Son dakika kazı çalışmaları haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kazı çalışmaları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kazı çalışmaları haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 3.145 kazı çalışmaları haberi bulunmuştur.
Yılın keşifleri“Milliyet Yılın Arkeolojik Keşifleri” listesinde bu yıl “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular ilk sırada yer aldı.
Bathonea: İstanbul’un bilgi deposuİstanbul’da, Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar kıyısında İstanbul tarihi için önemli bir arkeolojik kazı çalışması var. Hellenistik Dönem’den Geç Osmanlı’ya kadar uzanan kalıntıların bulunduğu Bathonea Antik Kenti’ndeki kazılarla İstanbul tarihinin eksik parçaları tamamlanıyor.
Mağarada büyük keşif! 100 yıldır izini sürüyorlardı: Büyük ipuçları elde ettikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İnönü Mağarası kazılarının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, mağarada Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar'a ait izler bulunduğunu belirterek, “İnönü Mağarası’nın 3’üncü tabakasında bulunan ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen bulguların ve buluntuların Eski Anadolu’nun kayıp bir topluluğu olan Kaşkalar ile ilişkili olabileceğini iddia ediyoruz” dedi.
Mağarada büyük keşif! 100 yıldır izini sürüyorlardı: Büyük ipuçları elde ettikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İnönü Mağarası kazılarının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, mağarada Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar'a ait izler bulunduğunu belirterek, “İnönü Mağarası’nın 3’üncü tabakasında bulunan ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen bulguların ve buluntuların Eski Anadolu’nun kayıp bir topluluğu olan Kaşkalar ile ilişkili olabileceğini iddia ediyoruz” dedi.
Ahırdan mozaik çıktıMuğla Milas’taki Herakleia Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında, köylüler tarafından ahır olarak kullanılan bir Roma hamamının tabanında timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı betimlemeleri içeren mozaikler bulundu.
Pompeiopolis’un tiyatrosu gün yüzüne çıkıyorKastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’nde tiyatro ve odeonda (konser salonu) yürütülen kazı çalışmaları tamamlandı.
7,5 milyon yıllık tarih Kayseri’de ayaklanıyor! 100’ü aşkın fosil...Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan bölgesinde yapılan ve 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatan kazı çalışmaları sonucu, bölgede yaşamış olan canlılara ait bulunan fosillerin ziyarete açılacağı sergide ziyaretçilere tarih hem anlatılacak hem de gösterilecek.
Ters çevrilmiş bir mermer sütun kaidesi keşfedildi! 'Mimari açıdan benzersiz'Bolu’da kazı çalışmalarının tamamlandığı antik stadion ile ilgili makale yazan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, “Anadolu'da Roma Dönemi'ne ait yüzlerce inşaat yazıtı bulunmasına rağmen, Bolu'daki stadion yazıtı mimari açıdan benzersizdir” dedi.
Ulucak’ta toplu objeler bulunduUlucak Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, “7 bin 800 yıllık binanın bilinçli olarak yakılıp, tabanına da belli nesnelerin bilinçli olarak bırakıldığını düşünüyoruz” dedi.
Akdeniz'in en büyüklerinden! Her geçen gün bir yenisi ortaya çıkıyorAkdeniz’in en büyük tiyatrolarından olan İzmir'in merkezindeki antik döneme ait Smyrna Tiyatrosu gün yüzüne çıkartılıyor. İKÇÜ Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, 'Nal' şeklinde mimari bir tasarıma ve 20 bin kişilik oturma alanına sahip olan tiyatronun basamaklarının her geçen gün daha da ortaya çıkarıldığını söyledi.
Antalya'da bilim dünyasını heyecanlandıran gelişme: 'Noel Baba'nın mezarı bulundu
Tüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı.
Dünyanın gözünü Antalya’ya çeviren gelişme! 'Noel Baba' araştırmaları sonuç verdiTüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı.
Kış geldi, Medusa mozaiğinin üzeri kapatıldıBurdur'daki Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, iklim şartlarından korunması amacıyla yaz ayları boyunca açık olan Medusa mozaiği ile Odeion stoası zemin mozaiğinin üzerinin kapatıldığını duyurdu. Medusa mozaiği, nisan ayında tekrar ziyarete açık açılacak.
Üzeri kapatılıp korumaya alındı: Dünyada eşi benzeri yokBurdur'daki Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, iklim şartlarından korunması amacıyla yaz ayları boyunca açık olan Medusa mozaiği ile Odeion stoası zemin mozaiğinin üzerinin kapatıldığını duyurdu. Medusa mozaiği, nisan ayında tekrar ziyarete açık açılacak.
’Büyük dönüşüm’ün benzersiz merkeziNeolitik Dönem açısından çok önemli bir nokta olan Şanlıurfa, 4-8 Kasım tarihleri arasında Dünya Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.
İznik Gölü’ndeki kilise 2025’te ziyarete açılacakBursa'nın İznik ilçesinde 2014 yılında keşfedilen İznik Su Altı Bazilikal Kilisesi, Birinci Konsil’in 1700. yılı olan 2025 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.
Bakan duyurdu! 4. yüzyıla ait heykelin kafası da bulunduKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli’deki Tripolis Antik Kentinde yapılan kazılarda, milattan sonra 4'üncü yüzyıla tarihlenen üst düzey bir kamu yöneticisine ait heykelin eksik kalan başının gün yüzüne çıkarıldığını kaydedildi.
Arkeolojik eserlerin yaşı nasıl belirlenir?Arkeologlar tarafından yapılan bir kazıda ortaya çıkarılan eski bir çömlek ya da aksesuar, binlerce yıl öncesine ait bir medeniyetin ipuçlarını taşır. Peki, bu arkeolojik eserlerin ne kadar eski olduğunu nasıl öğreniyoruz? Aslında bu sorunun cevabı, bilim insanlarının geliştirdiği karmaşık ama bir o kadar da etkileyici yöntemlerde saklı. Arkeolojik eserlerin yaşının belirlenmesi ile yalnızca o döneme tarihî bilgilere ulaşmakla kalmıyor aynı zamanda geçmişle bugün arasında bir köprü de kurmuş oluyoruz.
Tarihi Keykavus Kalesi gün yüzüne çıkarılıyorYozgat'ın Sorgun ilçesinde bulunan Kerkenes Harabeleri olarak da bilinen Pteria Antik Kenti'ndeki Keykavus Kalesi, yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor.
Kazı Çalışmaları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.