10.03.2021 - 08:23 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
South China Morning Post'un haberine göre, Çin Halk Cumhuriyet Başkanı Xi Jinping Salı günü yaptığı açıklamada, Çin ordusunun, ülke güvenlik sorunlarıyla boğuşurken karmaşık ve zor durumlara "yanıt vermeye" hazır olması gerektiğini söyledi.
Aynı zamanda Merkez Askeri Komisyonunu da yöneten Xi, Pekin'deki yıllık yasama oturumları sırasında silahlı kuvvetler temsilcilerinin katıldığı bir panelde konuştu. Xi, "Ülkemizin mevcut güvenlik durumu büyük ölçüde istikrarsız ve belirsiz" diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Kapasite oluşturma ve savaşa hazır olma arasındaki ilişki, tüm ordu tarafından koordine edilmeli, çeşitli karmaşık ve zor durumlara karşı her an yanıt vermeye hazır olmalı, ulusal egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını kararlı bir şekilde korumalı ve modern bir sosyalist devletin kapsamlı inşası için güçlü destek sağlamalı."
Xi ayrıca “yüksek düzeyde stratejik caydırıcılık ve ortak bir savaş sistemi” ihtiyacını ve orduda daha fazla teknolojik yenilik gerekliliğini vurguladı.
Toplantıda bir başka önemli tartışma konusu da ABD'nin teknolojideki “üstünlüğünü” kırmak oldu. Donanma komutanı Koramiral Shen Jinlong, gelecekteki bir savaşı kazanmak için Çin ordusunun yenilikçi teknolojileri kullanma yeteneğini güçlendirmesi gerektiğini ve önemli endüstriler ve projeler için daha fazla devlet desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Halk Kurtuluş Ordusu (HKO), son yıllarda kapsamlı bir revizyon geçirdi ve modernizasyon süreci devam ediyor - Başkan Xi, 2050 yılına kadar "dünya çapında bir orduya" sahip olma hedefiyle projenin 2035 yılına kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.
Pekin, 2021'de savunma bütçesinde yüzde 6,8'lik ılımlı bir büyüme açıkladı ancak önümüzdeki beş yıl içinde bilim ve teknoloji araştırma ve geliştirme harcamalarını yüzde 7'den fazla artıracağını söyledi.
Beş yıllık plan taslağına göre, daha fazla fon için hedeflenen alanlar arasında yarı iletkenler, kuantum ve bulut bilişim ve hem askeri hem de ticari kullanım için yapay zeka gibi alanlar yer alıyor.
HKO, güvenlik risklerini nasıl ele alması gerektiği sorusu, ülkenin Hindistan ile Himalaya sınır anlaşmazlığından, Japonya ile Doğu Çin Denizi üzerinden kaynayan gerginliklere kadar birçok cephede zorluklarla karşılaştığı bir zamanda, Cumartesi günkü toplantının ana gündemi oldu.
Çin'in ABD ile arasındaki derin çatışma, jeopolitik riskler listesinin başında geliyor, özellikle de Tayvan ve Güney Çin Denizi üzerindeki gerginlikler, her iki güç de bölgedeki hava ve deniz operasyonlarını hızlandırırken askeri çatışmaya yol açabileceği endişesine neden oluyor.
Pekin, ABD keşif operasyonları ve resiflerine Çin anakarasındaki saldırıyı simüle eden Tayvan'ın düzenlediği tatbikattan günler sonra, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde askeri iniş tatbikatları yürüten görüntülerini yayınladı.
ABD’nin Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDO-PACOM) Komutanı Oramiral Phil Davidson, Guam Adası'nın Çin’in hedefinde olduğu uyarısında bulunarak Ada'ya "Aegis Shore" hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması gerektiğini belirtti.
Çin’in bölgedeki ülkeleri, şirket ve organizasyonları korkutma ve yozlaştırma üzerine kurulu bir yaklaşım içinde olduğunu iddia eden Oramiral Davidson, şunları söyledi: "Hint-Pasifik bölgesinde askeri denge giderek ABD ve müttefiklerinin aleyhine olacak bir hal alıyor. Bu dengesizlikle kuvvetlerimiz tepki veremeden Çin’i bölgedeki statükoyu tek taraflı olarak değiştirmeye cesaretlendirecek bir riske giriyoruz."
Konvansiyonel caydırıcılık unsurlarının artık işlemiyor olmasının, ABD’ye yönelik bölgedeki en büyük riski oluşturduğuna işaret eden Davidson, ABD bir an önce "Çin’i ikna edecek bir caydırıcılık" kurmadığı takdirde, Çin’in uluslararası hukuku göz ardı edecek faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti.
Davidson, "Hint-Pasifik bölgesindeki caydırıcılık unsurlarımız kabiliyet, kapasite ve isteklilik bakımından Çin’e askeri güç kullanarak emellerine ulaşmasının bedelinin çok yüksek olacağını ortaya koymalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Bu açıklamalar, Cumartesi günü Çin Savunma Bakanı General Wei Fenghe'nin Çin’in ulusal güvenliğinin “yüksek riskli bir aşamaya girdiğini” söyleyerek, orduya savaşa hazır olma çağrısı yapmasının ardından geldi.
