanfil yağının zararları net olarak bilinmediğinden dişlerinizle ilgili herhangi bir probleminiz için karanfil yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Karanfil çiğnemek veya karanfil suyuyla gargara yapmak diş ağrısını giderebilir. Ancak bu yönteme çok sık başvuruyorsanız karanfilin diş etlerine, mukoza zarlarına ve deriye zarar verebileceğini de unutmamalısınız. Diş ve diş etleriyle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız vakit kaybetmeden diş hekimine danışmanız gerekiyor.
Karanfil kullanımı kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle diyabetlilerin kontrollü ve dikkatli bir şekilde karanfil tüketmesi öneriliyor.