27.12.2021 - 14:28 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bayraktar TB2 SİHA, Libya ve Dağlık Karabağ savaşlarının kaderini belirledi, Suriye'de Rus hava savunma sistemlerini paramparça etti, Ukrayna tarafından Ekim 2021'de ilk kez bir saldırıda kullanıldı ve son olarak Etiyopya'da savaşı bitirdi.
Rus ordusunun geçtiğimiz haftalarda ilk kez karşısına doğrudan bir rakip çıkardığı silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2, Türkiye ile Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelen Yunanistan'ı kara kara düşündürüyor.
Kathimerini gazetesinde 'Atina drone diplomasisine çare arıyor' başlığıyla yayımlanan haberin spotunda "Türkiye çok sayıda ülkeye sızıyor, Hristiyan Etiyopya'ya bile" ifadesi yer aldı.
Vassilis Nedos imzalı haber, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda birkaç gün önce gerçekleşen olağandışı bir toplantı gerçekleştiğini bildiriyor. Masada oturanlar arasında Yunan ordusunun komutanları da vardı.
Atina'daki olağandışı toplantıda, Ankara'nın geleneksel olarak sınırlı kaldığı alanlarda dahi, diplomatik etkisini artırmak için SİHA'lardan nasıl faydalanacağı görüşüldü.
Söz konusu toplantının ilk kez düzenlenmediğini aktaran Kathimerini, bir başka Afrika ülkesi olan Nijerya'nın da Türk drone'larına ilgi gösterdiğini ve anlaşma sağlanması halinde Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'ya ulaşacağını yazdı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 2022 yılının ilk günlerinde bir Afrika turuna başlıyor. Nijerya ve Angola'yı ziyaret edecek Dendias, görünüşte aşı yardımları için gidiyor ancak esas olarak Türkiye'nin drone diplomasininin 'masum' olmadığını anlatacak.
Orta Asya ülkesi Türkmenistan'dan Türkiye'nin geleneksel dostu Arnavutluk'a kadar birçok ülkenin Bayraktar TB2 satın almak istediğini belirten Kathimerini, Yunanistan'ı paniğe sevk eden gelişmenin ise Avrupa'da yaşandığını kaydediyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya'nın Bayraktar TB2 SİHA satın alma kararıyla Atina'da kesinlikle bir endişeye yol açtığını bildiren gazeteye göre, diğer Avrupa ülkeleri Letonya ve Macaristan da sırada.
İsrail'den kiraladığı çok sayıda insansız hava aracını Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na konuşlandıran Yunanistan, bölgede uçan Türk dronelarını yakından takip ediyor.
Yunan medyasının aylar önce duyurduğu gelişme hayata geçti, Atina yönetimi müttefiki İsrail'den kiraladığı Heron drone'larını ilk kez Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'ndan Haziran ayında uçurdu.
Halihazırda iki Heron SİHA'sının mavi kanat taşıdığı belirtilen haberlerde, droneların kaydettiği görüntülerin radar bağlantısıyla Yunan Hava Kuvvetleri taktik karargahına aktarıldığı kaydedildi.
200 kilometre hıza ulaşabilen İsrail üretimi Heron'lar, 52 saat boyunca uçabiliyor ve yaklaşık 12 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Aynı zamanda en az 50 kilometrelik alanın radyografisini çıkarabiliyor.
Yunanistan'ın yalnızca iki SİHA için ödeyeceği kiralama ücreti ise, dudak uçuklatan cinsten. Atina yönetimi, Tel Aviv'e üç yıl için 39 milyon euro verecek ve anlaşmanın uzatılma ihtimali de bulunuyor.
Heron'larla kendinden geçen Yunan medyası, Türkiye'nin Bayraktar TB2 ve Anka SİHA'larına yanıt verileceğini yazdı. Haberlerde, Türk SİHA'larının sık sık Yunan hava sahasına girdiği savunuldu.
Yunan medyasında dikkat çeken bir başka haber ise, Atina yönetimiyle Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifak kuran İsrail'den alınacak Spike NLOS füze sistemi oldu.
İsrail, ayrıca müttefikine beşinci nesil tanksavar füze sistemi olan Spike NLOS'u satıyor. Yerel medya, Yunanistan'ın Rafael firması tarafından üretilen 32 kilometre menzilli Spike NLOS'un denizde kullanılabilen versiyonuyla ilgilendiğini aktarıyor.