Wei, yasama oturumlarının oturum aralarında yaptığı bir toplantıda askeri delegelere, "Ulusal savunmada artan görevlerle karşı karşıyayız ... ve stratejik yeteneklerimizi artırmak için askeri eğitimi ve savaşa hazırlığı kapsamlı bir şekilde geliştirmeliyiz" dedi.
"Çin ulusunun büyük ölçüde gençleşmesi, eşi görülmemiş fırsatların yanı sıra benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğumuz kritik bir aşamaya denk geldi" dedi. Wei ayrıca, ABD'nin "etrafını çevirme" çabalarının, "Çin’in ulusal gençleşme süreci boyunca süreceği" konusunda uyardı.
Pazar günü Dışişleri Bakanı Wang Yi, Washington'u Tayvan konusunda "kırmızı çizgiyi" geçmemesi konusunda uyardı ve "Tayvan konusunda uzlaşmaya veya taviz vermeye yer olmadığını" söyledi.
Askeri toplantıda, birincil görevi Tayvan'ın fethi olduğu varsayılan 73. Grup Ordusunda görev yapan Tümgeneral Yang Cheng, HKO'nun erken uyarı ve keşif çabalarını güçlendirmesi ve ülke sınırları üzerindeki kontrolü sağlamlaştırması gerektiğini söyledi.
Batı Meydanı Komutanlığı'nın Hindistan sınırını kapsayan siyasi komiseri Zhao Baorui, sınır bölgesine havaalanı, yol ve eğitim üslerinin yapımını hızlandırmak için daha fazla askeri fon çağrısında bulundu.
Ancak ülke sahanlığında rakamlar Pekin'in lehine hareket ediyor.Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde savunma analisti olan Nick Childs, "Çin donanmasının ABD Donanması üzerindeki en büyük avantajı, devriye ve kıyı savaşçıları veya korvetler ve altlarıdır" dedi.
Bu küçük gemiler, PLAN'ın toplam gücünü neredeyse iki katına çıkarmak için Çin'in sahil güvenlik ve denizcilik milisleri tarafından yeterli gemi bir araya getirilerek büyütülüyor.
Bunlar, Çin'inkinden çok daha büyük bütçe ve salgın sorunlarıyla boğuşan Washington için rahatsız edici işaretler. Analistler, Çin'in Cuma günü yıllık savunma bütçesini yüzde 6,8 artıracağını açıklaması da dahil olmak üzere, gidişatın Pekin'in lehine evrilmesinden endişe ediyor.
Childs şöyle devam etti: "Çok sayıda gemi inşa edemezseniz, dünyanın en büyük donanmasına sahip olamazsınız. Çin, dünyanın en büyük ticari gemi yapımcısı olarak kendisine bu yeteneği sağlıyor."
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ndeki China Power Project tarafından belirtilen Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, 2018'de Çin, dünya gemi inşa pazarının brüt tonda yüzde 40'ını elinde tutarken, yüzde 25 ile ikinci sıradaki Güney Kore'nin çok önünde.
Tarihsel bir perspektiften bakıldığında, Çin'in gemi inşa sayıları şaşırtıcı - ABD'nin II.Dünya Savaşı çabalarını bile gölgede bırakıyor. Çin, bir barış döneminde (2019) ABD'nin dört yıllık savaşta (1941-1945) yaptığından daha fazla gemi inşa etti.
Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi'nde kıdemli bir çalışan ve eski ABD Donanması kaptanı olan Thomas Shugart, "Evlerinden binlerce kilometre uzakta iki savaş sahnesinde devasa, mekanize orduları destekleyen II.Dünya Savaşı acil gemi inşa programı sırasında, ABD gemi yapımı üretimi yıllık 18,5 milyon tonla zirve yaptı ve savaşı 39 milyon ton ağırlığındaki bir ticaret filosuyla bitirdi.
"2019'da barış zamanında Çin 23 milyon tondan fazla nakliye üretti ve Çin'in ticaret filosu toplamda 300 milyon tonu aştı" dedi. China Power Project'e göre, "2014 ile 2018 arasında Çin, şu anda Almanya, Hindistan, İspanya ve Birleşik Krallık'ın bireysel donanmalarında hizmet veren gemi sayısından daha fazla denizaltı, savaş gemisi, amfibi gemi ve yardımcı gemi üretti."
Shugart, CNN'e verdiği demeçte, "Çin'in donanma gemileri inşa ettiği hızda ve bu yeni savaş gemilerinin sahip olduğu yeteneklerle, kıyı savunma donanmasından şu anda muhtemelen bölgelerinin en güçlü donanmasına doğru ilerlediklerini söyleyebilirim. Böyle büyümeye devam ederlerse dünya çapında bir donanma gücü olma hedeflerine varabilirler" diye konuştu.