Son dakika çocuk sağlığı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuk sağlığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuk sağlığı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 6.369 çocuk sağlığı haberi bulunmuştur.
2025 Sözel Bölümler: 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversite Sözel (TS) Bölüm Meslekleri Nelerdir?Kısaltılmış hali TS olarak bilinen sözel bölümler Türkçe ve Sosyal Bilimler ağırlıklıdır. Türkçe, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya gibi derslere ilgili olan öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdendir. Yükseköğretime geçiş sınavlarında öğrencilerin aldıkları puanların hesaplanmasında kullanılan puan türüdür. Sözel alanlara yönelmek isteyen öğrencilerin merak ettiği başlıklar arasında sözel bölümler ve sözel meslekler yer almaktadır. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite sözel bölüm meslekleri nelerdir? 2025 sözel bölümler ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Anne-babalar dikkat! ‘Bağışıklığı güçlensin’ diye gelişigüzel vitamin vermeyinSon günlerde 7’den 70’e soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları yaygınlaşırken, özellikle çocuklarda mide ve bağırsak enfeksiyonlarına da sık rastlanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süheyla Yeldan Vatansever, çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin ve hastalıklardan korunmanın 10 etkili yolunu anlattı.
İstismar beyin gelişimini engelliyorTBMM Çocuğa Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu’nda konuşan Prof. Dr. Betül Ulukol, “İhmale, istismara uğrayan çocukların beyni büyümüyor” dedi. Doç. Dr. Nilüfer Koçtürk işsizlik oranındaki 1 puanlık artışın çocuk ihmalinde yüzde 20’lik bir artışa yol açtığını söyledi.
Ateş, ishal, kusmayla seyrediyor! Çocuklu her evde bulunması gereken 7 ilaçÇocuklu evde sıkça yaşanabilecek ateşli durumlar, ev kazaları ve alerjiler için hızlı müdahale gerekebildiğini paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, çocuklu her evde olması gereken ilaçları ve dikkat edilecek önemli noktaları paylaştı.
Her şeyin başladığı yer kreş mi? Daha 2 yaşında: Önce kustu, sonra hareket edemediHenüz 2 yaşındaydı, kreşten eve döndüğü bir akşam kusmaya başladı. 4 gün boyunca kusan küçük kızın sonunda bütün vücudu hareketsiz kaldı. Yalnızca ağlayabilen ancak vücudunun hiçbir yerini hareket ettirmeyen Iyla-Mae'nin aldığı teşhis ailesine hayatının şokunu yaşattı. Küçük kızı bu hale getiren kreşten kaptığı mikrop olabilir miydi?
Prematüre dünyaya geldi, yenidoğan yoğun bakım doktoru olduGenç doktor Ceylin Karakaş’ın hikayesi tüm hayatını değiştirdi. 8 yıllık tüp bebek denemesinden sonra dünyaya gelen genç doktorun ailesinin anlattıkları kariyer hayatını belirledi.
Prematüre bebeğiniz varsa eve misafir kabul etmeyin!Prematüre bebek sahibi aileler için ev ziyaretlerine gitmemek, ziyaretçi kabul etmekten kaçınmak ve hatta öpmek ve sevmek için bebeğe tedbirsizce yaklaşan kişileri uyarmaktan çekinmemek gerekiyor.
Yenidoğan operasyonunda sevk edilen üçüzlerden yeni haber geldiTürkiye’yi sarsan ‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı.
Çocuk kalbinin ritmini bozuyor! Kafeinden gelen tehlike: Anne-baba ne yapmalı?Kalp, vücudun her yerine oksijen taşıyan hayati bir organ olarak çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde kritik bir rol oynar. Ancak günümüzde artan obezite oranları, hareketsiz yaşam tarzları ve yanlış beslenme alışkanlıkları çocukların kalp sağlığını tehdit eden önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Çocukluk çağında edinilen beslenme alışkanlıklarının kalp sağlığı üzerindeki etkisi, yetişkinlik dönemine kadar uzanan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuklarda kalp sağlığı için dikkat edilmesi gerekilenleri Çocuk Kardiyoloji Uzman Doktoru Kutay Sel, Milliyet Çocuk için anlattı.
Bugünlerde çocuklarda en sık görülen 4 hastalık! 'Gereksiz antibiyotikten kaçının'Çocuklarda bugünlerde solunum yolu enfeksiyonlarıyla çok sık karşılaşıldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Yılmaz Tıraş, ebeveynlerin özellikle en küçük bir öksürük, hapşırık, burun akıntısı ya da boğaz ağrısı gibi durumlarda hemen antibiyotiğe sarılabildiklerini ancak bunun son derece yanlış olduğunu vurguladı.