Yakında imzalanması beklenen anlaşmayla Atina yönetimi Tel Aviv'den 20 Spike NLOS füzesi alacak. Haberlere göre, Yunanistan'ın silahlanma yarışının yeni adımı olan füzeler özellikle Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacak.
İki ülkenin 'Türk provokasyonları'na karşı cephe kurduğunu ileri süren Yunan medyası, Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan Meis gibi küçük adaların İsrail füzelerinin konuşlandırılması için ideal olduğunu savundu. Uluslararası anlaşmalara göre, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki birçok adayı silahlandırması yasak ve Meis de bunlardan biri.
Karadan, denizden veya taarruz helikopterlerinden ateşlenebilen 70 kilogram ağırlığındaki füzelerin ilk teslimatı, 2021'nin sonunda veya Ocak 2022'de.
Yunanistan, drone ordusu satın alacağı İsrail'le ayrıca askeri işbirliği için de anlaşmaya vardı. Şimdiye kadar imza atılan en büyük askeri anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kuruldu.
22 yıl geçerli olacak anlaşmanın maliyeti 1,6 milyar euro. İsrail Savunma Bakanlığı, anlaşmayla Elbit Sistemleri'nin Yunanistan'ın orta kesiminde bir eğitim merkezi hayata geçireceğini açıkladı. Elbit'ten yapılan açıklamada ise Yunanistan'a yeni M-346 eğitim uçukları gönderileceği ve tüm Yunan Hava Kuvvetleri'nin 20 yıl boyunca eğitileceği belirtildi.
Yerel medya, Yunanistan'ın İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi Iron Dome'a da (Demir Kubbe) ilgi gösterdiğini daha önce yazmıştı. Medya, bir adım daha ileri giderek sistemin Türkiye'nin SİHA'larına karşı başarılı olup olamayacağını haberleştirmişti.
Demir Kubbe'nin şimdiye kadar çoklu füze saldırıları ve SİHA'lara karşı test edildiğini belirten medya, dokuz yıldır kullanılan sistemin yüzde 90 başarıya ulaştığını aktarmıştı. Singapur'un da halihazırda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var. Demir Kubbe'nin peş peşe 20 füze fırlatabildiğini bildiren yerel medya, füzelerin menzilinin ise 150 kilometrekareyi bulduğunu belirtti.
Doğu Akdeniz'de 2020 yazında Türkiye karşısında paniğe kapılıp silahlanma yarışına giren Yunanistan, müttefiki Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satın aldı. Anlaşma bu yılın Ocak ayında Yunan parlamentosu tarafından onaylandı, iki ülkenin savunma bakanları büyük bir törenle Ocak ayı sonunda Atina'da imzaları attı.
Anlaşmaya göre altı yeni Rafale uçağı 2022'de, kalan altı adet kullanılmış Rafale ise 2023'te teslim edilecek. Atina yönetiminin silahlanma programında ABD'den istenen F-35 jetleri de bulunuyor. Yunan medyası, haftalarca yaklaşık 2,5 milyar dolara mal olan Rafale jetleriyle birlikte Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hava üstünlüğünün el değiştirdiğini yazdı.
Doğu Akdeniz'de köşeye sıkışan Yunanistan'ın imdadına koşan ABD, uçak gemisiyle çıkarma yaptığı Girit Adası'nda yeni bir üs kurmaya hazırlanıyor. Batı Trakya ve Ege Denizi'nde atılacak adımlar ise, gündeme bomba gibi düştü. Washington ve Atina arasında görüşmelerin sürdüğünü aktaran Kathimerini gazetesi, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne yeni bir deniz üssünün inşa edileceğini özel haberiyle duyurdu.
İnşa edilecek yeni deniz üssüyle Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de kalıcı olmayı hedeflediğini kaydeden Kathimerini'ye göre, Atina yönetimi devasa bir savaş gemisi filosunu söz konusu üsse konuşlandırmayı planlıyor.
Kathimerini, Yunanistan'ın Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası (Skyros) ile Suda Üssü arasında bir birleşme için ABD tarafına yoğun şekilde baskı yaptığını da yazdı. Habere göre, Atina yönetimi halihazırda Suda Üssü'nde bulunan ABD birliklerinin Yunanistan'ın ortasındaki Larissa veya daha kuzeydeki Dedeağaç'a yerleşmesini talep ediyor. Ancak Yunanistan'ın bir numaralı hedefi, ABD güçlerinin Ege'nin tam ortasında yer alan İskiri Adası. Kathimerini, taraflar arasındaki müzakerelerin 14 Ekim'de sonuçlanacağını bildiriyor.
Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.
Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.