Son dakika RNA haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan RNA gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan RNA haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 391 rna haberi bulunmuştur.
Çin'de yeni virüs salgını hızla yayılıyor! HMPV nedir?Çin'deki yeni salgın, COVID-19'un tam beşinci yıl dönümünde ortaya çıktı. 'Gizemli' virüs salgını ülkeyi alarma geçirirken krematoryumlar ve hastaneler dolup taşmaya başladı. HMPV olarak tanımlanan insan metapnömovirüsü nedir? HMPV nasıl bulaşıyor? Başka ülkelere yayılma riski var mı? İşte yeni salgın hakkında bilinenler...
Bilim insanları 'bir dönüm noktası' diye duyurdu: Geleceği değiştirecekİsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi, baş araştırmacı Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis öncülüğünde kalbin ‘mini bir beyne’, yani kalp atışını kontrol eden kendi sinir sistemine sahip olduğunu gösteren bir çalışma gerçekleştirdi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı ise “Bu keşif, kalp sağlığı alanında önemli bir dönüm noktası olabilir" dedi.
‘Somon’lu güzellikHollywood yıldızı Jennifer Aniston’ın bir TV şovunda güzellik prosedürü olarak yüzüne somon spermi enjekte ettirdiğine dair iddiaları kabul etmesi, uygulamaya dair merak uyandırdı.
Nobel Tıp Ödülü... ‘MikroRNA’ çalışmasına2024 Nobel Tıp Ödülü’ne “mikroRNA’nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü” çalışmalarına imza atan ABD’li Victor Ambros ile Gary Ruvkun layık görüldü.
2024 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu2024 Nobel Tıp Ödülü'nü 'mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi' çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
Akciğer kanseri aşısında Türkiye farkıAkciğer kanserine karşı tasarlanan ilk mRNA aşısı olan BioNTech’in BNT116’sı, küçük hücreli dışı akciğer kanserini (KHDAK) tedavi etmek ve tekrarlamasını önlemesi hedefiyle klinik çalışmalarını aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkede sürdürüyor.
İnsanlık için büyük umut! Akciğer kanseri için ilk aşıAkciğer kanserine karşı dünyada ilk kez geliştirilen aşının klinik denemelerinin yapıldığı yedi ülke arasında Türkiye de yer alıyor. BNT116 adlı mRNA aşısı, bağışıklığı “savaş”a hazırlıyor.
Yaşlılık kapıyı iki kere çalarAraştırmaya göre, insanlar yıldan yıla kronolojik bir şekilde yaşlanmıyor. Vücudun önce 44 yaşında, ardından 60 yaşında iki kez büyük değişimler geçirerek alarm vermesiyle yaşlanma gerçekleşiyor.
‘Tanısız’ hastalıkların gen haritası çıkarılacakTürkiye’nin gen haritasını çıkarma hedefiyle 2017’de yola çıkan Genom Projesi, ikinci fazı olan Ulusal Genom ve Biyoinformatik Projesi ile devam ediyor. Çalışmalarda nadir hastalıklara yoğunlaşılacak aşamaya gelindi.
İlk defa kişiye özel kanser aşısı uygulandı! Tümörü böyle yok edecek: 'Çok umut verici'Geçtiğimiz günlerde 55 yaşındaki bağırsak kanseri hastası, kendisine özel geliştirilmiş aşıyla tedaviye başladı. Tümör üzerindeki yok edici etkisi göz önüne alındığında kansere yönelik tedaviler için çığır açıcı olarak görülen kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla ilgili bilinmeyenleri, 2 Türk uzman tüm detaylarıyla Milliyet.com.tr'ye anlattı.
Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı geliyorİngiltere’de cilt kanserinin en ölümcül türü olan “melanom”a karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısının denemeleri yapılıyor. İlk sonuçlara göre, Moderna ve MSD’nin geliştirdiği aşı yaşama şansını artırıyor. Testlere 1.100 kişinin katılacağı, Kovid-19 aşılarıyla aynı teknolojinin kullanıldığı bildirildi. Aşı, tümörle savaşta bağışıklığı tetiklemesi için tasarlandı.
İstanbul’da günde 300 hasta geliyorKış mevsiminde artan enfeksiyonlar sebebiyle yoğun bakımlarda yer sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Buna bir de acil durum hastaları, kronik son evre kanser hastaları, aylarca bakım görmesi gereken palyatif hastalar eklenince günde ortalama 200-300 hasta için yoğun bakım talebi oluştu.
Aşı programı neden geçmişte kaldı? Bakan Koca'dan Eris varyantı açıklamasıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantıyla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, 'Eris varyantı niçin toplumsal gündem olacak önemde değil? Aşı programı neden geçmişte kaldı?' sorularına yanıt verdi.
Aşı programı neden geçmişte kaldı? Bakan Koca'dan Eris varyantı açıklamasıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantıyla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, 'Eris varyantı niçin toplumsal gündem olacak önemde değil? Aşı programı neden geçmişte kaldı?' sorularına yanıt verdi.
Nobel Tıp, mRNA teknolojisi geliştiren bilim insanlarına2023 Nobel Tıp Ödülü, Kovıd-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı bilim insanları Katalin Karikó ve Drew Weissman’a verildi.
Prof. Dr. Ceyhan'dan korkutan açıklama! Yeni varyantlarla pandemi devam edebilirHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyledi.
Periyodik Tablo ve Cetveli: Periyodik Sistemde Kaç Tane Element Vardır? Periyodik Tablo ve Sıralaması Nasıldır?Kimyasal elementlerin sınıflandırılması ile oluşan periyodik tablo özellikle lise öğrencilerinin karşısına çıkan konulardan bir tanesidir. Özellikle p, k, s elementi en çok merak edilen elementlerdendir. Periyodik cetvel, periyodik çizelge, periyodik sistem, element tablosu gibi pek çok farklı isimle de bilinmektedir. Periyodik tablo grup, periyot ve bloklara göre ayrılmaktadır. Artan atom numaralarına göre sıralanan elementler atom yarıçapı, iyonlaşma enerjisi, elektronegatiflik özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Periyodik cetveldeki elementlerin özellikleri nelerdir? Periyodik tablo ve grup isimleri ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Rna ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.