04.09.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yolculardan birisi TikTok hesabına yüklediği videoda cesaretli adam sayesinde tarantuladan kurtulduklarını yazdı. Video 3 milyon kez izlendi ve insanları korkuttu. Zira azımsanmayacak sayıda insanın ‘örümcek fobisi’ var.
Videoda yer alan yolcular ve videoyu gören milyonlarca kişi de bu korkularını dile getirdi. Videoda çığlık atan kişiler yer alıyorken, yorumlarda ‘en kötü kabusunun’ bu olduğunu aktaranlar da var. TikTok kullanıcısı @directorbrazil, tarafından paylaşılan video kısa süre içinde milyonlara ulaşmayı başardı.
Yorumlar arasında korkularının tetiklendiklerini söyleyenler de bulunuyor. Bir yorumda, ‘’ Uçağa binip uçmak ve örümcekler en büyük iki korkum.’’ derken, başka bir yorum da ise uzun bir süre uçağa binmeyeceğini söyleyen var.
Kullanıcılardan birisi ise,‘’ Artık çarpışma ve ölme korkusunun dışında uçağımdaki tarantulalar için de endişelenmem gerekiyor.’’ dedi. Örümceğin akıbeti bilinmiyor olsa da 'kısa süreli' bir korku yaşattığı görülüyor.
Avustralyalı bir hemşire, korkunç uzaylı örümceği oturma odasının duvarına tırmanırken videoya çekti. Çok farklı duran bu örümceğin aslında sıradan ve doğal bir sürecin görüntüsü olduğunu öğrendiğinde derin bir nefes aldı.
Kısa süre içinde Lizi Campbell’ın paylaştığı bu video 50 binin üzerinde izlenmeye ulaşmayı başardı. Çünkü genç kadın sekiz bacağından daha fazlasına sahip olan dev bir ' örümcek' ile yüz yüze gelmişti. Daha sonradan öğrendiği kadarıyla bu süreç örümceklerin ömrü boyunca onlarca kez gerçekleşiyor.
Örümceğin büyümesi için gerçekleşen bu ‘dış iskeletin değiştirilmesi’ süreci bilmeyenleri gerçekten de korkutabiliyor. Dış iskelet yavaşça örümcekten uzaklaşıp duvardan sarkan iki örümcek gibi görünen bir döküntüyü ardında bırakıyor.
Bu videoyu gören bir kişi, 'Bu şimdiye kadar gördüğüm en korkunç şeydi' yorumunu yaptı. Bir başka yorumda ise, 'Bunu yaptıklarını hiç bilmiyordum, bu inanılmaz bir şey, tüm zaman boyunca neler olup bittiğini düşünürken izliyordum' diye düşüncelerini aktardı.
Campbell, büyük bir kargaşa yarattıktan sonra örümceğin yeni halini paylaştı. Yenilenmiş görünen örümcek ilk halinden oldukça farklı ve ‘normal’ görünüyor. Dış iskelet, örümcekleri yırtıcılardan korumaya yardımcı olan ve yapısal destek sağlayan sert ve doğal bir dış tabaka olarak tanımlanıyor. Çoğunlukla kitin adı verilen bu yapı ‘böceklerin çoğunda’ bulunuyor.
Korkunç boyutlarda bir kırkayak eve girdi ve bebek odasındaki koltuğa tırmandı. Bu anları kamera kaydına alan ev sahibi, Twitter üzerinden yaşadığı dehşet anlarını paylaştığı bir not yazdı. Böceğin nereden girdiğini çözmek için büyük efor harcadığını söyleyen baba, yetkililerle direkt irtibata geçtiğini söyledi.
Ev sahibi, karşılaşmadan o kadar korkmuştu ki, odada bulunan koltuğu ve yatağı yakmayı düşündü ve hala ışıkları kapatmaktan korktuğunu belirtti. ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan dehşet verici olayda, ev sahibi kırkayağı kızlarının odasında yakaladı. Onu gördükten sonra hemen video kaydına başlayan baba, Twitter hesabından paylaştığı bu anları milyonlarca kişiye ulaştırmayı başardı.
Girdiği yeri bulan baba, oraları hemen kapattığını hatta mühürlediğini yazdı. Yaşadığı bu korkunç deneyimle beraber eyaletten taşınmak istediğini de yazdı. Bu videoya da binlerce yorum geldi. Bazıları, ‘ben olsaydım polisi arardım’ derken, bazılarıysa ‘o evden koşarak uzaklaşırdım’ diyerek korkunç anlar hakkında yorum yaptı.
Kırkayaklar her ne kadar korkunç görünseler de çoğunlukla zararsız hayvanlar olarak biliniyor. Kuzey Amerika’daki en büyük kırkayaklar ise bu videoda görüldüğü kadar olabiliyor ve onlar kertenkele ve kemirgenlerle hatta kurbağalar ile bile beslenebilirler.