1 yaşında bunayan kızın dramı! Parkta oynarken başladı: 'Birçok çocuk bu hastalıkla yaşıyor'Henüz 1 yaşındaki küçük kız parkta oynarken sendeledi. İlerleyen günlerde de önce dengesi bozulup ayakta duramadı, sonrasında da konuşma ve beslenme yetisini kaybetti. Dört koldan çare arayan doktorların ilk başta viral bir enfeksiyon sandığı bu olayın ardından ise demans çıktı! "Birçok çocuk ve ergen tedavisi olmayan bu hastalıkla yaşıyor" diyen Prof. Dr. Dilara Fisun İçağasıoğlu bilinmeyen gerçeği anlattı.
Çocukların yaşam kalitesini düşürüyor! Sonbahar enfeksiyonlarına karşı 10 etkili önlemSonbahar aylarında çocuklarda en sık solunum yoluyla bulaşan soğuk algınlığı, grip, larenjit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıkların görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, çocuklarda sonbahar enfeksiyonlarına karşı 10 etkili önlemi açıkladı.
Giderek artış gösteriyor! Teknoloji bağımlısı çocukları bekleyen 4 önemli tehlikeSon yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak çocuklarda teknoloji bağımlılığı giderek daha sık görülüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Yolar, teknoloji bağımlısı çocukları bekleyen 4 önemli tehlikeyi açıkladı.
Ergenlerin birçoğunda görülüyor! ‘İşitme kaybına tehlikesi, 80 dakikaya dikkat’Günde ortalama 80 dakika veya daha fazla kulaklık kullanan ergenlerde işitme kaybının görülme sıklığının yüzde 22,3’e ulaştığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı, teknoloji kullanımının yoğunlaşmasıyla eğlence amaçlı kulaklık kullanımındaki artışın pek çok kulak problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Bebeklerin en az üçte ikisinde görülüyor! Yenidoğan sarılığında 3 önemli öneriYenidoğan bebeklerin en az üçte ikisi yaşamının ilk haftalarında sarılık sorunu yaşayabiliyor. Yenidoğan sarılığı çoğunlukla normal fizyolojik bir durum olarak kabul ediliyor. Genellikle geçici bir durum olmakla birlikte, yenidoğanların bir bölümünde beyin hasarı oluşturabilecek düzeylere erişebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Orhan Köksal, çocuklarda oluşabilecek olan yenidoğan sarılığı ile ilgili bilgi verdi.
Çocuklarda işitme sorunlarına yol açıyor! 'Geçer' demeyin, her şeyi zorlaştırıyorKulakta sıvı birikimi ara ara ağrı ve genellikle tıkanıklık ile işitme kaybı şeklinde kendini belli ediyor. İşitme kayıpları da konuşma bozukluklarına, dikkat eksikliğine, öğrenme güçlüğüne, dolayısıyla çocuklarda okul başarısının düşmesine neden olabiliyor. Bu sorunların çözümü için sık kullanılan etkin tedavi yönteminin kulak tüpü olduğunu söyleyen Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, 10 dakika gibi kısa bir sürede yerleştirilen kulak tüpünün, yeni bir işleme gerek kalmadan dış kulaktan kendiliğinden atıldığını söyledi.
Okullar açılacak, veliler endişeli! Çocuğunuzu bulaşıcı hastalıklardan böyle koruyunEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
Okulların açılmasına çok az kaldı! İşte sağlıklı bir dönem için yapılması gerekenlerOkul zilinin çalmasına çok az bir zaman kaldı. Özellikle ilkokula yeni başlayacak olan çocukları ve ebeveynlerini şimdiden tatlı bir heyecan sardı. Ebeveynler aynı zamanda çocuklarının okulda sağlıklı bir dönem geçirmeleri için karşılarına çıkabilecek sorunlar karşında ne yapmaları gerektiği konusunu araştırmaya başladılar bile. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz, anne babaların en çok merak ettikleri soruları yanıtladı.
‘Basit bir enfeksiyon’ deyip geçmeyin! Çocuklarda kalıcı böbrek hasarına neden olabilirYaz aylarında yeterince temiz olmayan havuza girmek, ıslak mayoları hemen değiştirmemek gibi etkenler nedeniyle idrar yolu enfeksiyonuna özellikle kız çocuklarında daha sık rastlanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir Aydın, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için alınması gereken önlemleri açıkladı.
Denize, havuza girmekten korkan çocuğa nasıl davranılmalı?Havuza ya da denize girerken gözyaşlarına boğulan çocukları suyla buluşturmak oldukça zordur. Peki, su korkusu çocuğa nasıl davranılmalı? Suya girmek istemeyen çocuk nasıl alıştırılır? Denizden korkan çocuğa nasıl yüzme öğretilir? İşte cevabı.
1 yaşından uzun yaşatmayan hastalık! Kabızlıkla başladı, gerçek otopside anlaşıldıHenüz hayatının ilk yılıydı. Sağlıklı doğduğu söylenmişti ancak son zamanlarda kabızlık ve nefes darlığı yaşıyordu. Ailesi defalarca hastaneye götürse de hiçbir sonuç alınamıyordu. En sonunda ise korkulan oldu. Hastalığının nadir ve teşhisinin zor olması, 1 yaşındaki bebeği hayattan kopardı.
Çocuk Sağlığı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.