Öte yandan haziran ayında Avustralya’da meydana gelen sellerin ardından ortaya çıkan göçmen örümcek istilası etkisini göstermişti. Bir bölge de daha örümcek ağlarıyla kaplandı.
New York Daily News gazetesinin haberine göre, ülkenin güneydoğusundaki Victoria eyaletine bağlı Gippsland bölgesinde görülen şiddetli yağışın ardından bazı araziler örümcek ağıyla kaplandı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, tabelaların ve bazı arazilerin "balonlama" adı verilen örümcek ağı ile kaplandığı gözlendi.
Macquarie Üniversitesinden araştırmacı Lizzy Lowe, bölgede etkili olan yoğun yağış sonrası bu olayın yaygın bir durum olduğunu belirtti.
Şiddetli yağışın neden olduğu sel olaylarında yer altında yaşayan canlıların hızla topluca dışarı çıktığını ve ipeklerini kullanarak ağ ördüğünü dile getiren Lowe, örümceklerin bu şekilde yüksekte kalmaya çalıştıklarını ifade etti. Böcek ilaçlama uzmanı Dave Johnson da sel nedeniyle yaşamak için yer arayan örümceklerin, kemirgenlerin, yılanların yer değiştirebileceğine değinerek, sel suları çekildiğinde canlıların eski yerlerine döneceğini aktardı.
Uzmanlar, sel olaylarında yeraltı canlılarının yüksek bölgelere taşınmasının sık yaşanan bir olay olduğunu kaydederek, "balonlama’’ sayesinde örümceklerin sel gibi felaketlerde yerden yüksekte durabildiklerini vurguladı.
Kuzey Amerika'ya özgü bir tür ağustos böceği olarak bilinen kırmızı gözlü, kanatlı siyah böcekler (cicada), 17 yıl aradan sonra çiftleşmek için tekrar yeryüzüne çıktı. Çıkar çıkmaz da binlerce insanın kabusu oldu. Bunlardan biri de gazeteci Manu Raju.
CNN International muhabiri Manu Raju, canlı yayında zor anlar yaşadı. Canlı yayın sırasında önce böceğin ceketinden yukarı doğru tırmandığını fark etmeyen Raju, "Aman Tanrım, bu bir ağustos böceği mi" dedi.
Raju, kamera arkasındaki ekibe, "Üzerimde daha fazla var mı? Peki ya saçımda var mı?" diye sordu. "Bu hayvanlar nereden geliyor böyle?" diyerek tepkisini dile getiren gazeteci, daha sorna çekime devam etti.
Görüntüleri kişisel Twitter hesabından da paylaşan tecrübeli gazeteci Raju, videoya "Canlı yayın sırasında davetsiz bir misafirim oldu" notunu düştü.
En son 2004'te yeryüzüne çıkan "Brood X" türü böcekler, üremek için yeryüzüne çıktığı ABD'nin yaklaşık 15 eyaletinde meraklılarının ilgisini çekiyor.
Amerikalı böcek bilimcilere göre, dünyada yaklaşık 3 bin ağustos böceği türü bulunuyor ancak sadece 7 türü periyodik aralıklara 13 ya da 17 yılda bir yeryüzüne çıkıyor.
Bu türlerin hemen hemen hepsi, Kuzey Amerika'nın orta kesimlerinde ve doğu yakasında ortaya çıkıyor, hayatlarının çoğunu yer altında geçiriyor, bitki köklerindeki sıvıları emerek besleniyor.
Böcek bilimciler, bu böcek türünün 17 yıl boyunca kış uykusunda olmadığını, oldukça yavaş büyüdüklerini söylüyor.
Bu böcekler genelde sürü şeklinde ortaya çıkıyor ve diğer canlılara yem olmamak için akşam saatlerini tercih ediyor.
Ağaçlara ya da dikey yerlere tırmanan kırmızı gözlü böcekler, yerden ayrılır ayrılmaz kabuklarını bırakmaya başlıyor.
Bazıları karınca, kuş, kedi, köpek gibi hayvanlara yem oluyor, ağaçların tepesine ulaşabilenler ise çiftleşiyor.
Yeryüzünde kaldıkları 4 ila 6 haftalık sürede çiftleşen bu böcekler, yumurtalarını ağaç dallarına bırakıyor.
Çiftleşen ağustos böcekleri yaşam döngülerini tamamlayıp ölürken yumurtalardan çıkan larvalar da ağaç dallarından düşüp toprakla buluşuyor, yer altına döndükten sonra 17 yılın ardından çiftleşmeye hazır yetişkinler olarak yeniden yeryüzüne çıkıyor.
Yağ oranı düşük, protein oranı ise yüksek olduğu belirtilen ağustos böceklerini yiyenler de var.
Ağustos böceğinin görüldüğü eyaletlerden Maryland'de bir şekerleme şirketi, bu böcekleri çikolatayla kaplayarak satıyor.